- Del 3 a l’11 d’octubre Catalunya s’omple amb més d’un centenar d’activitats, dins d’aquesta iniciativa que pretén donar a conèixer la tasca de persones i entitats que treballen per la conservació de la natura, i sensibilitzar la ciutadania de la importància de preservar l’entorn
- Amb les limitacions per la COVID-19, la V edició s’ha dissenyat combinant accions presencials en petit format i d’altres de virtuals, amb el vincle entre Natura i Salut com a fil conductor
- Les biblioteques i els centres de documentació de Medi Ambient, inclosos els dels parcs naturals, organitzen xerrades i tallers amb motiu de la Setmana, amb els arbres com a protagonistes
Catalunya celebra del 3 a l’11 d’octubre la V edició de la Setmana de la Natura. Enguany, afectada per les limitacions de la COVID-19, s’han organitzat més d’un centenar d’activitats arreu del territori, amb una combinació de formats. Així, les activitats virtuals també tindran cabuda aquest any, així com les sortides presencials en petit format.
L’oferta és molt variada, des de sortides guiades pels parcs naturals de Catalunya en petits grups, fins a xerrades virtuals per a conèixer com participar amb les entitats ambientals, veure anellaments d’ocells, activitats d’educació ambiental per tota la família, contacontes, exposicions de llibres de natura a les biblioteques, etc.
L’objectiu és posar en valor la tasca diària de persones i organitzacions que dediquen el seu dia a dia a millorar l’estat de conservació del nostre entorn, i reivindicar la necessitat d’un canvi de mirada urgent respecte de la relació de les persones amb la natura.
Vincle Natura i Salut
La iniciativa se centra enguany en el vincle entre Natura i Salut. Per això, s’organitza una campanya aprofitant les xarxes socials, i s’anima la ciutadania a fer-se una foto amb un cartell amb el hashtag #NaturaésSalut per publicar-la a les xarxes socials, etiquetant la @setmananatura.
Activitats als centres de documentació de medi ambient
Amb motiu de la Setmana de la Natura, del 3 a l’11 d’octubre les biblioteques de la xarxa DocAmbCat (biblioteques amb fons ambientals de Catalunya), que inclou els centres de documentació dels parcs naturals i més de 50 biblioteques públiques, universitàries, i especialitzades en natura, organitzen un seguit d’activitats amb els arbres com a protagonistes.
Concretament, han programat tallers, xerrades, activitats de bosc, i aparadors de llibres sobre arbres i salut. També han organitzat un concurs amb el sorteig de 3 premis proporcionats per establiments turístics i productors del projecte ‘Fet al Parc’ del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, amb allotjament, àpats, cistelles de productes locals, etc.
Per a participar-hi, cal enviar fotografies, poemes o dibuixos sobre el tema "El meu arbre", personalment a les biblioteques, per correu electrònic, o per mitjà de les xarxes socials. Per aquesta via, caldrà difondre-ho a Instagram, Facebook o Twitter, amb les etiquetes #SetmanaNatura #ArbresDocAmbCat. La data màxima per fer aportacions és l’11 d’octubre. A més, el Departament de Cultura ha col·laborat aportant arbres de cartró gegants com a decorat i per penjar-hi aportacions de les persones participants.
Entre els qui participin a les activitats de les biblioteques durant la Setmana Natura i/o facin arribar o pengin fotos, poemes o dibuixos sobre arbres a Instagram, Facebook o Twitter, i aportin les seves dades personals, entraran al sorteig dels premis garrotxins del 20 d’octubre.
Conscienciar de la pèrdua de biodiversitat
La campanya vol posar de relleu la pèrdua de biodiversitat arreu del planeta, i moure consciències per a passar a l’acció. A Catalunya la situació no és gaire millor. El 75% de les espècies d’interès comunitari tenen un estat de conservació desfavorable, i els hàbitats més afectats són els litorals, els d’aigües continentals, les lleres dels rius i els ambients oberts lligats a activitats agrícoles o els prats.
En conseqüència, la destrucció dels hàbitats naturals provoca que els animals es vegin obligats a viure en espais més reduïts, degradats i en contacte més habitual amb els humans, facilitant així el pas de patògens i la transmissió de malalties. La destrucció massiva de l’equilibri de la natura també afecta la nostra salut d’altres maneres, com per exemple la contaminació de l’aire.
Voluntariat per la natura
La Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) i la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya organitzen la Setmana de la Natura, amb el suport de la Generalitat i l’Obra Social la Caixa, i la col·laboració de la Diputació de Barcelona. La iniciativa se celebra habitualment coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, i forma part de la Setmana Europea del Desenvolupament Sostenible.
L’any passat es van organitzar més de 400 activitats a les que hi van passar més de 30.000 persones. Aquest any, tot i la situació de pandèmia, s’han pogut organitzar més de 100 activitats.
Per més informació, contactar a info@setmananatura.cat / 687 74 92 68
1