Servei Meteorològic de Catalunya

mapa

La profunda depressió Àlex afectarà alguns sectors d'Europa Occidental

query_builder   1 octubre 2020 13:58

event_note Nota de premsa

La profunda depressió Àlex afectarà alguns sectors d'Europa Occidental

  • Una depressió centrada a França s’aprofundirà fins a tenir un centre de menys de 970 hPa divendres al matí
  • Podrà afectar amb vent fort, alteració marítima i precipitacions importants algunes zones de França, Anglaterra, Itàlia i, més tangencialment, del nord de la Península Ibèrica
  • En el cas de Catalunya, la depressió portarà vent fort, una baixada de la temperatura i neu al Pirineu

El Servei Meteorològic de Catalunya informa de l’aprofundiment de la depressió Àlex, que podrà arribar a un mínim per sota dels 970 hPa en el seu centre divendres al matí. Des de fa uns anys, serveis meteorològics estatals de diversos països europeus, organitzats en diferents grups, posen nom a les borrasques que poden tenir un alt impacte. Àlex és la primera de la temporada 2020-2021 i ha estat batejada per MétéoFrance.

El marcat descens de la pressió farà que es tracti d’una ciclogènesi explosiva, és a dir, que la pressió al seu centre caigui a un ritme de més de 12 hPa en 12 hores. Aquesta baixa, que se situarà a la Bretanya francesa, donarà lloc a temporal de vent i mar, amb precipitacions importants entre divendres i diumenge, sobretot a l’oest de França, el sud d’Anglaterra, el nord d’Itàlia i, amb menys intensitat, algunes zones del nord de la Península Ibèrica. Tot seguit es presenta un mapa amb el camp de pressió en superfície previst per divendres a les 12 h TU, on es pot veure la depressió Àlex:

mapa

A França, Anglaterra i Itàlia hi ha activats avisos per vent, tempestes intenses i onatge de nivell taronja i fins i tot vermell. En alguns punts es podran enregistrar ratxes de més de 120 km/h.

A més, divendres al migdia es formarà una baixa secundària al sud-est de França que s’estendrà fins al nord-est de Catalunya i farà que s’hi assoleixi un mínim relatiu de pressió d’uns 990 hPa. Aquesta situació donarà lloc a vent de component sud i oest fort arreu i una notable alteració marítima. A més, un sistema frontal portarà precipitació general, que al vessant sud del Pirineu Occidental podrà ser molt abundant (més de 50 mm en 24 hores).

Dissabte es mantindrà el vent i l’onatge, tot i que afluixarà lleugerament, i la precipitació es restringirà al Pirineu, sobretot al vessant nord.

A banda, la depressió afavorirà una notable baixada de la temperatura en general, així com una davallada de la cota neu al Pirineu, on, en tot l’episodi, es podran acumular al voltant de 30 cm per sobre dels 2.400 metres.

Per aquest motiu, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de Situació Meteorològica de perill per vent i onatge.

Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials: https://www.facebook.com/meteocat i https://twitter.com/meteocat.

 

1 d’octubre de 2020

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 249

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia