Salut

Salut millora la capacitat de detectar la COVID-19 amb les proves d'automostra de PCR

query_builder   20 octubre 2020 11:44

event_note Nota de premsa

Salut millora la capacitat de detectar la COVID-19 amb les proves d'automostra de PCR

Salut incorpora les proves d’automostra per millorar la capacitat de detectar la COVID-19 a Catalunya. Les proves d'automostra, que consisteixen a l’autopresa de mostra per a PCR mitjançant frotis nasal, s’aplicaran a escoles i residències i es comptarà sempre amb la supervisió de professionals sanitaris.

A les escoles, les automostres es faran entre l'alumnat de secundària (ESO), el professorat i el personal d’administració i serveis. Mentre que a les residències, aquestes proves d’autopresa es destinaran als treballadors, a qui es cribrarà cada 15 dies / 3 setmanes.

Algunes escoles de Girona ja han començat a implementar l’automostra i en els propers dies també s’hi sumaran escoles del Barcelonès Nord i del Maresme.
Quant a les residències, algunes ubicades al Vallès i a Barcelona també han començat a fer servir la tècnica de l’automostra.

A Catalunya es va començar amb les proves de cribratge de la COVID-19 amb frotis naso-faringi, després es va passar al frotis nasal i ara s’amplia a l’automostra. Per tant, es guanya en agilitat de detecció de casos positius. Aixi, a Catalunya posar en marxa l’automostra permet millorar en eficiència i capacitat del cribratge, malgrat que es perdi una mica de sensibilitat de les proves.

El concepte d’automostra o autopresa per a mostra, en aquest cas per a PCR, no és del tot nou, donat que ja existeixen altres automostres, com és el cas dels cribratges de càncer de còlon, o dels mesuradors de glucosa per a diabètics, entre d’altres.

Extracció de les automostres amb supervisió professional
Per garantir que el frotis nasal es faci correctament i que l’automostra sigui vàlida, es compta amb la supervisió de professionals sanitaris que ensenyen als usuaris com fer-ho i supervisen tot el procés.

En el vídeo següent, una professional sanitària ensenya pas a pas el mecanisme per fer una automostra correcta:
https://youtu.be/va4osFD7qdA
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia