Direcció General de Comunicació

Intervenció del president Torra al Parlament

Vicepresident Aragonès: "Després de la inhabilitació del president Torra no hi ha president i no n'hi haurà fins que el Parlament l'esculli"

query_builder   30 setembre 2020 17:44

event_note Nota de premsa

Vicepresident Aragonès: "Després de la inhabilitació del president Torra no hi ha president i no n'hi haurà fins que el Parlament l'esculli"

  • Consellera Budó: "Hem passat de la legislatura de la repressió del 'a por ellos' a la legislatura de la repressió de les togues"
Intervenció del president Torra al Parlament

El vicepresident amb funcions de president i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha expressat al Parlament el seu suport al MHP Quim Torra davant la sentència del Tribunal Suprem que confirma la inhabilitació que va dictar el TSJC. En una sessió extraordinària a la cambra catalana, Aragonès ha destacat “la defensa que el president Torra ha fet de la llibertat d’expressió i de la dignitat de les institucions catalanes”, i ha lamentat els atacs que ha rebut per defensar les seves idees, “que moltes vegades han traspassat els límits de la crítica política”.

Durant la seva intervenció, Aragonès ha subratllat que “després de la inhabilitació del president Torra no hi ha president, i no n’hi haurà fins que aquest Parlament l’esculli”. Ha explicat que el Govern de Catalunya, “que és el Govern del president Torra”, continuarà treballant en els assumptes ordinaris que afectin el país, “però els assumptes ordinaris no volen dir, en cap cas, normalitzar la repressió ni normalitzar aquesta situació, perquè, avui, Catalunya, a causa de les actuacions dels tribunals de l’Estat espanyol, no té president”.

Aragonès ha manifestat el desig que Catalunya sigui “un país normal, amb igualtat d’oportunitats per a tota la ciutadania i amb institucions al servei dels ciutadans i escollides pels ciutadans”. Tanmateix ha lamentat que el marc de l’Estat espanyol, “aquest país normal no és possible”. “Només serà possible en el marc d’un país lliure, d’una república catalana, d’un país independent”, ha conclòs.

 

“Atac molt greu” a la institució i als drets civils i polítics

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, també ha intervingut en la sessió parlamentària on ha qualificat la inhabilitació del president de “molt greu per l’atac a la pròpia institució”, però també perquè “ataca directament als drets civils i polítics de tota la ciutadania”. La consellera ha lamentat que continuï l’excepcionalitat del moment, amb presos polítics, exiliats i manca de drets i democràcia, i que la repressió no cessi. És per això que ha denunciat que “hem passat de la legislatura del ‘a por ellos’ a la legislatura de la repressió de les togues”.

En la seva intervenció a la cambra, la consellera i portaveu ha instat a seguir amb “la confrontació intel·ligent amb l’estat”, a través de l’estratègia judicial a Europa i ha definit els propers passos en la línia que demanava el president Torra: plantejar les properes eleccions com a plebiscitàries. “Haurem d’escollir entre democràcia i llibertat o repressió i imposició, entre monarquia espanyola o república catalana”, ha assegurat Budó, que també ha demanat “lluitar per una llei d’amnistia com una part de la solució política”.

La consellera ha volgut acabar la seva intervenció dirigint-se directament al president Torra, de qui ha assegurat que l’honora ser-ne consellera. “President, som el teu govern, i com ens demanaves, seguirem lluitant les 24 hores de cada dia per la vida i la salut de les persones; prendrem les decisions que calguin en cada moment i explicarem a la ciutadania, de manera transparent, en quina situació ens trobem”, ha promès Budó, convençuda que “la maduresa de la gent d’aquest país no es mereix una altra manera de fer”.