Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Miniatura

Actes i jornades organitzats pels grups Leader per al mes d'octubre

query_builder   7 octubre 2020 14:43

event_note Nota de premsa

Actes i jornades organitzats pels grups Leader per al mes d'octubre

Els grups Leader organitzen i participen aquest mes d’octubre en diferents actes, jornades, visites i reunions per a divulgar i donar a conèixer els projectes que desenvolupen en el marc de les seves estratègies de desenvolupament territorial
FOTO WEB

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya va seleccionar 11 Grups d'Acció Local (GAL) per a aplicar el desenvolupament local participatiu Leader en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020.

Així, la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, inaugurarà demà dijous, 8 d'octubre, la 1a jornada Networking Segrià 2020 ‘Aposta per tu i per un món més rural’ - Jornada Odisseu, que se celebrarà a l’Escola Agrària (EA) d’Alfarràs.

Fins al 9 d’octubre, el Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya, juntament amb el Consorci Leader Pirineu Occidental, està informant a la Val d’Aran, l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, i el Pallars Jussà, de la campanya de matchfunding ‘Arrela’t Alt Pirineu i Aran’, una convocatòria pilot de finançament col·lectiu de projectes amb retorn social al territori, en la qual les administracions complementen amb un fons públic de 24.000€ les aportacions de la ciutadania a través de la plataforma de micromecenatge Goteo.org.

Aquesta és una eina digital de finançament col·lectiu per al desenvolupament de projectes amb finalitats socials, culturals, educatives, o altres. Es preveu repartir 48.000€ o més en un màxim de 6 projectes que s’escolliran, per part d’un jurat independent, en funció de les bases previstes.

I el 17 d’octubre tindrà lloc la jornada ‘La pedra seca als Països Catalans: patrimoni, ofici, polítiques i reptes’, a can Trona, Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas, organitzada per l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord Oriental de Catalunya (ADRINOC).

L’objectiu és copsar l'estat actual de les polítiques públiques d'impuls de la pedra seca així com de l'ofici de marger al segle XXI. També es presentarà alguns projectes vinculats a la pedra seca, així com la recentment publicada ‘Tècnica de construcció de murs en pedra seca: Regles professionals’.

Remarcar també que els dies 8 i 15 d’octubre tindran lloc unes sessions en línia de ‘Viure a Rural’, que tractaran el tema ‘Com podem fer polítiques efectives de repoblament des del món rural?’, organitzades pel Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya.


Aquestes són les actuacions previstes per a aquest mes d’octubre:

Trobada transfronterera del projecte “Col·laboraXPaisatge”
Data i lloc: 6 d’octubre. Casa de la Vila - Banyuls-sur-Mer. França.
Horari: d’11:00h a 14:00h.
Organitza: ADRINOC
Trobada transfronterera per a tractar possibles col·laboracions i cercar nous socis per al projecte “Col·laboraXPaisatge”
Hi participaran els alcaldes d’aquesta zona de la Catalunya Nord, i amb el GAL Pays Pirénées Méditerranée

Setmana de la Natura: La Ruta de la Cústòdia
Des del Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià es col·labora en la ‘Setmana de la Natura’ a través de l'acció ‘La Ruta de la Custòdia’. Cada dia de la Setmana de la Natura es publicarà una capsula audiovisual on una entitat explicarà un dels seus acords de custòdia:

 • 2 d’octubre: vídeo promocional
 • 3 d’octubre: GEPEC
 • 4 d’octubre: PLEGADIS
 • 5 d’octubre: Món Natura Delta
 • 6 d’octubre: SEO/Birdlife - Riet Vell
 • 7 d’octubre: PICAMPALL
 • 8 d’octubre: GRAËLLSIA
 • 9 d’octubre: Grup Natura Freixe
 • 10 d’octubre: ARABOGUES
 • 11 d’octubre: Custòdia pel Desenvolupament

Més informació: https://bit.ly/33vSLbd

Jornada PATT: Tècniques de venda per a negocis rurals
Data i lloc: 7 d’octubre. En línia.
Horari: de 12:30h a 14:30h.
Organitza: Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord
L’objectiu d’aquest seminari és oferir a empresaris/àries, emprenedors/emprenedores i potencials professionals de l’àmbit rural eines pràctiques per a avançar cap a l’èxit i optimitzar els seus negocis i projectes.
Jornada oberta a empreses i joves del territori.
Més informació: https://bit.ly/36zB3We

Sessions informatives virtuals sobre els Ajuts Leader
Data i lloc: 2, 9, 16, 23 i 30 d’octubre. En línia.
Horari: sessions de 45 minuts de durada.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Sessions informatives per a donar a conèixer la línia d’ajuts Leader i presentar la nova convocatòria, obertes a tots els interessats.
Més informació: https://bit.ly/3jwHrkp

1a jornada Networking Segrià 2020 ‘Aposta per tu i per un món més rural’ - Jornada Odisseu
Data i lloc: 8 d’octubre. Alfarràs.
Horari: de 9:00h a 14:00h.
Trobada entre productors i estudiants per a crear sinèrgies i construir contactes. Jornada oberta a empreses i joves del territori.

Sessions ‘Viure a Rural: Com podem fer polítiques efectives de repoblament des del món rural?’
Data i lloc: 8 i 15 d’octubre. En línia. 
Horari: de 9:00h a 13:00h.
Organitza: Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya
‘Jornades de Repoblament’ impulsades en el marc del projecte ‘Viure a Rural’  (ODISSEU). Dues sessions telemàtiques, els dies 8 i 15 d’octubre, per a debatre entorn les polítiques de repoblament que es poden impulsar des dels mateixos territoris rurals. Durant les jornades es tractarà les temàtiques següents:

 • Detallar en què consisteix una política de repoblament.
 • Què ens cal per a poder aplicar aquestes polítiques a Catalunya?
 • Conèixer experiències i elaborar el Decàleg per al repoblament a Catalunya.
 • Explicar el projecte pilot ‘Viure a rural’ 2021.

Les jornades es dirigeixen principalment a càrrecs electes d’administracions locals, tècnics/tècniques de l’administració pública, tècnics/tècniques dels Grups d’Acció Leader, associacions municipalistes, universitats, consultories, associacions, col·lectius, i xarxes que treballin al món rural.
Més informació: https://bit.ly/2SoVz3q

Campanya de matchfunding: ‘Arrela’t Alt Pirineu i Aran’

 • 2 d’octubre (Val d’Aran)
 • 3 d’octubre (Alt Urgell)
 • 8 d’octubre (Alta Ribagorça)
 • 9 d’octubre (Pallars Jussà)

Organitza: Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya, juntament amb el Consorci Leader Pirineu Occidental
Amb l’objectiu de contribuir a posar en pràctica noves fórmules per a reactivar el teixit socioeconòmic de l’Alt Pirineu i Aran, està previst engegar aquesta tardor una convocatòria pilot de finançament col·lectiu de projectes amb retorn social al territori, anomenada ‘Matchfunding Arrela’t Alt Pirineu i Aran’ en la qual, com ja s’ha esmentat, les administracions complementen amb un fons públic de 24.000€ les aportacions de la ciutadania a través de la plataforma de micromecenatge Goteo.org. Aquesta és una eina digital de finançament col·lectiu per al desenvolupament de projectes amb finalitats socials, culturals, educatives o altres. Es preveu repartir 48.000€ o més en un màxim de 6 projectes que s’escolliran, per part d’un jurat independent, en funció de les bases previstes.
Aquesta primera convocatòria conjunta de les sis comarques de l’Alt Pirineu i Aran s’iniciarà el proper 19 d’octubre i s’hi podran presentar fins al 13 de desembre, amb un màxim de 2 projectes, qualsevol professional autònom, associació, cooperativa, microempresa, que tingui la seu social o domicili a l’Alt Pirineu i Aran. Per a donar a conèixer aquesta convocatòria i ajudar tots els interessats/des a preparar la candidatura dels seus projectes i fer xarxa, s’ha previst un programa d’activitats que comença amb unes jornades comarcals a cadascuna de les sis comarques, en què es treballarà com potenciar i explicar bé la proposta de valor de les respectives iniciatives.
Jornada dirigida a emprenedors i emprenedores, empreses, associacions, ... del territori de l’Alt Pirineu i Aran.
Més informació: https://bit.ly/3nmj2ke

Seminari de presentació del projecte ‘Camins de Sant Miquel’
Data i lloc: 9 d’octubre. Jornada en línia a través de videoconferència per Zoom.
Horari: de 14:30h a 18:00h
Organitza: ADRINOC
L’objectiu del projecte de cooperació ‘Camins de Sant Miquel’ és unir els espais patrimonials dedicats a Sant Miquel que hi ha a Europa. Es tracta de dur a terme activitats conjuntes que permetin associar els llocs dedicats a Sant Miquel seguint les següents directrius:

 • Valorització del patrimoni i els itineraris vinculats a aquest patrimoni.
 • Promoció de l’economia turística.
 • Consolidació de la identitat europea de Sant Miquel.

El grup Leader italià GAL Escartons et Valli Valdesi, un dels grups participants en el projecte de cooperació, proposa enguany un seminari virtual obert a tothom, tant touroperadors com turistes, per tal de donar a conèixer el projecte i els territoris participants, i així aconseguir la implicació de més agents del territori en la difusió i posada en valor dels espais patrimonials europeus vinculats a la figura de Sant Miquel.
El seminari començarà amb la descoberta dels diferents grups participants del projecte, i dels diferents espais patrimonials implicats. També es donarà a conèixer diferents iniciatives territorials de posada en valor d’aquests territoris. Posteriorment, s’iniciarà diferents taules de treball temàtiques (obligatori inscripció prèvia). I per a acabar, es realtizarà una posada en comú i un torn obert de paraula, per tal de poder, així, acabar amb un treball conjunt de promoció dels espais.
La sessió està dirigida al sector turístic dels espais relacionats amb el projecte.

Coworking i territori: sinèrgies i col·laboracions públiques-privades
Data i lloc: 12 i 15 d’octubre. En línia.
Horari: de 10:00h i  16:00h.
Organitza: Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques
Impulsats a través del projecte de cooperació Leader ‘Cowocat_Rural’, aquests són els darrers webinars formatius ‘3x3’ on hom podrà plantejar tots els dubtes i qüestions a experts en coworking. Un nou format dinàmic i participatiu a càrrec de Michelle Arévalo-Carpenter d' IMPAQTO (Equador).Sessions dirigides als espais de coworking del territori.
Més informació: https://bit.ly/3lfckuo

Sessió Informativa Ajuts Leader 2020
Data i lloc: 14 d’octubre. Es realitzarà en línia a través de l’eina Zoom.
Horari: de 10:00h a 12:00h.
Organitza: ADRINOC
Aquesta jornada pretén informar a tots els agents del territori ADRINOC sobre els ajuts Leader - Convocatòria 2020.
Sessió dirigida a agents privats i públics del territori ADRINOC.
Més informació: https://bit.ly/3d04Msp

Jornada ‘La pedra seca als Països Catalans: patrimoni, ofici, polítiques i reptes’
Data i lloc: 17 d’octubre. Can Trona Centre de Cultura i Natura de la Vall d'en Bas. Passatge de Can Tron. Joanetes.
Horari: de 8:30h a 18:30h.
Organitza: ADRINOC’
Amb l’esmentat títol s’intentarà copsar l'estat actual de les polítiques públiques d'impuls de la pedra seca, així com de l'ofici de marger al segle XXI. També es presentarà alguns projectes vinculats a la pedra seca, així com la recentment publicada ‘Tècnica de construcció de murs en pedra seca: Regles professionals’.
Es tracta d’una sessió dirigida a persones vinculades al sector de la pedra seca, gestors, tècnics, i prescriptors amb capacitat d'incidir en el disseny i impuls de polítiques i estratègies de posada en valor del patrimoni, la tècnica constructiva, i l'ofici de la pedra seca, així com al públic en general interessat en aquestes qüestió.
Més informació: https://bit.ly/3d07Vsr

Jornada Networking Odisseu
Data i lloc: 17 d’octubre. Ajuntament de la Sénia.
Horari: de 10:00h a 13:00h.
Organitza: Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià
Jornada de trobada i intercanvi entre joves en recerca de treball i empreses del territori, dirigida a joves i empresaris/empresàries de les Terres de l’Ebre. 

Formació en màrqueting digital
Data i lloc: 20, 22 i 27 d'octubre. En línia.  
Horari: de 15:00h a 16:30h.
Organitza: Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya
Formació en màrqueting digital impulsada en el marc del projecte de cooperació ‘Start Up Rural’. Durant la sessió es tractarà les següents temàtiques: 

 • Procés de vendes online: funnel de vendes i lead magnet.
 • Autoritat i atracció digital. Aprèn sobre el calendari editorial.
 • Els passos per a digitalitzar o fer créixer el teu negoci. Eines digitals: Whatsapp Business, agenda virtual, ...

Formació oberta als emprenedors i emprenedores del territori.

Jornada PATT: Les empreses rurals enfront als reptes de la Covid19
Data i lloc: 22 d’octubre, i 5 i 26 de novembre. En línia.
Horari:

 • Dijous 22 d’octubre: de les 15:00h a les 16:30h.
 • Dijous 5 de novembre: de les 19:00h a les 20:30h
 • Dijous 26 de novembre: de les 19:00h a les 20:30h.

Organitza: Associació Leader de Ponent
La nova realitat econòmica fruit de la pandèmia de la COVID-19 ha transformat de forma dràstica la realitat de les empreses rurals: el comerç quotidià i de proximitat ha reafirmat la seva importància com un element clau per a garantir la qualitat de vida als territoris rurals; el turisme de proximitat ha revifat com alternativa a les destinacions tradicionals, i la venda on-line ha experimentat un creixement com mai no ho havia fet fins ara. Aquestes jornades pretenen donar a conèixer i preparar les empreses rurals davant d’aquests nous reptes que estan sorgint de la nova realitat, tenint en compte aquests sectors especialment protagonistes de la revifalla dels pobles durant els darrers mesos.
Jornades oberta a empreses dels territoris rurals.
Més informació: https://bit.ly/34oqTF3

Jornada Ajuts Leader

 • Divendres 2 d’octubre: de les 13:00h a les 14:30h. En línia
 • Divendres 23 d’octubre: de les 10:00h a les 21:30h. En línia

Organitza: Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord
L’objectiu d’aquestes jornades és donar informació a empresaris i empresàries de la comarca de la Noguera i del Segrià Nord sobre els ajuts Leader.
Sessions dirigides a les empreses del territori.
Inscripcions: https://bit.ly/2GCWOJP

Jornada PATT: BCN Smart Rural. Els espais test agraris: els nous dispositius de relleu agrari
Data i lloc: 28 d'octubre. En línia.   
Horari: de 10:00h a 12:30h.
Jornada impulsada per l’ Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del DARP, per tal de donar a conèixer i presentar les actuacions realitzades i els resultats aconseguits entorn als espais test agraris gràcies a la participació dels grups Leader i ARCA en projectes com PECT ‘BCN Smart Rural’, i ‘RETA – Xarxa d’Espais Test Agraris’.
Més informació: https://bit.ly/33xg04B

Formació Start up rural 2020: El FAB LAB rural, la tecnologia dins del camp.
Data i lloc: 29 d’octubre. En línia
Horari: de 10:00h a 13:00h.
Organitza: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp
Jornada matinal amb el professor Vicent Tortosa, impulsor de l’experiència ‘Fab Lab Rural’, en col·laboració amb el projecte ‘Start Up Rural’, per a donar a conèixer les potencialitats i possibilitats d’un espai d’innovació com aquest a les zones rurals, per a retenir i atraure talent, per a capacitar tecnològicament als joves, ...
La formació va dirigida especialment a tècnics/tècniques dels GAL que interactuen amb projectes del territori, i que veuen interessant la possibilitat d’iniciar un projecte d’innovació com a aquest. També servirà per a visualitzar al territori la complementarietat amb altres agents que s’alineïn cap a aquesta fi. 

XI Seminari de desenvolupament rural. Paisatge i economia creativa
Data i lloc: 30 d'octubre i 6 de novembre. En línia.  
Horari: de 9:30h a 12:00h.
Participa: Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA)
Aquest seminari pretén respondre la pregunta de fins a quin punt el paisatge i el patrimoni seran protagonistes de la vida econòmica de la ruralitat durant els propers anys. L’Oficina Tècnica d’Estratègies per al Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona i l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona hi conviden a pensar en clau de futur i a participar en aquest espai de treball cooperatiu per a construir eines projectuals al servei del món local.
L’objectiu general d’aquest seminari s’orienta a explorar el potencial i les limitacions de les relacions entre l’economia creativa amb el paisatge i el patrimoni en un context de ruralitat. Eduard Trepat i Jordi Terrades participen en la "Taula rodona: l’economia creativa en la ruralitat. Visions, límits i inspiracions" (30 d’octubre).
Més informació: https://bit.ly/3nitl8H

Formació Start up rural 2020: Com detectar i avaluar la innovació
Data i lloc: 30 d’octubre. En línia.
Horari: de 10:00h a 13:00h.
Organitza: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp
Molts cops, els diferents nivells d’avaluació i valoració dels projectes per a qualificar la seva singularitat demana un apropament al seu grau d’innovació. Això és difícil si no es té uns criteris bàsics i nítids per a calibrar-ho. Aquesta jornada, amb la col·laboració d’ACCIÓ, pretén donar eines als tècnics i tècniques Leader per a poder avaluar millor la innovació en els projectes del seu territori.
La formació va dirigida especialment a tècnics/tècniques dels GAL que interactuen amb projectes del territori, i que han de gestionar qualificacions i avaluacions que demanen conèixer el grau d’innovació d’aquests.

Per a més informació:

http://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/LEADER_2020_10_1


També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 113