Justícia

.

El Memorial Democràtic instal·la una peça Stolperstein a Vallbona d'Anoia

La llamborda és un homenatge a Domingo Ferrer, mort a Gusen l'any 1942

query_builder   14 octubre 2020 11:17

event_note Nota de premsa

El Memorial Democràtic instal·la una peça Stolperstein a Vallbona d'Anoia

La llamborda és un homenatge a Domingo Ferrer, mort a Gusen l'any 1942

.
Stolpersteine 1

El Memorial Democràtic instal·larà una llamborda Stolperstein a Vallbona d’Anoia en record del deportat Domingo Ferrer, nascut al municipi l’any 1912. Va ser internat a Mauthausen el 24 d’agost de 1940 i morí a Gusen el 13 de novembre de 1942.

 

L’homenatge, que tindrà lloc a les 11.30 hores al carrer Major, 116, de Vallbona d’Anoia, comptarà amb la participació de l’alcaldessa de Vallbona d’Anoia, Meritxell Baqué; el director del Memorial Democràtic, Jordi Font; la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, i el president de l’Amical de Mauthausen, Enric Garriga.

Altres municipis on es col·locaran llambordes Stolpersteine són:

Municipi i comarca

Nombre de peces

Data de col·locació

Súria (Bages)

14

17 d’octubre de 2020

Ripollet (Vallès Occidental)

4

7 de novembre de 2020

Montornès del Vallès (Vallès Oriental)

3

Sense previsió de data

Sant Cugat del Vallès

(Vallès Occidental)

6

Gener 2021

Vilanova i la Geltrú (Garraf)

17

Gener 2021

Les Stolpersteine són peces artístiques urbanes en record de persones que van ser víctimes del nacionalsocialisme que es col·loquen a la vorera davant la darrera residència que va tenir la persona en llibertat.  Amb la peça que s’instal·larà dijous hi haurà 242 llambordes Stolpersteine arreu del territori català.

Actualment, n’hi ha a Albatàrrec (1), Cardona (3), Castellar del Vallès (5), Cervera (3), Cubelles (1), els Guiamets (1), Esparreguera (7), Figueres (11), Girona (16), Gironella (7), Granollers (7), Granyena de Segarra (1), Igualada (10), Lleida (11), Manresa (24), Mataró  (15), Navàs (6), Olesa de Montserrat (10), les Oluges (1), la Prenyanosa (1), el Pont de Vilomara i Rocafort (1), Prats de Lluçanès (2), Puig-reig (4), Rubí (11), Sant Antolí i Vilanova  (1), Sant Vicenç de Castellet (1), Sanaüja (1), Santa Perpètua de Mogoda (1), Talavera (1), Torà (1), Tarroja de Segarra (1), Vallfogona de Riucorb (1), Vilafranca del Penedès (9), Pontils  (1), Santa Coloma de Queralt (3) i Sabadell (61).

El Memorial Democràtic ha coordinat la instal·lació de totes les llambordes, a excepció de les set peces de Gironella, i cinc de les sis col·locades a Navàs. En aquests dos casos, la instal·lació ha estat a iniciativa dels mateixos ajuntaments.

75.000 Stolpersteine arreu del món

Gunter Demnig va crear i instal·lar la primera Stolperstein l’any 1996. Des de llavors, ha col·locat més de 75.000 llambordes a una vintena de països com ara França, Finlàndia, Lituània o fins i tot Argentina. Stolpersteine és un terme alemany que vol dir ‘pedres que ens fan ensopegar’. Són blocs de ciment, d’aproximadament 10 cm x 10 cm, amb una placa de llautó daurat on hi ha gravades les dades més rellevants de la víctima.

Cens de deportats

Les dades sobre els deportats figuerencs es poden trobar al Cens de deportats catalans i espanyols als camps de concentració nazis (banc.memoria.gencat.cat). Es tracta de la base de dades de deportats més completa de l’Estat amb un total de 9.161 persones deportades registrades, de les quals n’hi ha a l’entorn de 2.000 de catalanes. El Cens és el resultat d’un projecte de recerca liderat pel Memorial Democràtic amb la col·laboració de l’Amical de Mauthausen i la Universitat Pompeu Fabra.

El Memorial Democràtic

El Memorial Democràtic és una institució pública adscrita al Departament de Justícia que té per missió la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica a Catalunya del període 1931-1980. L’entitat rememora la lluita antifranquista i la transició a la democràcia fins a les primeres eleccions al Parlament de Catalunya.

 

 

2  

Imatges

Stolpersteine1

Stolpersteine1 3331

Stolpersteine2

Stolpersteine2 3454