Cultura

Expo_Llach_ASM

Verges rep el llegat artístic i cultural de Lluís Llach i l'exposició sobre el cantautor

query_builder   8 octubre 2020 14:02

event_note Nota de premsa

Verges rep el llegat artístic i cultural de Lluís Llach i l'exposició sobre el cantautor

  • L'exposició s'ubicarà a l'edifici de Can Punton, una casa del segle XIX que pertanyia a Lluís Albert, pare de Víctor Català, i que l'any 1985 va passar a mans de l'Ajuntament
  • La mostra “Lluís Llach. Com un arbre nu” és un viatge multisensorial a través de les creacions del cantautor
Expo_Llach_ASM

El poble de Verges rebrà tot el llegat artístic i cultural del seu fill predilecte, Lluís Llach. El cantautor, nascut a Verges el 1948, donarà tota la seva herència cultural i artística a l'Ajuntament de Verges. "Al llarg de la meva carrera he voltat més que un molinet i he necessitat sempre fixar les arrels, sentir-me a casa i tenir el meu refugi. I el poble de Verges sempre ha estat el meu amor particular", ha afirmat Llach.

L’artista sempre ha conservat la relació amb el poble i les tradicions i ha participat de diverses maneres al Procés i la Dansa de la Mort. Després de la seva retirada, va dirigir tres anys d'aquest esdeveniment històric i la va reformar sense canviar-ne l'essència. Ara, als seus 72 anys, l'artista vol retornar al poble tot el que li ha donat.

Per altra banda, fruit d'un acord entre el Departament de Cultura de la Generalitat i l'Ajuntament de Verges, el poble del Baix Empordà serà el destí de l'exposició “Lluís Llach. Com un arbre nu ”, que fins el passat cap de setmana ha estat ubicada a l’Arts Santa Mònica de Barcelona. L'exposició, organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat i comissariada per Lluís Danés, ha tingut molt d'èxit i ha estat una de les mostres més visitades d’aquest centre cultural.

“Lluís Llach. Com un arbre nu” és un viatge multisensorial a través de les cançons de Lluís Llach. Una mirada artística i personal pels territoris per on ha transitat la seva obra. Dividida en diferents àmbits, l'exposició no pretén ser un recorregut cronològic a través dels discos i concerts del cantant sinó que proposa una experiència íntima a través dels paisatges simbòlics que han conformat l'imaginari del cantant empordanès; convida al visitant a un joc de descoberta que dóna forma física a les seves paraules i a la seva música. Això s’aconsegueix exposant objectes que formen part de les seves cançons en un entorn teatral i màgic.

El traspàs de l’exposició és va formalitzar mitjançant una roda de premsa en què hi van ser present la consellera de Cultura, Àngels Ponsa; l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater; el director artístic Lluís Danès; el director del grup Enderrock i impulsor de la idea de l'exposició, Lluís Gendrau, i el cantautor Lluís Llach.

L'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, es mostrava molt satisfet per l'acord aconseguit perquè donarà un impuls cultural important al municipi. Segons Sabater, "obrir aquest espai i ensenyar la seva obra és un privilegi i és la nostra manera d'agrair-li que hagi estat ambaixador orgullós de Verges i que s'hagi mantingut sempre fidel al país, a la llengua ia la seva gent ”.

Per la seva banda, la nova consellera de cultura, Àngels Ponsa, comentava que els objectius s’havien complert i que el fet que l’exposició “d’un dels artistes més rellevants de la història del nostre país” viatgés per sempre més a el seu poble natal era un “acte de justícia”.

Així doncs, Lluís Llach, que enguany ha estat designat per rebre la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya com a cantautor, escriptor, polític i pel seu compromís amb el país, tindrà el seu espai permanent al centre neuràlgic del poble de Verges.

L'exposició s'ubicarà a l'edifici de Can Punton, una casa del segle XIX que pertanyia a Lluís Albert, pare de Víctor Català, i que l'any 1985 va passar a mans de l'Ajuntament fruit d'una donació de la família. Per tal d'adequar l'exposició, s'adaptarà tota la planta baixa de l'edifici, donant continuïtat a l'actual Centre de Visitants Verges 50. Les obres per condicionar l'espai es portaran al terme els propers mesos i es finançaran amb una subvenció de la Diputació de Girona i de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.


#CulturaEssencialiSegura

2  

Imatges

Imatge de l'exposició en la seva instal·lació a l'ASM

Imatge de l'exposició en la seva instal·lació a l'ASM 107

Imatge de l'exposició en la seva instal·lació a l'ASM - 2

Imatge de l'exposició en la seva instal·lació a l'ASM - 2 83