Complint amb la certificació
Enguany es compleixen els dos primers anys de funcionament de la certificació Starlight del Parc Nacional i la seva àrea d’influència. La valoració del projecte és molt positiva i s’han dut a terme ja més del 75% de les actuacions fixades al Pla d’acció (2019-2022).
Entre aquestes destaquen la creació d’un comitè format per ens locals, empreses i representants del sector turístic del territori, cursos de formació impartits al sector turístic, l’edició de diferents materials de difusió (fulletons informatius, pòsters, planisferis portàtils), així com la instal·lació de tres miradors astronòmics: a l’estació d’esquí d’Espot, a través del conveni entre Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i el Parc Nacional; a Vilaller, com a iniciativa de l’Ajuntament; i a l’ermita romànica de Sant Quirc de Durro, en un indret privilegiat on convergeixen el romànic, les falles dels Pirineus i, a partir d’ara, l’observació d’un cel nocturn excepcional.
La recuperació del carrilet
Una altra peça clau per a la dinamització de l’economia a la Vall Fosca és el projecte d’FGC per recuperar el carrilet, l’antic sistema de mobilitat de la central hidroelèctrica. El conseller n’ha parlat dient que “recuperarem aquestes instal·lacions”, en referència al ferrocarril i a la casa Matter, “i les posarem al servei del territori”, concretant que “el que queda d’any i el 2021 hi treballarem amb la redacció dels projectes i l’obtenció de finançament, perquè trucarem a la porta d’altres administracions, especialment la de l’Estat, per aconseguir fons que ajudin a tirar endavant aquesta actualització de l’oferta de la Vall, perquè al 2022 els puguem executar i siguin una realitat al més ràpidament possible”.
Calvet ha volgut referir-se a les actuacions que el seu Departament, a través de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) està realitzant a la carretera de Sant Esteve de la Sarga, afectada per esllavissades, i ha lamentat els accidents que s’hi van produir, amb víctimes mortals. “De seguida ens vam posar a disposició de l’Ajuntament”, ha explicat, “i ara cal preveure, anticipar els moviments que s’hi puguin produir i provocar noves esllavissades”. Per això “hi hem col·locat una sèrie de sensors que ens permetran monitoritzar de manera constant els moviments d’aquesta carretera i ens serviran perquè l’accés a la localitat sigui més segur” ja que “si volem un país viu, necessitem que s’hi pugui arribar, que s’hi pugui viatjar amb tota seguretat”.
Projectes d’èxit en fauna autòctona
Calvet també ha visitat les instal·lacions del Centre de Fauna de Pont de Suert, que treballa en la cria en captivitat de visó europeu (Mustela lutreola) i el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), i fa tasques d’educació ambiental i sensibilització sobre la importància de la conservació dels ecosistemes fluvials i de la seva biodiversitat, amb llúdrigues (Lutra lutra).
Pel que fa al visó europeu, enguany ha estat la primera vegada a l’Estat que s’han obtingut cries mixtes de la població oriental i occidental. Concretament, s’han aconseguit molt bons resultats, amb la reproducció de 3 femelles i s’han obtingut 9 cries (5 femelles i 4 mascles). En breu marxaran tres exemplars per alliberar-los a Salburúa (Àlaba) i uns altres tres a La Rioja.
Les instal·lacions destinades a la cria en captivitat del visó europeu, un dels carnívors més amenaçats actualment d’Europa, es van construir en el marc d’un programa LIFE impulsat per la Generalitat de Catalunya en coordinació amb les comunitats autònomes de La Rioja, Castella Lleó i Diputació Foral d’Àlaba i el Ministeri. Va ser el primer centre on es va reproduir l’espècie amb exemplars procedents de la població occidental (la població oriental se situa a Rússia i a la zona del delta del Danubi).