• Les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) se celebren del 9 a l’11 d’octubre i compten amb la participació de 181 municipis
  • Les JEP ha arrencat avui al Vendrell, Capital de la Cultura Catalana, amb la posada en funcionament de l’app-web Finestres del Vendrell, un recorregut audioguiat pel patrimoni monumental i museístic de la ciutat
  • El tret de sortida de les JEP tindrà lloc el 9 d’octubre al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya amb un cicle de conferències coincidint amb el IV centenari de la mort de Pere Blai (1620-2020), arquitecte del Saló

 

Cartell

Els pròxims dies 9, 10 i 11 d’octubre se celebren arreu de Catalunya les Jornades Europees del Patrimoni (JEP). L’esdeveniment cultural participatiu més important d’Europa en el qual ajuntaments, entitats i agrupacions culturals locals d’arreu d’Europa organitzen diverses activitats amb un clar objectiu: facilitar els recursos necessaris per descobrir i viure el patrimoni cultural, concebut com un bé comú tant en l’àmbit local com europeu.

Són centenars els municipis i entitats de tot Catalunya que participen en aquest gran esdeveniment. Ajuntaments, consells comarcals, museus, monuments, associacions d’estudis, bisbats i arquebisbats, entre d’altres, que han programat en aquesta nova edició 439 activitats gratuïtes de diferents tipologies (jornades de portes obertes, visites guiades, teatralitzades, tallers, conferències, concerts, etc), distribuïdes en 181 municipis. Totes les activitats es duen a terme amb les pertinents mesures sanitàries. En el cas que les JEP no es puguin celebrar amb normalitat per causa de restriccions de mobilitat o altres possibles mesures de prevenció sanitària, l’organització ho comunicarà a través del web de les Jornades i dels canals habituals de patrimoni.gencat.

Un any més, les Jornades Europees de Patrimoni col·laboren amb l’Associació Capital de la Cultura Catalana amb l’objectiu de realitzar un projecte patrimonial a la ciutat que cada any sigui mereixedora d’aquesta capitalitat i així valoritzar el patrimoni d’arreu de Catalunya. Seguint la col·laboració iniciada l’any anterior amb Cervera, amb la producció de l’audioguia “Cervera, a peu de museu”, desenvolupada en col·laboració amb el Museu de Cervera, les JEP d’enguany tindran un especial protagonisme al Vendrell, Capital de la Cultura Catalana 2020, amb la posada en marxa del projecte, “Finestres al Vendrell”, desenvolupat en col·laboració amb l’Ajuntament del Vendrell. Un itinerari audioguiat pels 10 elements patrimonials més singulars de la capital del Baix Penedès, que té com a objectiu introduir el visitant en la història i cultura del Vendrell, Sant Salvador, Coma-ruga i Sant Vicenç de Calders, i promocionar les diferents rutes guiades ja existents de Turisme del Vendrell i dels museus de la població.

La novetat de les JEP 2020 està vinculada al tema proposat pel Consell d’Europa per celebrar les Jornades: patrimoni i educació, entesa aquesta en un sentit global, sigui el públic al qual es dirigeix i amb independència dels recursos didàctics utilitzats. Seguint aquest lema el Departament de Cultura ha posat a disposició de totes les entitats participants en les Jornades que en vulguin fer ús (ajuntaments, associacions, museus, monuments i altres equipaments patrimonials) una nova activitat didàctica i participativa de creació de models 3D a partir de la fotogrametria i l’ús de telèfons mòbils: “Desperta el patrimoni”. L’objectiu és donar visibilitat al patrimoni perquè pugui ser més estimat i més valorat, i així ajudar, entre totes i tots, a conservar-lo millor. L’activitat es materialitza en una guia didàctica de l’activitat i en unes sessions formatives en línia que s’han ofert a totes les entitats participants. En total, s’han programat arreu del territori 26 activitats de “Desperta el Patrimoni” (es poden consultar al dossier adjunt o al web de les JEP).

Un any més, el Departament de Cultura organitza visites guiades i adaptades a persones amb discapacitat auditiva i visual: visites amb intèrpret en llengua de signes en català i visites amb audiodescripció en directe. Tindran lloc al Palau Moja de Barcelona i diversos monuments de la Generalitat com els castells de Cardona i  Miravet, el Castell-Monestir d’Escornalbou, el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes i la Canònica de Vilabertran.

Les Jornades Europees de Patrimoni són una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea. A Catalunya, les impulsa el Departament de Cultura i se celebren ininterrompudament des del 1991. És considerada com l’activitat participativa més important d’Europa amb relació al patrimoni cultural. Un gran esdeveniment que a Catalunya també compta amb la col·laboració de la Federació de Municipis Catalunya, de l’Associació Catalana de Municipis, de l’Institut Ramon Muntaner i de Catalonia Sacra.


L’agenda de les JEP 2020

El tret de sortida tindrà lloc el 9 d’octubre al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya amb un cicle de conferències relacionades amb el projecte de posada en valor del Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, coincidint amb el IV centenari de la mort de Pere Blai (1620-2020), arquitecte del Saló Sant Jordi.

Altres activitats destacades a Comarques de Barcelona i Catalunya Central són la visita teatralitzada “A tota màquina!” que organitza la Casa de les Aigües de Montcada i Reixac; el taller de fotografia adreçat a adolescents “Patri… què? Fotografiar i fotografiar-se en el patrimoni” que tindrà lloc a la Catedral de Barcelona, i el taller “Coure farinetes púniques i fer farina al Camp de les Lloses” dedicat al patrimoni agrari de Tona.

Al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, tindran lloc, entre altres, visites teatralitzades al Vendrell, “Guimerà: infant, llop i àngel”, i Tortosa,  “La disputa de Tortosa, un diàleg de sords?”; la instal·lació “Contra la pintura” de l’artista Jordi Abelló, al Mas Miró de Montroig del Camp, i recreació de titelles romanes “Gladius i medulina” a Cambrils.

A les Terres de Lleida i Aran destaquen la visita guiada sobre visió astronòmica i gnomònica de Santa Maria d'Urgell (la Seu d’Urgell), la visita i mural participatiu “Què et suggereixen les nostres pintures?” a la Roca dels Morus del Cogul (les Garrigues), la visita a les pintures murals contemporànies a la ciutat de Lleida, i la del Salí de Priva de Vilanova de la Sal a Les Avellanes i Santa Linya.

Finalment a comarques gironines, el taller familiar “Els Petits Detectius a Vilallonga de Ter”; una visita i concert amb JOF Sant Pere de Figueres; l’espectacle “Nuesia, concert musical i poètic d’Ívida Cynara” a l’Escala, i la visita al Parc Neolític de la Draga, a Banyoles.

 Un gran ventall de propostes que es poden consultar per tema, per municipi i per mapa geolocalitzat a l’agenda en línia de les JEP 2020  http://patrimoni.gencat.cat/jep2020 i també al dossier adjunt.

2  

Imatges

Imatge de la presentació de les JEP

Imatge de la presentació de les JEP 997

MNACTEC-23

MNACTEC-23 702

1  

Fitxers adjunts

Dossier de les JEP2020

Dossier de les JEP2020
PDF | 2460