Justícia, Drets i Memòria

L'Espai Lluís Companys del Tarròs reprèn l'activitat

El museu dedicat al president estava tancat des de la tardor de 2019

L'Espai Lluís Companys del Tarròs reprèn l'activitat

Generalitat i Diputació destinaran 240.000 euros per garantir el funcionament del centre

query_builder   14 octubre 2020 12:17

event_note Nota de premsa

El museu dedicat al president estava tancat des de la tardor de 2019

L'Espai Lluís Companys del Tarròs reprèn l'activitat

Generalitat i Diputació destinaran 240.000 euros per garantir el funcionament del centre

L’Espai Lluís Companys, ubicat al Tarròs (Urgell) i dedicat a la fugura del president afusellat, obrirà les portes de dijous a diumenge durant els pròxims quatre anys. Així ho estableix el conveni que el Departament de Justícia, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal de l’Urgell i l’Ajuntament de Tornabous tenen previst signar en els pròxims mesos. El conveni se subscriurà per al període 2020-2024, però després serà prorrogable.
L'Espai Lluís Companys del Tarròs reprèn l'activitat

Inversió fins al 2024

El text determina que, durant els pròxims quatre anys, el Departament de Justícia destinarà 80.000 euros a assegurar el funcionament del centre. La Diputació de Lleida hi aportarà 160.000 euros durant el mateix període. En total, són 240.000 euros en quatre anys.

La inversió es destinarà a la contractació d’una persona que gestionarà l’Espai i farà visites guiades al públic, escoles i instituts. Els diners també aniran a parar a la difusió del centre i a l’adquisició d’equips i mobiliari.

L’Ajuntament de Tornabous i el Consell Comarcal de l’Urgell es comprometen a dinamitzar el centre i a portar-hi a terme activitats culturals com ara concerts, recitals o presentacions de llibres.

L’acord entre administracions pretén consolidar l’Espai Lluís Companys com a centre de referència cultural i turístic a la comarca de l’Urgell, incrementar el nombre de visitants i oferir un projecte educatiu perquè joves i nens coneguin la trajectòria del president.

Trajectòria discontínua

L’Espai es va inaugurar al 2014. L’edifici va tenir un cost d’uns 800.000 euros, finançats al 50 % per l’Ajuntament de Tornabous i pels fons FEDER. A banda, la conversió de l’Espai en museu va tenir un cost d’uns 100.000 euros, finançats també al 50 % per la Generalitat i la Diputació de Lleida.

Fins al 2017, el centre va obrir només en hores concertades. L’any 2018 va obrir de dijous a diumenge, però durant aquell any només va rebre 188 visites. No hi havia una programació d’activitats definides ni tampoc campanyes de promoció. L’Ajuntament va decidir tancar el centre la tardor del 2019 amb l’objectiu de repensar-lo, restructurar-lo i dinamitzar-lo culturalment. Finalment, l’Espai va reobrir les portes el passat 11 de setembre, amb una jornada de portes obertes i la incorporació d’una persona per a la seva gestió, que l’Ajuntament de Tornabous ha seleccionat mitjançant concurs públic.

Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica

Al març de 2019, l’Espai havia passat a formar part de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya. D’aquesta manera, el centre pot beneficiar-se de la difusió, la promoció, la publicitat i el material divulgatiu de la Xarxa.

Espai Lluís Companys

Ubicat al Tarròs, el poble natal del president, l’Espai és un edifici de 350 m2 amb plafons explicatius, projeccions i audiovisuals sobre la vida de Companys. Hi ha també la darrera carta que va escriure a la família unes hores abans de morir afusellat, el 15 d’octubre de 1940, al Castell de Montjuïc de Barcelona

El centre disposa de fotografies, documentació, intervencions parlamentàries i itineraris dels espais més significatius de la seva vida. L’Espai es complementa amb una zona de consulta, una biblioteca i alguns enregistraments radiofònics.

 

5  

Imatges

L'Espai Lluís Companys del Tarròs reprèn l'activitat.

L'Espai Lluís Companys del Tarròs reprèn l'activitat. 99

la consellera Capella anuncia la represa de l'activitat de l'Espai Lluís Companys del Tarròs

la consellera Capella anuncia la represa de l'activitat de l'Espai Lluís Companys del Tarròs 95

Espai Lluís Companys del Tarròs

Espai Lluís Companys del Tarròs 103

La consellera Capella en un moment de la visita

La consellera Capella en un moment de la visita 89

L'Espai Lluís Companys del Tarròs reprèn l'activitat (2)

L'Espai Lluís Companys del Tarròs reprèn l'activitat (2) 103

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia