Per al període 2021-24, la línia d’atenció al sensellarisme del nou contracte programa abastarà les ciutats de més de 50.000 habitants, per tal d’atendre els casos allà on s’originin i reduir la pressió d’aquest fenomen a la capital catalana

 

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha destinat enguany prop d’1M€ per atendre les situacions de sensellarisme a la ciutat de Barcelona. Concretament, 1,6M€ finançats mitjançant l’addenda del contracte programa amb l’Ajuntament. El Departament ha invertit 925.950 euros en una línia específica per oferir suport i recursos a les persones sense llar, un col·lectiu que ha vist agreujada la seva vulnerabilitat en el context de la pandèmia. Aquests fons han activat més de 600 places d’atenció a persones sense llar a la ciutat.

El Govern està treballant amb els ens locals en el proper contracte programa 2021-2024, que preveu ampliar la línia destinada al sensellarisme tant en la dotació econòmica com en l’abast territorial. El Departament ha proposat obrir aquesta línia a tots els ajuntaments de més de 50.000 habitants per tal que es puguin atendre les situacions de sensellarisme arreu del país i reduir així la pressió que rep la capital catalana en l’abordatge d’aquest fenomen.

El contracte programa és la principal eina de cooperació del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies amb els ens locals (ajuntaments de més de 20.000 habitants i consells comarcals) i fixa la seva aportació econòmica per al finançament dels serveis socials, els programes sociolaborals i les polítiques d’igualtat que realitzen ajuntaments i consells comarcals.

La ciutat ha rebut altres inversions extraordinàries del Departament arran de la pandèmia. En aquest sentit, el Govern ha abonat 4,3M€ per fer efectiu el pagament únic de l’ajut de 200 euros per garantir les necessitats bàsiques als veïns i veïnes de la ciutat que ho han sol·licitat. Pels 2.439 treballadors autònoms que es van acollir a l’ajut impulsat pel Departament, s’han destinat un total de 2,1M€. Pel que fa a les targetes menjador, fins avui s’han distribuït 2.721 targetes a infants de la capital, el 23,7% del total de targetes emeses per a tot el país. El Departament també ha destinat 6,7M€ per a garantir l’atenció en l’àmbit residencial durant la pandèmia. Pel que fa a la convocatòria de subvencions de projectes d’entitats socials, s’hi han destinat 1,5M€. Per últim, i també relacionat amb el contracte programa de serveis socials, a l’addenda extraordinària activada per la COVID19, s’han destinat 435.000€ a reforçar el servei d’atenció domiciliària i 267.000€ a impulsar les xarxes de voluntariat.

En conjunt, el Departament ha destinat 18,2M€ extraordinaris a la ciutat de Barcelona per atendre necessitats socials derivades de la pandèmia.

Del total del Fons Covid 2020, Barcelona ha rebut el 28,3% del total.