Salut

.

Salut i Educació posen en marxa demà un cribratge a tres escoles de Sant Adrià de Besòs

query_builder   30 setembre 2020 13:28

event_note Nota de premsa

Salut i Educació posen en marxa demà un cribratge a tres escoles de Sant Adrià de Besòs

  • La recollida de mostres per fer les PCR compta amb dos autobusos cedits pel Banc de Sang i Teixits de Catalunya
Un moment del cribratge a l'Hospitalet

Demà dijous s’inicia una acció de cribratge a escoles de Sant Adrià de Besòs, en el marc de la qual es faran PCR a l’alumnat de tres centres educatius (Escola Catalunya, Centre Concertat Sant Gabriel i Centre Concertat Amor de Déu) i al personal d’aquests centres. A més, en una de les escoles (Escola Catalunya) es faran també proves als familiars convivents dels alumnes a partir de 3r curs. Està previst que l’acció es dugui a terme entre dijous i divendres d’aquesta setmana.

L’acció es duu a terme a iniciativa dels departaments de Salut i d’Educació, coordinada pel Servei Català de la Salut, amb una operativa gestionada conjuntament per l’Atenció Primària de la Metropolitana Nord, de l’Institut Català de la Salut (ICS), i les direccions dels centres educatius. També hi participa l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, des d’on es dona suport i es coordina la gestió de les cues que s’hi puguin generar i tot allò relacionat amb l’espai de carrer. Així mateix, es compta amb la participació del Banc de Sang i Teixits, que ha cedit dos autobusos per poder dur a terme la recollida de mostres. Gràcies a aquests vehicles, s’amplia l’espai per a la recollida de les mostres, per evitar l’acumulació de persones dins les escoles. El Banc de Sang i Teixits assumeix, també, l’anàlisi de les mostres que es recullen als autobusos. La resta de mostres seran analitzades al laboratori de l’Hospital Germans Trias i Pujol.

L’objectiu d’aquesta actuació intensiva és poder detectar casos asimptomàtics a l’entorn de les escoles, perquè puguin dur a terme l’aïllament necessari i tallar així la cadena de transmissió.

Els resultats de la PCR, tant dels alumnes com dels familiars que hi conviuen, estaran disponibles en unes 48h, a La Meva Salut. A més, es contactarà per telèfon amb els casos positius i s’enviarà un SMS als casos negatius que tinguin signat l’e-consentiment. Cal tenir present que s’ha de rebre un resultat per a cada una de les proves que es facin. Encara que diversos resultats es comuniquin al mateix número de telèfon, es rebrà una comunicació per a cada una de les persones que s’ha fet la prova.

Qui no s’ha de fer la PCR

Queden excloses de fer-se la prova totes les persones que en els últims 6 mesos s’hagin sotmès a una PCR i el resultat hagi estat positiu, així com les que tinguin símptomes compatibles amb la COVID-19. En aquest cas, cal contactar amb el CAP de referència, des d’on s’indicarà com actuar.

 

Prop de 500 mostres a un institut de l’Hospitalet

D’altra banda, ahir es va realitzar el primer cribratge general a un centre educatiu de la Regió Sanitària Metropolitana Sud. El centre escollit va ser l’Institut Eduard Fontseré, al Barri de La Florida de L’Hospitalet. En els propers dies estan programats 12 cribratges més a la zona. L’equip que es va desplaçar estava format per professionals d’infermeria, de pediatria, de medicina de família, auxiliars d’infermeria i administratius de l’Atenció Primària Costa Ponent de l’ICS. Es van recollir mostres per fer les PCR a un total de 456 persones, entre professorat, alumnat i personal auxiliar de l’Institut.

La recollida de mostres de l’alumnat és un frotis nasal, una tècnica poc invasiva respecte d’altres. En el cas de resultats positius, és trucarà a la família i es citarà a la persona per fer-se un test serològic i així determinar si la infecció és actual o passada. Els resultats de la  serologia s’obtenen al moment. La resta de resultats es poden consultar a La Meva Salut després d’un màxim de 48 hores.

Durant els propers dies es preveu fer una recollida de 5.000 mostres per fer PCR a tots els centres educatius del Barri de La Florida.