Direcció General de Comunicació

Consellera Budó 'País Viu'

El Govern constitueix la Comissió Assessora per a l'Estratègia de Dinamització Territorial "País d'oportunitats, País Viu"

query_builder   5 octubre 2020 14:27

event_note Nota de premsa

El Govern constitueix la Comissió Assessora per a l'Estratègia de Dinamització Territorial "País d'oportunitats, País Viu"

  • L’objectiu principal de l’estratègia “País Viu” és l’activació econòmica i la dinamització territorial per revertir els efectes del despoblament i l’envelliment
  • La Comissió tindrà funcions consultives i un paper estratègic en la presa de decisions des d’una visió transversal i interterritorial
Consellera Budó 'País Viu'

Aquest matí, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha presidit la constitució de la Comissió Assessora per a l’Estratègia de Dinamització Territorial, que té la finalitat de convertir-se en el principal òrgan consultiu per al desplegament del “País Viu” arreu del territori, amb la intenció d’establir millores de qualitat en la presa de decisions, d’aportar coneixement i de generar reflexions i anàlisis, sempre des d’una mirada transversal i interterritorial.

La Comissió Assessora, que està formada per representants institucionals, sectorials, experts acadèmics en diferents àmbits de coneixement i agents econòmics i socials, tindrà un paper estratègic com a font de coneixement i assessorament del “País Viu”.

La constitució de la Comissió Assessora forma part de l’estratègia de l’executiu català,  “Un país d’oportunitats, un país viu”, impulsada el passat mes de maig de 2019 per la Secretaria d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran del Departament de la Presidència, que pretén desenvolupar mecanismes per afavorir el desenvolupament econòmic, la cohesió social del territori i la igualtat d’oportunitats a tot el país, especialment en aquelles zones afectades pel despoblament, l’envelliment i l’abandonament territorial; amb la implicació compartida de la Generalitat amb els ens locals i amb la participació dels agents socioeconòmics.

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern ha destacat “el pas important que avui estem fent en el desplegament de l’estratègia País Viu per facilitar la coordinació de les polítiques públiques de la Generalitat que tinguin relació amb el desenvolupament local i la competitivitat territorial per tal de reforçar la bilateralitat entre l’Administració de la Generalitat i l’administració local”.

De fet, la Comissió Assessora que havia s’ha constituït “és un òrgan decisiu” perquè “té un paper estratègic com a font de coneixement i es constitueix amb un espai de diàleg que ha de permetre abordar elements estructurals que afecten el nostre país” més enllà de la dinamització local, l’equilibri territorial, l’envelliment o el despoblament amb múltiples mirades i des d’una visió transversal i interterritorial.

En aquest sentit, la consellera Budó ha insistit que la crisi sanitària per la Covid-19 “pot ser una oportunitat en l’equilibri territorial i evitar el despoblament. La gent ha vist que amb bona connectivitat es pot treballar des de qualsevol punt del territori”.  Per això, “hem de dotar de connectivitat el territori perquè tothom pugui desenvolupar amb igualtat de condicions el seu projecte de vida”.

Per la seva banda, la directora general d’Administració Local, Rosa Vestit, ha assegurat que “avui culminem l’arquitectura del que ha estat, és i serà el País Viu”. Vestit ha recordat que en aquest espai “compartim estratègies des de la transversalitat. Sabent que som un país divers i que cadascú de nosaltres tenim peculiaritats”.

La Comissió Assessora es reunirà trimestralment de manera virtual o presencial. Serà un espai d’acompanyament; de debat d’idees, formació de propostes i iniciatives. Un espai de generació de coneixement. Per això, “ha de ser atemporal i centrat en aspectes estratègics a llarg termini”.

Fins al moment, el govern ha desplegat l’Estratègia de Dinamització Territorial a través de la constitució de quatre comissions territorials a diferents comarques del país: el Pallars Sobirà, la Ribera d’Ebre, l’Alt Urgell i la Terra Alta per donar resposta a les inquietuds del territori en temes d’infraestructures, agricultura i ramaderia, habitatge, telecomunicacions o turisme, entre d’altres, i està previst el desplegament de noves comissions territorials a altres comarques que tenen un índex més elevat d’envelliment com el Ripollès, el Berguedà i Les Garrigues.

La constitució de la Comissió Assessora, ha estat presidida per la consellera del Departament de la Presidència, Meritxell Budó. Ha comptat amb els presidents de les diputacions de Girona, Tarragona i Lleida, Miquel Noguer, Noemí Llauradó i Joan Talarn i la diputada adjunta Pilar Diaz Romero com a representant de la diputació de Barcelona;  el tinent de l’alcaldia de Prevenció i Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle;  els presidents de les associacions municipalistes, Lluis Soler (ACM), Mario Urrea (micropobles) i la vicepresidenta de la FMC, Montserrat Candini; també amb agents econòmics i socials: Joan Caball, coordinador nacional de la Unió de Pagesos, Jordi Ciuraneta, president de PIMEC Tarragona, Francesc Fàbregas, president de l’Associació Catalana de Premsa Comarcal, Roser Bombardó, presidenta de l’ARCA i Joseba Ruiz, secretari general adjunt de la CECOT; diferents experts acadèmics: el director del Centre d’Estudis Demogràfics, Albert Esteve (UAB), la sociòloga Cristina Sànchez-Miret (UdG) i l’economista Juan Antonio Duro (URV); i una representació dels diversos departaments del govern català: el secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, la directora general d’Administració Local, Rosa Vestit, el director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson i la directora general de Coordinació Departamental, Ester Obach.

2  

Imatges

Consellera Budó 'País Viu'

Consellera Budó 'País Viu' 219

Consellera Budó 'País Viu'

Consellera Budó 'País Viu' 272

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia