Direcció General de Comunicació

Manifest

Davant la judicialització, Política i Democràcia

Declaració del Govern amb motiu del tercer aniversari del referèndum de l'1 d'octubre

query_builder   1 octubre 2020 08:00

event_note Nota de premsa

Davant la judicialització, Política i Democràcia

Declaració del Govern amb motiu del tercer aniversari del referèndum de l'1 d'octubre

Exercir el dret a l’autodeterminació per decidir lliurement, pacíficament i democràticament el futur polític de Catalunya. Aquest va ser l’objectiu del referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i aquesta continua sent l’eina que ha de permetre resoldre el conflicte polític entre l’Estat espanyol i Catalunya. Perquè aquesta és una voluntat política àmpliament majoritària a Catalunya i perquè és un dret irrenunciable que tenen totes les nacions que de forma col·lectiva i aglutinadora volen decidir quin ha de ser el seu futur polític.

Davant la llibertat i la maduresa democràtica que representen les urnes, l’Estat ha respost sistemàticament a través de la repressió i la judicialització. Des de la violència policial contra la ciutadania a les portes dels col·legis electorals, a la condemna a 100 anys de presó a qui va fer possible l’1 d’octubre o la marxa a l’exili de part del Govern i altres encausats per l’organització del referèndum. Una repressió que no s’atura, amb causes obertes a milers de catalans i catalanes i que aquesta setmana ha arribat a l’extrem d’inhabilitar injustament el Molt Honorable President Torra per reivindicar un sentiment tan majoritari en el si de la societat catalana com és la llibertat de les preses i els presos polítics i el retorn de les exiliades i exiliats. Un autèntic atac al Govern i al Parlament. Un atac a les institucions on resideix la sobirania del poble de Catalunya i des d’on, en bona part, s’ha construït un país que avui vol esdevenir un estat plenament lliure en el si de la Unió Europea. Per això no ens resignem i, ben al contrari, proclamem que el mandat del referèndum de l'1 d'octubre continua vigent i ens obliga, perquè no fer-ho seria assumir que la repressió i la involució han vençut les urnes.

Enfront la repressió, fermesa en les conviccions. I davant la judicialització, més política i més democràcia. La repressió només contribueix a aprofundir i enquistar els conflictes. I l’exercici de la democràcia és el que et permet bastir acords. La proposta del Govern de la Generalitat és clara i diàfana: amnistia —perquè tothom recuperi la llibertat; i autodeterminació —perquè els catalans i les catalanes decideixin lliurement si volen continuar formant part de la Monarquia parlamentària espanyola o opten per la República catalana. Per això cal que el govern espanyol abandoni la seva posició de bloqueig i expliqui als ciutadans i ciutadanes quina és la seva proposta de futur per a Catalunya; a dia d'avui sabem que la seva proposta és inexistent i nul·la. És una exigència democràtica que l’Estat espanyol torni al terreny de la política i la negociació, i abandoni la judicialització de la política i la repressió dels aparells de l'Estat.

El nostre compromís és fer de Catalunya una República al servei de tota la ciutadania perquè aquesta visqui millor. Per això el futur passa per l’amnistia i l’autodeterminació. Per això el futur passa per superar la crisi de la COVID-19 posant els fonaments d’una Catalunya més justa, més pròspera, més innovadora, més verda i més feminista.

El repte és majúscul. Però Catalunya, quan és capaç de bastir l’aliança infranquejable entre la perseverança de les institucions i el compromís de milers de ciutadans i ciutadanes, és capaç de fer possible impossibles. Com ho vam fer l’1 d’octubre i com ho vam amplificar el 3 d’octubre. Tota una energia que ens ha d’ajudar a créixer de nou i recuperar la iniciativa per guanyar la República catalana.

1  

Fitxers adjunts

Declaració del Govern en format PDF

Declaració del Govern en format PDF
PDF | 110