Empresa i Treball

El conseller Tremosa durant la presentació del projecte de llei al Parlament

COMERÇ

Conseller Tremosa: "Ara més que mai, aprovar la llei de les APEU és imprescindible per ajudar els comerciants de Catalunya"

query_builder   7 octubre 2020 18:46

event_note Nota de premsa

COMERÇ

Conseller Tremosa: "Ara més que mai, aprovar la llei de les APEU és imprescindible per ajudar els comerciants de Catalunya"

El conseller Tremosa durant la presentació del Projecte de llei al Parlament
El conseller Tremosa durant la presentació del Projecte de llei al Parlament
  • El Projecte de llei de les Àrees de Promoció Econòmica i Urbana (APEU), ha iniciat avui el seu tràmit parlamentari, una eina “ que donarà resposta en el futur immediat, als nous reptes que ha d’afrontar el comerç. Un projecte de llei, que respon a un model de país de proximitat”, ha remarcat el conseller Tremosa en la defensa del text a la cambra catalana, en el tràmit del debat a la totalitat.

 

  • L’objectiu de la futura llei, impulsada per la Direcció General de Comerç del Departament d’Empresa i Coneixement, és assentar les bases d’un nou model de gestió basat en la col·laboració publicoprivada en àrees de concentració d’activitat empresarial, ja sigui de caràcter comercial, turístic, industrial i/o de serveis.

Ara més que mai, aprovar la llei de les APEU és imprescindible, per ajudar les pimes, els comerciants de Catalunya”, ho ha remarcat avui el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, en la defensa que ha realitzat del Projecte de llei de les Àrees de Promoció Econòmica i Urbana (APEU), que ha entrat avui al Parlament. Una eina, ha destacat Tremosa, “que donarà resposta en el futur immediat, als nous reptes  que ha d’afrontar el comerç”. “Un projecte de llei, que respon a un model de país de proximitat, un model, en definitiva, que ajudi a mantenir i augmentar la competitivitat de les nostres empreses i afavorir la creació d’ocupació, ha remarcat el conseller Tremosa en la presentació del text a la cambra catalana, en el tràmit del debat a la totalitat.

El Projecte de llei de les Àrees de Promoció Econòmica i Urbana (APEU), és l’eina de promoció i millora de la competitivitat de les àrees econòmiques basada en la col·laboració publicoprivada. L’objectiu de la futura llei, impulsada per Direcció General de Comerç del Departament d’Empresa i Coneixement, és assentar les bases d’un nou model de gestió basat en la col·laboració publicoprivada en àrees de concentració d’activitat econòmica, ja sigui de caràcter comercial, turístic, industrial i/o de serveis.

En la seva intervenció, el conseller Tremosa ha destacat que aquest “és un projecte de consens al voltant del comerç de proximitat: que fomenta la cohesió social i omple de vida els carrers”. Així mateix, Tremosa ha incidit que en l’actual context, “on la crisi de la Covid-19 ha provocat una afectació clara i evident en el teixit comercial del país, les APEU són facilitadores d’activitat econòmica pel sector”. Aquesta és, a més “una eina que té per objectiu oferir un millor nivell de serveis i una millor qualitat de l’entorn, una eina en favor del petit comerç”, ha reblat el conseller. Per tot això, Tremosa ha demanat que ara cal “que arribem al màxim consens, per poder salvar les pimes, per poder oferir al sector una eina que pot rellançar la seva competitivitat” .

El projecte de Llei de les APEU tindrà una tramitació d’urgència extraordinària al Parlament, amb l’objectiu de poder aprovar la Llei a finals de 2020.

Les APEU facilitaran que qualsevol zona de concentració d’activitat econòmica que vulgui augmentar la seva competitivitat o evitar situacions de degradació, pugui ser gestionada de manera conjunta amb l’objectiu de millorar els serveis i la qualitat de l’entorn, complementant les actuacions dels poders públics i potenciant la col·laboració entre agents públics i privats. 

Segons el text, les APEU són instruments de col·laboració publicoprivada que persegueixen les finalitats públiques següents: modernització i promoció de determinades zones urbanes; millora de la qualitat de l’entorn urbà mitjançant actuacions sostenibles; consolidació del model de ciutat compacta, complexa, cohesionada i mediambientalment eficient i increment de la competitivitat tot afavorint la creació de l’ocupació.

L’activitat que duran a terme beneficiarà els espais públics i els interessos generals de la ciutat i és per això que, tot i ser entitats de base privada, es constitueixen sota la tutela pública del municipi pel compliment d’aquestes finalitats públiques. És precisament aquest interès públic el que justifica que, un cop acordada i aprovada per tots els agents la creació de l’APEU, s’estableixi un règim d’adscripció obligatòria i un finançament basat en contribucions de naturalesa obligatòria.

Els destinataris de la llei són els titulars d’activitats econòmiques d’una àrea determinada amb concentració d’establiments comercials, industrials, logístics i de serveis, a l’abast dels quals es posa una nova classe d’entitat per ajudar-los a millorar el seu entorn. La llei també va dirigida als ajuntaments, als quals correspon autoritzar i controlar la creació de les APEU per dinamitzar certes zones, amb els consegüents beneficis per als interessos generals del seu municipi, que complementaran les actuacions de caràcter dinamitzador de les administracions públiques locals.

Una eina amb 50 anys d’història

El primer BID es va crear el 1969 a Toronto (Canadà) i pocs anys després a Nova Orleans (Estats Units). Entre els 80s i 90s es van implantar diferents BIDs a Amèrica del Nord i el 2004 es va constituir el primer BID urbà a Londres. Actualment, hi ha més de 2.500 BIDs arreu del món, amb una gran implantació a Alemanya, Regne Unit, Estats Units o Canadà, entre molts altres països.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia