El Departament de Salut intensifica les mesures del Pla sectorial en l’àmbit residencial davant la situació actual d’elevada transmissió comunitària. Es tracta d’una sèrie de mesures a curt i mig termini per evitar que el SARSCoV-2 entri a l’àmbit residencial, i en el cas que ho faci, es detecti el més aviat possible i es pugui limitar la seva incidència i la morbiditat.

En aquest sentit, es preveu reforçar del cribratge als professionals que treballen en els centres residencials. Aquest cribratge es realitzarà amb prova PCR, amb recollida de mostra de frotis nasal per autopresa a tots els treballadors i treballadores que no s’hagin testat en els darrers 15 dies. Cal recordar que des del Departament de Salut ja s’ha estat realitzant cribratges les darreres setmanes a les Terres de l’Ebre, Alt Pirineu, Tarragona, així com la l’Àmbit Metropolità Sud o part dels municipis de l’Àmbit Metropolità Nord, entre altres. Als centres residencials hi treballen prop de 50.000 persones.

L’autopresa de les mostres serà supervisada per una infermera, metge o responsable higiènic sanitari de la residència o per professionals de l’Equip d’Assistència Primària, si cal.

El document també preveu una intensificació de les mesures de prevenció i protecció. Cal assegurar que tots els centres tenen designat i apoderat un professional responsable higiènic sanitari que és una peça cabdal per actuar com nexe entre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Salut Pública, Atenció Primària i la pròpia residència. Es reforçarà la sectorització, els circuïts i el manteniment d’unitats de convivència estables. Així mateix s’incidirà en la formació per tal de garantir que els professionals de la residència es mantinguin correctament formats en l’ús dels EPI.

 

Equips d’intervenció ràpida

Per donar resposta efectiva als brots en l’àmbit residencial, per cada sector sanitari es desplegarà un Equip de Intervenció Ràpida (EIR) que té l’encàrrec d’actuar de forma urgent, amb coordinació amb la direcció del centre. Aquests equips ja estaven en funcionament, però ara es defineix millor la seva estructura. Hi ha un total de 18 equips d’intervenció ràpida arreu del territori. Estan formats pel: delegat/da territorial o director/a de sector del Servei Català de la Salut , un representant de Salut Pública, un altre de l’Atenció primària, un representant de Treball, Afers Socials i Famílies, el delegat o delegada al territori de residències i professionals higiènic sanitaris.

 

Facilitar les visites familiars

Les residències verdes i taronges han de facilitar un mínim d’una visita setmanal, a més han de garantir fer-les en horaris compatibles amb els horaris dels familiars. Per tant, si així és precís, s’han de programar també visites en caps de setmana

D’altra banda, les que es trobin en vermell han de facilitar eines telemàtiques per comunicar-se i/o informació a la família de forma àgil.

L’elevada transmissió comunitària fa que es suspenguin per un període de 15 dies revisables, de manera temporal les sortides curtes dels residents no autònoms. Per això, paral·lelament es reforcen les visites de les famílies, sempre fent un important èmfasi en les mesures de protecció, adaptant-les als diversos perfils dels residents.

 

Crida de professionals

A través del SOC es reforça la crida a professionals a efectes de garantir el personal suficient per a la cobertura de les necessitats de les persones residents als centres residencials d’atenció́ a gent gran. Rebran formació en prevenció de contagis d'infeccions, en cures, acompanyament i atenció centrada en la persona.

Finalment, a mig termini també es vol elaborar un mapa d’estat immunitari dels residents a través de la introducció dels tests serològics.