La Delegació del Govern davant la Unió Europea ha organitzat aquest vespre un esdeveniment virtual per donar a conèixer la tasca de la Fundació puntCAT, una entitat privada, sense ànim de lucre ni filiació política que gestiona el domini .cat des de la seva existència ara fa quinze anys.  

DGUE

El domini .cat va néixer de manera oficial a la 1:04 (hora catalana) del 16 de setembre de l’any 2005 quan l’Internet Coporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) va reconèixer la seva existència. El president de la Fundació, Carles Salvadó, ha descrit el procés que va fer possible l’aprovació d’aquest domini amb les paraules de “treball, coratge, discreció, intel·ligència i diplomàcia”.

 

El primer domini per una comunitat cultural i lingüística

Una de les singularitats del domini .cat és que no està vinculat a un territori geogràfic amb unes fronteres concretes. “Representem una comunitat cultural i lingüística; persones connectades que comparteixen sentiments”, ha explicat el director de la Fundació, Francesc Giralt. Aquesta especificitat la recollia precisament al 2015 el diari ‘Washington Post’ en un article en el que afirmava que el domini .cat és “el millor domini de tots els temps d’internet”.

Giralt ha exposat les línies estratègiques de la Fundació: millorar la capacitat tecnològica i digital de la ciutadania; vetllar pels drets digitals; i recopilar dades per reforçar la comunitat catalana a internet. Per assolir els objectius, la Fundació inverteix els ingressos nets que obté dels dominis en educar la ciutadania i el professorat en l’àmbit digital; donar serveis a les petites i mitjanes empreses i els comerços; i potenciar la inclusió social per minimitzar la bretxa digital.

La delegada Serret ha destacat que el cas de la Fundació puntCAT és una bona pràctica per compartir en l’àmbit europeu. “Amb la vostra feina esteu contribuint a fer possible una de les prioritats de la Unió Europea: la transició digital”, ha conclòs Serret.

 

Exposició ‘Ànima’ al Palau Robert fins al 12 d’octubre

Fins al 12 d’octubre es pot visitar al Palau Robert de Barcelona l’exposició ‘Ànima’, la qual dona a conèixer els 15 anys de la Fundació .cat i la tasca que ha portat a terme per fomentar, impulsar i facilitar l’ús del català a internet com a eina de normalització lingüística i com a element indispensable per a seguir reforçant la cultura catalanoparlant a la xarxa. Durant la sessió virtual d'aquest vespre, tots els ponents han mostrat la seva predisposició a portar l'exposició a Brussel·les. 

 

 

 

 

1  

Imatges

Captura de pantalla de la sessió virtual que ha tingut lloc aquest vespre

Captura de pantalla de la sessió virtual que ha tingut lloc aquest vespre 14