• La consellera ho ha dit en el ple del Parlament durant la presentació del nou decret llei que autoritza a les entitats esportives de Catalunya a utilitzar mitjans electrònics per garantir el seu funcionament
  • Budó ha recordat que “la base del sistema esportiu català radica en una xarxa d’associacions esportives potent i consolidada”
Consellera durant el ple

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha presentat aquesta tarda al Ple del Parlament un nou decret llei en relació al món de l’esport en el qual s’autoritza a les entitats esportives de Catalunya a utilitzar mitjans electrònics per garantir el seu funcionament ordinari. Segons Budó, aquesta modificació era necessària per “les circumstàncies en què ens trobem relacionades amb la covid-19” i el fet que s’hagi aprovat  la prohibició de les trobades i reunions de més de sis persones, tant en l’àmbit privat com en l’àmbit públic, a Catalunya. Budó ha explicat que “transformacions que abans necessitaven molts anys, ara s’activen en molt poc temps, la pandèmia ha sacsejat la majoria d’àmbits de la societat, i el de l’esport no n’és una excepció”. 


En la seva intervenció, Budó ha volgut posar en valor i ratificar la importància de les entitats esportives i ha assegurat que “la base del sistema esportiu català radica en una xarxa d’associacions esportives potent i consolidada”. Per la consellera, només cal veure els números del Registre Oficial d’Entitats Esportives de la Secretaria General de l’Esport en el qual  “hi ha inscrites 18.000 entitats esportives arreu del territori, 73 federacions esportives amb 600.000 esportistes federats i 45 consells esportius que apleguen 450.000 escolars”. “Tot aquest moviment esportiu i social es considera un dels trets fonamentals i diferencials del nostre esport  i també és un dels nostres principals actius” ha dit Budó que l’ha qualificat d’”element viu que evoluciona i s’adapta en cada moment”. La consellera de la Presidència ha assegurat que una de les prioritats del Govern és “facilitar el funcionament d’aquestes organitzacions i garantir-ne la qualitat” i en aquesta direcció van les modificacions avui presentades a la cambra catalana. 

Les entitats necessiten que se’ls doti de les eines i recursos necessaris perquè continuïn sent el pilar al voltant del qual gira el progrés de la pràctica esportiva al país” ha dit Budó i per això i, donada la situació de pandèmia, és necessari “establir, amb caràcter urgent, una regulació del funcionament dels òrgans col·legiats de les entitats esportives per tal que puguin continuar amb el desenvolupament de les seves funcions”. Segons Meritxell Budó, “la transformació digital no és una opció sinó que és la solució”. 

El Govern va aprovar aquest Decret llei que habilita les entitats esportives de Catalunya a utilitzar mitjans electrònics per garantir el seu funcionament ordinari, facilitant les reunions i els acords dels òrgans de govern. La consellera ha presentat a la cambra catalana la modificació del Decret Legislatiu 1/2000 de 31 de juliol pel qual s’aprova el Text únic de la Llei de l’esport i s’estableixen mesures de funcionament dels òrgans de govern de les entitats esportives de Catalunya. El Decret llei habilita a les entitats esportives de Catalunya l’ús de mitjans electrònics per a la reunió i presa d’acords. També es determina quines condicions s’han de garantir d’acord amb l’article 312-5.2 del codi Civil de Catalunya. 

Per la consellera, “aquesta mesura ha de permetre regular i facilitar l’actuació dels òrgans col·legiats de les entitats esportives per tal que puguin continuar amb el desenvolupament de la seva activitat regular”. Budó ha explicat que “a partir d’ara, els òrgans de govern de les entitats esportives de Catalunya es poden reunir i adoptar acords a distància sempre que els seus estatuts no ho prohibeixin de forma expressa”. El text permet que les juntes directives de les entitats esportives i les seves comissions delegades també podran adoptar acords sense reunió encara que els estatuts no ho prevegin i  les assemblees generals a distància de les entitats esportives de Catalunya només es podran celebrar per garantir el funcionament ordinari de l'entitat esportiva, però en cap cas es podran fer per modificar els estatuts i reglaments de l’entitat, elegir els membres de la junta directiva, aprovar el vot de censura, acordar la transformació, la fusió o l'escissió de l’entitat, i dissoldre l'entitat. 

En el marc de la seva intervenció, la consellera Budó ha volgut recordat que el Decret presentat avui és una mostra més que “tot i la situació excepcional en la que ens trobem i la repressió i injustícia que estem patint” el Govern segueix treballant  “per facilitar el benestar a la ciutadania d’aquest país”. “Seguim endavant, tal i com ens va demanar el president Torra: lluitarem les 24 hores de cada dia per la vida i la salut de les persones i, en aquest cas per la salut de les nostres entitats esportives” ha conclòs Budó. 

1  

Imatges

Fotografia de la consellera Budó durant la seva intervenció al ple (Autor: R. Moreno)

Fotografia de la consellera Budó durant la seva intervenció al ple (Autor: R. Moreno) 161