Empresa i Treball

.

INDÚSTRIA

El 10% dels clústers de tot Europa amb el màxim certificat d'excel·lència són catalans

query_builder   16 octubre 2020 12:30

event_note Nota de premsa

INDÚSTRIA

El 10% dels clústers de tot Europa amb el màxim certificat d'excel·lència són catalans

Moment de la trobada telemàtica
Moment de la trobada telemàtica
  • Els clústers catalans Packaging Cluster, MODACC, Catalan Water Partnership, Beauty Cluster Barcelona i secpho han rebut el certificat Gold Label de l’European Secretariat for Cluster Analysis
  • El certificat, al qual hi han accedit amb el suport d’ACCIÓ, és un dels reconeixements mundials més prestigiosos en l’àmbit dels clústers, que analitza indicadors com el finançament, l’estratègia o la qualificació de l’equip que gestiona aquestes organitzacions
  • Pel conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, “per Catalunya, tenir uns clústers distingits és molt important perquè quan se superi la pandèmia les oportunitats tornaran molt ràpidament i cal estar preparats i ben posicionats”

Els clústers catalans Packaging Cluster, MODACC, Catalan Water Partnership, Beauty Cluster Barcelona i secpho han rebut el certificat Gold Label per part de l’European Secretariat for Cluster Analysis (ESCA). Es tracta d’un dels reconeixements més prestigiosos al món en l’àmbit dels clústers que certifica l’excel·lència en la gestió d’aquestes organitzacions -que ja va obtenir el clúster català FEMAC l’any 2012- al qual hi han accedit amb el suport d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement.

D’aquesta manera, ara, el 10% dels clústers de tot Europa amb el certificat Gold Label són catalans. De fet, en nombre de clústers amb aquesta acreditació, per davant de Catalunya se situen Alemanya, Dinamarca i Noruega. El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha assegurat aquest divendres al matí durant l’acte de reconeixement a aquestes organitzacions que es tracta “d’unes xifres excel·lents que ens donen autoestima com a país”.

Durant la seva intervenció, Tremosa ha destacat que “per Catalunya, tenir uns clústers distingits és molt important perquè quan se superi la pandèmia les oportunitats tornaran molt ràpidament i cal estar preparats i ben posicionats”. El conseller d’Empresa i Coneixement ha subratllat en referència al rol dels clústers que “Catalunya ha fet en 10 anys un salt molt gran multiplicant gairebé per tres el nombre de multinacionals estrangeres: l'economia catalana s'ha obert i s'ha internacionalitzat al voltant d’aquestes multinacionals i això permet a les pimes del nostre país col·laborar amb grans empreses i fer un salt a tots els nivells”.

A l’acte de reconeixement també hi ha participat el director de l’ESCA, Helmut Kergel; el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero; el clúster manager de FEMAC, Enric Pedrós; el clúster manager de Beauty Cluster Barcelona, Ivan Borrego; el clúster manager del CWP, Xavier Amores; el clúster manager de MODACC, David Garcia, el clúster manager de Packaging Cluster, Àlex Brossa, i el clúster manager de secpho, Sergio Sáez.

Per rebre l’acreditació Gold Label s’analitzen 30 indicadors dels clústers relacionats amb el finançament, la governança, l’estratègia, la composició (que a l’organització hi hagi presència de multinacionals, pimes, startups, universitats o centres tecnològics) o la qualificació de l’equip que el gestiona. El fet de comptar amb aquest certificat permet als clústers augmentar la seva visibilitat i posicionament internacional, així com l’accés a nous punts de trobada amb altres clústers punters europeus per dur a terme projectes conjunts i processos de millora.

L’acreditació Gold Label l’entrega l’European Secretariat for Cluster Analysis (ESCA), associació amb seu a Berlin que agrupa més de 200 experts en clústers i gestiona els processos de certificació i que va néixer fruit de la European Cluster Excellence Initiative (ECEI), iniciativa promoguda el 2009 per la Comissió Europea.


Què és un clúster?

Un clúster és una agrupació d’empreses (startups, pimes i multinacionals) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que comparteixen recursos, generen sinergies i es projecten internacionalment. Es tracta d’un instrument que permet millorar la competitivitat dels membres que en formen part a partir del desenvolupament de projectes transformadors conjunts i la definició de reptes estratègics per al seu sector. A Catalunya, els clústers representen el 30% del PIB (74.000 milions d’euros de facturació agregada) i generen més de 300.000 llocs de treball. En formen part 2.600 socis, que representen un teixit divers d’actors, ja que un 70% són pimes, un 13% de grans empreses, un 10% de centres de recerca, universitats i proveïdors de coneixement; un 4,5% de startups, entre altres agents de l’entorn.

Actualment 29 clústers formen part del programa Catalunya Clústers d’ACCIÓ, una iniciativa amb l’objectiu d’ajudar-los a enfocar la seva estratègia, capacitar els cluster managers, cofinançar projectes estratègics i organitzar viatges a ecosistemes de referència per fer benchmarking internacional i tancar projectes de col·laboració entre clústers catalans o amb entitats internacionals, entre altres. D’aquests 29 clústers, 6 ja compten amb el certificat Gold Label.


Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

2  

Imatges

Moment de la trobada telemàtica

Moment de la trobada telemàtica 687

Imatge del Conseller durant la trobada

Imatge del Conseller durant la trobada 501

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia