• Catalunya, líder de l'Acció 5 del Pla d'Acció de Kazan de la UNESCO
  • Es crea una plataforma d’intercanvi d’informació i gestió del coneixement sobre polítiques públiques d’esport i activitat física i bones pràctiques internacionals
  • Es tracta d’un projecte transversal impulsat pel Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i el Departament de la Presidència

El Govern ha assumit el lideratge d’una acció del Pla d’Acció de Kazan de la UNESCO, que té com a objectiu potenciar l’esport com a motor del desenvolupament sostenible i la pau.

Es tracta d’un projecte tranversal de Govern que han impulsat el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, a través de la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament, i el Departament de la Presidència, a través de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, amb la col·laboració de la Delegació del Govern a França, per promoure l’esport com una eina estratègica de desenvolupament individual i col·lectiu, per a la resolució de conflictes, la convivència i la cultura de pau.

Objectiu del projecte

L’Acció 5 liderada per Catalunya té com a objectiu construir un mecanisme d’intercanvi d’informació internacional sobre polítiques públiques d’esport i activitat física. D’aquesta manera, impulsarà i enfortirà les polítiques públiques d’esport i activitat física que es fan arreu del món donant suport a la capacitació de les administracions públiques competents en l’àmbit de l’esport i impulsant noves eines i bones pràctiques internacionals.

Què és el Pla d’Acció de Kazan de la UNESCO?

L’esport ha demostrat tenir un enorme potencial com a motor del desenvolupament sostenible i de reforçar l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible. No només això, sinó que s’ha confirmat com una eina estratègica per millorar la salut, lluitar contra l’exclusió social i la desigualtat de gènere, facilitar la inclusió, reduir conflictes i situacions de violències, i fomentar la cultura de pau. És prenent consciència d’aquesta capacitat de l’esport que el 2017 la Sisena Conferència de Ministres d’Esports (MINEPS VI) –organitzada per la UNESCO a la ciutat russa de Kazan– va aprovar l’anomenat Pla d’Acció de Kazan, elaborat pels estats membres d’UNESCO, organitzacions multilaterals i persones expertes en l’àmbit esportiu, de l’activitat física i la política esportiva.

Les cinc accions que composen el Pla de Kazan giren al voltant de la generació, compilació i visualització d’informació sobre polítiques públiques d’esport i activitat física, amb l’objectiu de mesurar com aquestes han contribuït al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.