Bombers

Rescat escaladora la Pobla de Segur

Els Bombers de la Generalitat hem treballat, avui diumenge, en diversos serveis al medi natural

Aquest diumenge hem realitzat, fins al moment, 12 serveis, la majoria de caràcter lleu

query_builder   11 octubre 2020 19:13

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat hem treballat, avui diumenge, en diversos serveis al medi natural

Aquest diumenge hem realitzat, fins al moment, 12 serveis, la majoria de caràcter lleu

Rescat escaladora la Pobla de Segur
Els Bombers de la Generalitat hem treballat, fins el 30 de setembre, en 213 serveis al medi natural, confirmant la tendència a l’alça d’aquest tipus d’actuacions. Aquest cap de setmana n’hem fet, de moment, 18. La majoria, per rescatar excursionistes accidentats amb lesions lleus.

Si demà, que és festa, teniu previst fer activitat alguna al medi natural, extremeu les precaucions: planifiqueu bé la sortida (no apureu, torneu abans que es faci fosc, si no ho veieu clar, renuncieu a l’activitat), aneu preparats amb el material i roba adequats, seguiu la previsió del temps a través del Servei Meteorològic de Catalunya, aneu en grup i informeu de l’activitat prevista. En cas d’accident, truqueu al 112. Gaudiu de la muntanya, però amb seguretat.

Els serveis al medi natural d’avui:

Accident d’un parapent a Verdú (Urgell)

Els Bombers ens hem activat amb dues dotacions, una per terra i una per aire, per atendre l’avís, rebut a les 09.30 hores, de l’accident d’un parapent la Pla dels Estinclells a Verdú. El pilot, que s’ha accidentat en un camí de muntanya de difícil accés, ha estat localitzat i atès pels efectius que han fet el trànsfer amb l’helicòpter medicalitzat del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) que l’ha traslladat a la Vall d’Hebron.

 Rescat d’una persona accidentada a Olvan (Berguedà)

A les 11.21 hores ens alertaven que un home s’havia fet mal a la cama al circuit d’orientació d’Olvan. Fins al lloc s’han desplaçat dues dotacions que han fet la primera atenció i han traslladat el ferit fins a l’ambulància del SEM.

Excursionista ferida al Congost de Mot-rebei (Pallars Jussà)

Una dona s’ha fet mal al turmell al camí just abans de creuar el pont penjant del Congost de Mont-rebei., al terme municipal de Sant Esteve de la Sarga. Fins al lloc s’ha desplaçat un helicòpter amb efectius dels Bombers GRAE (Grup d’Actuacions Especials) que han fet la primera atenció a la ferida i l’han rescatat, mitjançant la maniobra de rescat amb grua i l’hem traslladada directament a l’Hospital de Tremp. L’avís d’aquest servei s’ha rebut a les 11.35 hores.

Rescat d’una dona accidentada a Porqueres (Pla de l’Estany)

Cinc dotacions dels Bombers ens hem activat a les 12.33 hores en ser alertats que una excursionista havia caigut i s’havia fet mal al turmell en una pista forestal de molt difícil accés, al Rec de les Estunes. Una vegada localitzada, se l’ha immobilitzat i amb la llitera niu, pujant per la pista, se l’ha traslladat fins a on l’esperava l’ambulància del SEM.

Persona accidentada al camí de ronda a Blanes (Selva)

Una dona ha caigut des d’unes roques i s’ha fet mal a les cames, al camí de ronda que passa per la cala de Sant Francesc a Blanes. Els Bombers han rebut l’avís del servei a les 12.43 hores. Fins al lloc s’han desplaçat 2 dotacions a més d’efectius de la Policia Local. S’ha immobilitzat la ferida i se l’ha traslladat fins a la cala on s’esperava l’ambulància del SEM.

Excursionista accidentat a Vilanova de Sau (Osona)

A les 12.49 hores ens alertaven d’un altre excursionista accidentat entre Tavertet i el Pantà de Sau. Ferit al turmell, es trobava en una pista forestal enmig d’una zona molt boscosa, cosa que ha complicat l’aproximació de l’helicòpter de rescat amb els GRAE fins el lloc. Una vegada els efectius hi han pogut accedir, se li ha fet la primera atenció, se l’ha immobilitzat i carregat a l’helicòpter que l’ha traslladat fins a la zona del camp de futbol de Cantonigròs, on s’esperava el SEM.

També s’hi ha desplaçat una dotació terrestre dels Bombers.

Rescat d’un excursionista ferit a Castellar del Riu (Berguedà)

Un excursionista s’ha fet mal al turmell a prop del càmping de la Font Freda, a Castellar del Riu, en un lloc no accessible per a l’ambulància. Els Bombers, que hem rebut l’avís a les 12.57 hores, hem activat 3 dotacions terrestres. Hem traslladat el ferit fins a l’ambulància del SEM.

Ferida una escaladora en caure una pedra a la Pobla de Segur (Pallars Jussà)

Una persona que escalava els primers llargs de la via Sang de Crack, al Circ del Pessó, a la zona de Collegats-Queralt, a la Pobla de Segur, ha resultat ferida per un pedra que ha caigut i li ha colpejat el casc i ferit la cara.

Els Bombers, que hem estat alertats a les 13.43 hores, hem activat l’helicòpter amb efectius dels GRAE i una dotació terrestre. Hem rescatat la ferida amb maniobra de grua amb l’helicòpter i l’hem traslladada a l’Hospital de Tremp.

Persona accidentada amb un quad a una pista forestal a Osor (Selva)

A les 13.51 hores arribava l’avís d’una persona amb un quad accidentada en una pista forestal, en una zona molt boscosa i de difícil accés, a prop de la GI-542 a Osor. El ferit ha caigut a un torrent d’uns 5 metres de desnivell. A causa de la densitat de vegetació l’helicòpter amb els Bombers GRAE no han pogut fer una maniobra de gruatge per evacuar-lo. Fins al lloc han arribat sanitaris del SEM que l’han atès al torrent per facilitar el trasllat amb la llitera que han fet Bombers pujant pel marge fins a l’ambulància. Hem activat 3 dotacions terrestres.

Recerca d’un grup desorientat a Soriguera (Pallars Sobirà)

Un grup de 4 persones s’ha desorientat mentre feia la ruta des del refugi de Comes de Rubió fins al Pic de l’Orri. Ens han alertat a les 14.05 hores i hem activat l’helicòpter amb efectius dels GRAE. Tot i que es trobaven en una zona molt boscosa que dificultava la seva visibilitat, han enviat la seva ubicació per missatgeria instantània que ha facilitat poder-los guiar fins a una pista forestal i localitzar-los.

Excursionista accidentada a Mas Barberans (Montsià)

Una persona ha caigut a la ruta dels Ports quan tornaven de la Cova del Vidre a Mas de Barberans. Els Bombers, alertats a les 15.57h, ens hem activat amb dues dotacions per terra i l’helicòpter. Els efectius per terra, han localitzat i atès a l’accidentada que presentava un tall profund al genoll. Ateses les condicions de vent a la zona, no ha estat possible el rescat per via aèria i una vegada han immobilitzat a la ferida, els bombers la hem traslladat fins a la zona de la cova per poder fer el trànsfert amb l’ambulància del SEM.

Recerca de dues persones a Roquetes (Baix Ebre)

A les 17.35 hores hem rebut l’avís de dues persones desorientades mentre feien la ruta dels Ports- Barranc de Lloret- Cova Pintada i Racó del Moro, a Roquetes.

S’ha activat una dotació de Bombers que està en contacte permanent amb les dues persones per tal de facilitar la seva localització.