Delegació del Govern davant la Unió Europea

DGUE

Acte dels Quatre Motors per Europa en la Setmana Europea de les Ciutats i les Regions

Les regions dels Quatre Motors per Europa reclamen poder ser socis proactius en el Pla de Recuperació de la Unió Europea

El vicepresident del Govern de Catalunya, Pere Aragonès, ha reivindicat que el projecte de la Unió Europea incorpori la veu i l'expertesa dels governs més propers als ciutadans

query_builder   13 octubre 2020 11:43

event_note Nota de premsa

Acte dels Quatre Motors per Europa en la Setmana Europea de les Ciutats i les Regions

Les regions dels Quatre Motors per Europa reclamen poder ser socis proactius en el Pla de Recuperació de la Unió Europea

El vicepresident del Govern de Catalunya, Pere Aragonès, ha reivindicat que el projecte de la Unió Europea incorpori la veu i l'expertesa dels governs més propers als ciutadans

Ahir al vespre va tenir lloc la jornada virtual ‘Quatre Motors per Europa compromesos en la recuperació’ en el marc de la Setmana Europea de les Ciutats i les Regions. Alvèrnia-Roine-Alps, Baden-Württemberg, Catalunya i Llombardia, les quatre regions que integren aquesta xarxa europea actualment presidida pel Govern de Catalunya, van exposar els seus plans de recuperació per fer front al coronavirus en una sessió moderada per l’analista del European Policy Centre, Marta Pilati, i que va seguir un centenar de persones.

DGUE
La delegada Meritxell Serret va donar la benvinguda
La delegada del Govern davant la Unió Europea, Meritxell Serret, va ser l’encarregada de donar la benvinguda als assistents explicant que “en el context actual en el que es troba la Unió Europea, hi ha la necessitat de transformar les economies cap a un model més verd, digital, socialment just i resilient”. Serret va posar en valor el fet de compartir pràctiques entre regions per avançar cap a una governança multinivell juntament amb els Estats membres i les institucions europees.
DGUE
La directora general Marta Curto va presentar el Pla de Reactivació Econòmica i Protecció Social de Catalunya

Els plans de recuperació de les regions dels Quatre Motors per Europa

La consellera regional de Cooperació Transfronterera de la regió d’Alvèrnia-Roine-Alps, Astrid Baud-Roche, va presentar el seu pacte verd regional i una proposta sobre com relacionar la recuperació amb el medi ambient. El seu pla d’acció se centra principalment en els següents sis punts: renovació energètica, energies renovables, hidrogen, econòmica circular i local, mobilitat sostenible i recursos naturals.

La directora d’Assumptes Internacionals, Cooperació Transfronterera, Assumptes Federals, Cooperació al Desenvolupament i Protocol de Baden-Württemberg, Karin Scheiffele, va presentar iniciatives de la seva regió per millorar la cooperació transfronterera en els mesos de confinament pel coronavirus.

El sotssecretari de la Presidència de Llombardia, Alan Crhistian Rizzi, va descriure el seu programa d’infraestructures per reactivar l’economia, amb gairebé 3.5 bilions d’euros a invertir durant tres anys. El pla preveu inversions a llarg termini, més que mesures subsidiàries, per generar llocs de treball i una reactivació de l’economia.

La directora general d’Anàlisi Econòmica del Govern de Catalunya, Marta Curto, va explicar els objectius del Pla de Reactivació Econòmica i Protecció Social centrant-se en detallar un dels cinc pilars, el de l’economia per la vida. “La crisi sanitària ens ha demostrat la necessitat de posar les persones al centre de l’economia”, va explicar Curto, qui va exposar el pla per promoure la innovació en l’àmbit sanitari.

Abans de les intervencions de tots els representants regionals, la cap de Descentralització, Finances Subnacionals i Inversió Pública de la OECD, Dorothée Allain-Dupré, va exposar els resultats de l’estudi sobre l’impacte territorial de la COVID-19, els quals mostren que la crisi ha tingut un fort component territorial ja que els municipis estan en la primera línia de la gestió de la pandèmia i l’impacte ha estat asimètric entre regions d’un mateix país. Allain-Dupré va subratllar la necessitat d’incrementar la coordinació entre diferents nivells de governs, així com d’oferir respostes a llarg termini a la crisi actual.

DGUE
El vicepresident català Pere Aragonès va cloure la jornada

Una Unió Europea que incorpori la veu i l'expertesa dels governs més propers a la ciutadania

El vicepresident del Govern de Catalunya, Pere Aragonès, va ser l’encarregat de cloure la jornada. “Els governs dels Quatre Motors per Europa aprofitarem els coneixements de la crisi per transformar l’economia i estimular la transició demogràfica, digital i verda, així com per millorar la resistència i la cohesió social a cadascun dels nostres territoris i a tot Europa”, va assegurar Aragonès.

“El nostre compromís amb el projecte de la Unió Europea ens fa reivindicar la governança multinivell, que incorpori la veu i l’expertesa dels governs que som més propers a la ciutadania i que, amb les nostres competències i la nostra gestió, contribuïm enormement a què les polítiques europees assoleixin els resultats esperats”, va concloure el vicepresident català.

Sobre el Pla de Recuperació de la Unió Europea, Aragonès va dir que “volem poder ser socis proactius en què plegats, institucions europees, estats, regions i municipis, aconseguim que les inversions dels propers mesos i anys arribin al teixit social i empresarial que dona vida als nostres territoris”. Finalment, va assegurar que “hi hem de ser tots per fer una Unió Europea més connectada a la ciutadania, més forta davant el món i més resilient davant els reptes que afrontem plegats”.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia