Setmana d'Artesania de Catalunya
Setmana d'Artesania de Catalunya
  • Sota el lema “l’Artesania pot salvar el món”, la Generalitat a través d’Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), impulsa per novè any consecutiu la celebració de la Setmana d’Artesania de Catalunya, una edició que, degut a les circumstàncies derivades de la crisi sanitària, es reinventa i presenta una programació d’activitats en format digital.
  • La Setmana d’Artesania presenta un programa que es desenvolupa a través de 5 blocs temàtics - Artesania i Sostenibilitat; Artesania i Contemporaneïtat; Artesania i Territori; Artesania i Talent jove; i Artesania i Tecnologia -. Conferències, debats, taules rodones, exposicions, o reportatges, tot amb l’objectiu de realitzar una reflexió sobre el model de societat actual.
  • En el marc de la Setmana, Artesania Catalunya ha impulsat la II edició de la Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania, amb una selecció de 10 documentals nacionals i internacionals, i 1 videoclip, que es podran veure a través de la plataforma de cinema Filmin.
  • L’OFF Setmana, comptarà també amb els Tallers Oberts de l’A-FAD, i amb la participació d’entitats i organismes dels sector artesanal de Catalunya.

Sota el lema “l’Artesania pot salvar el món”, la Generalitat a través d’Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), impulsa la celebració de la novena edició de la Setmana d’Artesania de Catalunya, que tindrà lloc del 19 al 25 d’octubre i que, adaptant-se al nou context de crisi sanitària, aposta per fer una edició en format digital amb una programació d’activitats que es podran seguir a través del web i les xarxes socials del CCAM.

La Setmana d’Artesania presenta enguany un programa que es desenvolupa a través de 5 blocs temàtics - Artesania i Sostenibilitat; Artesania i Contemporaneïtat; Artesania i Territori; Artesania i Talent jove; i Artesania i Tecnologia -. Conferències, debats, taules rodones, exposicions, o reportatges, tot amb l’objectiu de realitzar una reflexió sobre el model de societat actual, on els valors de l’artesania prenen més importància que mai, per construir una societat més justa, equilibrada i respectuosa, tant pel que fa al mode de viure, de consumir i envers el medi ambient. La Setmana, es converteix en una finestra de coneixement, en format digital, que presenta els reptes d’una nova era.

Així mateix, Artesania Catalunya ha impulsat, en el marc de la Setmana, la celebració de la II edició de la Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania que enguany ha seleccionat 10 documentals nacionals i internacionals, la majoria d’ell inèdits i 1 videoclip, que es podran veure a través de la plataforma de cinema Filmin. Amb aquesta iniciativa es vol potenciar sinergies entre el sector artesanal i audiovisual, per generar productes de qualitat basats en processos creatius artesanals i on el protagonista és l’artesà i la seva obra. Tot plegat per projectar i impulsar i donar a conèixer, en diversos formats audiovisuals, el món de l’artesania.

A més, a la Setmana d’Artesania de Catalunya, se suma la celebració dels Tallers Oberts BCN de l’A-FAD, del 22 al 25 d’octubre a Barcelona, amb jornades de portes obertes de tallers i espais de creació que apropen l’art, l’artesania, el disseny i la creació a la ciutadania. L’OFF Setmana, també comptarà amb les diferents activitats que organitzen les entitats i institucions d’arreu del territori de Catalunya.

A més de reivindicar l’artesania com element transversal en la societat pel seu gran valor cultural, social, patrimonial i econòmic, que uneix coneixement (de la tècnica i de la matèria), art (creativitat i innovació), identitat (tradició i contemporaneïtat) i caràcter internacional (local i universal), la Setmana d’Artesania de Catalunya vol posar en valor  el seu vector social, com a fet identitari i com a vehicle d’expressió singular i únic que  fa arribar Catalunya arreu del món.

La Setmana d’Artesania de Catalunya és una iniciativa en la que, a través de la divulgació, el coneixement i la participació, es vol fomentar els valors culturals i socials de l’artesania, la seva presència i coneixement tant a Catalunya com a l’exterior, promoure el talent i la creativitat, alhora que potenciar la professionalització i comercialització del sector.

 

Setmana d'Artesania de Catalunya

II Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania ( Programació continuada)

En el marc de la celebració de la Setmana, Artesania Catalunya ha impulsat la II Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania, que enguany s’adapta al context actual, i es transforma en una programació de projeccions en línea que es podran gaudir des de casa, a través de la plataforma Filmin.  Aquesta mostra, amb vocació internacional, és l’única i primera mostra d’audiovisuals d’aquestes característiques, dedicada al món de l’artesania, que se celebra a Catalunya i arreu de l’estat espanyol.

La Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania vol ser punt de trobada entre dos sectors creatius i productius, l’artesà i l’audiovisual, per generar sinergies, amb la finalitat d’impulsar la creació de productes audiovisuals de qualitat, basats en processos creatius artesanals i on el protagonista és l’artesà i la seva obra. Tot plegat per projectar i impulsar i donar a conèixer, en diversos formats audiovisuals, el món de l’artesania.

Aquesta II edició recull una selecció de 10 documentals i 1 videoclip  nacionals i internacionals, 8 d’ells inèdits, amb l’artesania com a principal protagonista. Comissariada per Artesania Catalunya i el gestor cultural especialitzat en l’àmbit artesanal i audiovisual, David Hierro. Per a la selecció de les peces s’ha treballat sota criteris de qualitat, diversitat i creativitat i s’ha comptat amb la col·laboració d’entitats de reconegut prestigi en el sector de l’artesania, l’art i el disseny, com Fundesarte – EOI, Escuela de Organización Industrial; la Federació d’Associacions d’Artesans d’Ofici de Catalunya (FAAOC); Oficio y Arte; la Federación de Organizaciones Artesanas de Castilla y León (FOACAL); el Museu Molí Paperer de Capellades; el Design Institute of Spain; la Route Artlantique (amb la participació de l’Escola Elisava i el London College of Communication) i la LOEWE Foundation.

La II Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania projectarà “El Paper, meravellosa invenció” (Catalunya, 2020), dirigit per Lluís Jené. El Museu Molí Paperer de Capellades presenta aquest documental on reflexiona sobre el rol de l’ofici artesanal i de paperer en l’actualitat i ho fa amb grans professionals d’altres sectors creatius, com el monge Jordi Puigdevall, de l’Abadia de Montserrat, Jordi Roca del Celler de Can Roca, el dissenyador Xavier Roca, la xef Carme Ruscalleda, l’escultor Jaume Plensa y la artista Jo Milne.

A la Mostra també es podrà veure la peça “Entre Redes” (Espanya, 2020), de la dissenyadora Amalia Puga. Aquest documental reivindica la figura de les dones conegudes com redeiras, dedicades a la confecció i reparació de xarxes de pesca. La seva professió, fonamental per al desenvolupament de l'economia local, està en risc d'extinció, per manca de relleu generacional. La dissenyadora Amalia Puga s'incorpora a aquest col·lectiu de dones d'A Guarda (Galícia) en el procés de creació d'un producte, combinant la individualitat i valor de les seves tècniques artesanals pesqueres amb les possibilitats que ofereix el disseny i la innovació.

Anna Albert i Dani García presenten “Entre sedes i pinzells” (Catalunya, 2020). La pintora de seda Anna Albert parla en primera persona del seu món creatiu pintant sedes i creant complements de moda. Des del seu taller i Showroom del Masnou, relata el que representa per a ella l’artesania i conviure entre sedes i pinzells.

De la mà la LOEWE Foundation, arriba el documental “GENTA ISHIZUKA” (Espanya/Japó, 2019), i ens endinsa en el taller i el món del darrer guanyador del prestigiós premi que atorga anualment aquesta fundació, l’artista expert en laca Urushi, Genta Ishizuka.

L’escultor, fotògraf i realitzador català resident a Finlàndia, Àlex Reig, torna a la Mostra amb “Hands on Glass 2- Quim i Txell” (Finlàndia/Catalunya 2020). En format curt-documental de la minisèrie Hands On Glass, dedicada al món del vidre artístic, en aquesta ocasió explora el compromís de vida i obra dels artistes i artesans Quim Falcó i Txell Tembleque, que utilitzen el vidre com a material principal per desenvolupar les seves obres.

La Mostra ha seleccionat també el premiat documental pel prestigiós festival FIFMA de França “La Vasija” (Espanya, 2016) de l’artesana i videocreadora Rafaela Pareja i el director Luis H. Pardo. La ceramista Rafaela Pareja, presenta una peça experimental i artística, un relat audiovisual hipnòtic, una experiència visual i musical.

En col·laboració amb el Design Institute of Spain, la Mostra presenta el documental MAKEAT” (Espanya, 2020), sobre aquesta start-up que està revolucionant el món de la gastronomia a través de la innovació, el disseny digital i la tecnologia. Makeat ha desenvolupat un centre de fabricació digital dedicat al futur de la gastronomia, sent pioners en aquesta disciplina. La fusió entre el món digital i l'artesania els permet crear productes que ajuden a atreure emocionalment als consumidors i als professionals del sector, fent creacions mai vistes.

A la Mostra, i en col·laboració amb l’Associació OFICIO&ARTE, es podrà veure el documental “Monona Álvarez: ceramista” (Espanya, 2020) produït per FOACAL, una peça que s’endinsa en la trajectòria d’aquesta artesana que es defineix com terrissaire i ceramista, una barreja perfecta entre tradició i modernitat. La seva producció, majoritàriament realitzada en porcellana i gres, és fonamentalment utilitària i serveix, en molts casos, per donar un toc únic i personal a les vaixelles dels millors restaurants d'Espanya.

“Pedro Sañudo, la història d’un artesà” (Catalunya, 2020) és el documental que presenta la FAAOC. Un projecte audiovisual de Sue Wetjen que ens apropa a la figura de Pedro Sañudo, artesà que des de l'any 1971 fins avui es dedica professionalment a l'artesania del cuir. Amb un estil de narrativa molt personal, el film alterna el dia a dia del treball al taller, amb entrevistes recordant els moments històrics viscuts: dictadura militar d'Argentina, exili a Catalunya, indústria tèxtil a Mataró i l'arribada al projecte del Poble Espanyol de Barcelona, a la Ciutat dels Artesans.

“Route Artlantique - African Creative Laboratory” (Catalunya/Regne Unit, 2019) és el documental que presenta Ramon LLonch sota la direcció d’Aina Punsola, una producció de Route Artlantique, Escola Elisava i London College of Communication. Aquesta peça narra l'experiència que cada any viuen a Àfrica un col·lectiu internacional d'estudiants i professors de disseny. Un projecte de mestissatge acadèmic en un dels pols de la creació africana, com és Senegal; és un viatge itinerant seguint els passos de la creació, treballant en diferents disciplines amb artistes locals. Aquest projecte vol rescatar de l'oblit les tècniques artístiques ancestrals i donar més visibilitat a la creativitat, i és també una trobada amb la nova generació de dissenyadors i artistes que estan duent a Àfrica cap a la prosperitat.

A la Mostra, en col·laboració amb Fundesarte - EOI, es recupera el projecte CRAFTS&MUSIC (Espanya, 2020), del director Alfonso González, amb el músic Pachi García Alis y AyF Tejedores com a protagonistes. En aquesta peça artesania, música i realització audiovisual s’uneixen en format de videoclip, per posar de relleu la connexió entre la música independent i l’artesania, dues disciplines de creació artística molt personal. 

El dilluns, 19 d’octubre, a les 12:30 h. s’emetrà l’audiovisual de presentació de la Mostra, un documental ple de màgia, poesia visual i surrealisme, amb la periodista Clara Sánchez-Castro com a guionista i protagonista, Alberto Redondo com a director i realitzador i David Hierro com a director de producció.

Setmana d'Artesania de Catalunya

La Setmana d’Artesania de Catalunya – Bloc Artesania i Territori

L’aparició sobtada de la COVID-19 ha canviat de soca-rel els usos i fluxos del turisme. Aquesta circumstància ha portat a potenciar unes destinacions turístiques locals i properes, que en molts casos ha permès descobrir la riquesa que té el territori català, amb una àmplia varietat de tresors, d’actius i recursos artesans repartits per tot Catalunya. Zones d’Oficis Singulars, Punts d’Interès Artesanal, Museus, tota una riquesa de proximitat i amb autoria moltes vegades poc coneguda per la societat.

Mitjançant aquest bloc Artesania i Territori, es vol donar a conèixer  aquesta riquesa artesanal. En aquesta marc es presentarà el tràiler del projecte audiovisual que impulsa Artesania Catalunya del CCAM “Rutes Artesanes de Catalunya”, que permetrà realitzar properament un viatge per 7 localitzacions de Catalunya (Dilluns, 19 d’octubre, 16:50h). En aquest bloc, també es dóna a conèixer, sota el paraigües Descobreix els nostres tresors artesans: diferents documentals que ja han realitzat diverses entitats artesanes de Catalunya, que mostren ja alguns d’aquests actius artesanals que té el territori ( Programació continuada).

D’altra banda, i per conèixer el valor afegit que aporta l’artesania a diferents ciutats de Catalunya, se celebra la Taula Rodona “Els valors que l’artesania aporta a les ciutats”, on es presenta dues experiències que singularitzen i prestigien dos municipis, Olot i Vic. Amb la participació de Gemma Canalias, regidora de Comerç, Empresa i Turisme d’Olot i impulsora del Taller dels Sastres, zona d’Olot en creixement que va ampliant la presència de tallers de diferents oficis; i Bet Piella, regidora de Promoció Econòmica, Ocupació i Comerç de Vic, que ens presentarà el Punt d’Interès Artesanal del carrer de la Riera, que compta amb una vintena de tallers artesans implantats. (Dilluns, 19 d’octubre, 17:00h).

Setmana d'Artesania de Catalunya

La Setmana d’Artesania de Catalunya – Bloc Artesania i Sostenibilitat

En aquest bloc  que té com a fil conductor la sostenibilitat, la Setmana proposa dos àmbits a explorar i aborda el lligam entre Artesania i Arquitectura i Artesania i  Consum responsable.

En els darrers temps, hi ha hagut un creixement de la sensibilitat cap a una arquitectura i interiorisme més respectuosa amb el medi ambient, amb la utilització de materials no agressius i de disseny d’habitatges més acurats per a un consum energètic sostenible i una qualitat de vida més confortable per a les persones que els habiten. Aquest canvi passa forçosament per l’artesania, per la seva manera d’entendre l’espai i els materials, i els seus processos més sostenibles, abocats al confort i a l’experiència de l’usuari. A més, les ciutats, especialment les grans conurbacions, necessiten d’una racionalització tant dels edificis com dels espais públics, per fer la vida dels ciutadans més harmònica i saludable, aspecte que s’ha reforçat encara més a causa de la pandèmia.

Per conèixer aquesta evolució en l’arquitectura Catalunya, la Setmana programa  la conferència: L’ús de les tècniques artesanes en l’arquitectura contemporània. Amb Oriol Rosselló, arquitecte que s’ha especialitzat en la utilització dels oficis artesans per respondre d’una manera creativa i innovadora als reptes amb què s’enfronta l’arquitectura, en particular, i la societat, en general, investigant noves alternatives sostenibles (Dimecres, 21 d’octubre. 12:30h)

D’altra banda, en aquest bloc es presenten 4 reportatges realitzat a 4 artesans catalans (Marta Masgoret, Jesús Reigosa, Héctor Escudero i Rosa Cortiella) que creen productes que parlen de sostenibilitat, reciclatge, traçabilitat, proximitat, durabilitat i sobretot d’autoria. Artesans que exposen actualment les seves peces a la botiga Empremtes de Catalunya, del centre d’Artesania de Catalunya, i que són exemple dels valors i del foment del consum responsable (Dimecres, 21 d’octubre, 17:00h).

Setmana d'Artesania de Catalunya

La Setmana d’Artesania de Catalunya – Bloc Artesania i Contemporaneïtat

La Setmana en aquest bloc posa el focus en les Noves tendències en artesania, en la Moda, i mira cap a la internacionalització del sector i sobre quin serà el rol de l’artesania en la societat post-Covid.

En aquest aparador, es presenta una sessió d’inspiració creativa coral, dirigida al públic general, on cada veu compartirà de manera visual 10 raons, perquè Ara és l’artesania la protagonista dels futurs que venen. Conduïda per Francesca Tur, publicista especialitzada, s’abordaran temes com la nova economia circular, els processos, la sostenibilitat i l’apoderament de col·lectius amb temes com la nova economia circular, els processos, la sostenibilitat i l’apoderament de col·lectius. (Dijous, 22 d’octubre.12.30h).

Així mateix, en la vessant de la moda, la Setmana d’Artesania de Catalunya posa a l’abast una entrevista amb la presidenta de la Fundació Loewe, Sheila Loewe. El món de la indumentària i la moda havia estat bàsicament artesà, no va ser fins a la revolució industrial i la creació de grans marques tèxtils que la moda feta artesanalment es va vincular al luxe degut al seu procés productiu, la seva escala i la seva acurada selecció de matèries primeres. En aques sentit, Loewe és una marca que sempre ha fet bandera del seu ADN artesà i ha basat la seva estratègia de construcció de marca en aquest fet diferencial, competint amb altres grans marques internacionals del sector del luxe que han preferit posar el focus en grans dissenyadors o valors més vinculats a la sofisticació i el glamur. Aquest fet ha ajudat a Loewe a consolidar-se internacionalment i dotar d’una “solvència artesana” els seus productes, molt valorada pel consumidor. Aquest compromís amb l’artesania es veu reflectit també en el Craft Prize que atorga la seva fundació i que tant està ajudant al prestigi internacional de l’artesania (Dimarts, 20 d’octubre.17:00 h).

Pel que fa a la internacionalització, Artesania Catalunya ha convidat a l’organització internacional The Michel Angelo Foundation, que celebra i preserva l’artesania i reforça la seva connexió amb el món del disseny. El seu objectiu és ajudar la ciutadania a redescobrir la capacitat de la mà humana per crear i donar suport a aquells que ho fan millor: els excepcionals mestres artesans europeus contemporanis que utilitzen tradicions, habilitats i coneixements per fabricar bells objectes de valor durador. Amb el nom de la fundació homenatgen Miquel Àngel, un artista visionari i mestre artesà que va encarnar la creativitat i l’artesania al màxim nivell d’excel·lència. Organitzadors d’Homo Faber, la Biennal internacional de referència de l’excel·lència artesana que celebren a Venècia, a la Setmana, Jacques Rey, Cap de Relacions Estratègiques de la Michel Angelo Foundation realitzarà una conferència. Rey té un ampli coneixement del panorama internacional de l’artesania, i des de la fundació impulsa diversos programes orientats a millorar l’impacte de l’artesania en la societat contemporània (Dimarts, 20 d’octubre.12.30h)

En el marc de la Setmana d’Artesania 2020, també es programa Diàlegs sobre El paper de l’artesania en el món post-Covid, amb els Premis Nacionals d’Artesania Albert Blancafort, mestre artesà orguener; Martí Pascual, paperer (fill de Josep Maria Pascual Arnella i continuador de l’empresa); Toni Cumella, mestre artesà ceramista; Luesma-Vega, mestres artesans vidriers; Teresa Rosa, mestra artesana teixidora. Com el confinament i les restriccions a la mobilitat han canviat la manera de veure els espais i els objectes i la relació amb ells; els canvis que han vingut per quedar-se, com el teletreball en molts àmbits productius; les compres de productes i serveis en línia; els canvis en la manera de relacionar-nos, de fer i rebre turisme, seran temàtiques que tractaran (Divendres, 23 d’octubre. 12:00 h).

Setmana d'Artesania de Catalunya

La Setmana d’Artesania de Catalunya – Bloc Artesania i Tecnologia

La transició a incorporar noves tecnologies a l’artesania no sempre és fàcil, però no  es pot negar que les noves tecnologies s’estan incorporant cada vegada més en tots els oficis artesans i, concretament, en l’àmbit de la joieria artística. Aquest bloc presenta l’exposició internacional que acull el Centre d’Artesania Catalunya, de JOYA Barcelona Art Jewellery & Objects el principal esdeveniment de joieria artística i d'objectes a l’estat, en el qual participen més 70 artistes independents com també organitzacions i escoles. JOYA, en aquesta 12a edició, se centra en l'Alta Tecnologia i l’Artesania. En l’exposició, que es pot veure fins el 29 de novembre, Artesania Catalunya, presenta una selecció de peces innovadores de 4 artistes catalans: Coudre Studio; Francesca Piñol; Naifactory_lab i Marc Sallent amb Thread Portraits,  amb l’objectiu d’impulsar la internacionalització de l’artesania catalana, en un certamen de referència internacional, i captar noves oportunitats de negoci i comercialització ( Fins el 20 de novembre. Banys nous,11)

En aquest mateix bloc, dijous, 22, a les 17:00 h podrem veure un audiovisual de la mestra artesana tèxtil Francesca Piñol, sobre el seu treball de tapissos amb telers digitals, materials innovadors i art i neurociència.

Setmana d'Artesania de Catalunya

La Setmana d’Artesania de Catalunya – Bloc Artesania i Talent Jove

En aquest bloc es presenten, en format entrevistes, reportatges de 4 creatius catalans (Coudre Studio, Nai Factory, Marc Sallent i Josep Safont) vinculats al Programa Talent Jove, iniciativa d’Artesania Catalunya adreçada a la promoció i amb el propòsit de dotar d’eines aquest nou relleu generacional d’artesans i creatius. Aquest programa vol connectar i integrar un nou ecosistema de noves mirades amb els diferents punts de vista d’aquests talents al voltant de l’artesania artística, del disseny, tradicional i  la tecnologia.

Aquests Talents es qüestionen com i on s’ha de traçar la línia fina per als usos adequats d’aquestes noves maneres de desenvolupar l’ofici artesà. L’objectiu és mostrar aquest talent que explora noves possibilitats a través de diverses disciplines i tecnologies, tot embolcallat amb els valors intrínsecs de l’artesania com: innovació, autenticitat, identitat, creativitat, singularitat, sostenibilitat, traçabilitat, autoria. (Divendres, 23 d’octubre. 17.00h).

Consultar tota la programació aquí

CCAM-Artesania Catalunya

Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), organisme adscrit al Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, té com a missió fomentar la imatge i prestigi social, difondre i preservar el valor patrimonial, millorar la competitivitat i rendibilitat i augmentar la presència internacional i digital del sector artesà, mitjançant actuacions de promoció comercial, cultural, formativa i divulgativa.

El centre d’Artesania Catalunya és l’espai que acull la Botiga Empremtes de Catalunya i presenta una programació d’exposicions amb la finalitat de fer arribar a la societat la qualitat i excel·lència de l’artesania catalana, i la seva presència i rellevància en la nostra vida quotidiana. Disposa, a més d’una sala d’actes i una biblioteca amb prop d’un miler de documents.

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________