Segons, tercers i accèssit
Així, el segon premi ha recaigut en el projecte “Educació vital” de l’Escola Vedruna, de Sant Sadurní d’Anoia. Es tracta d’un projecte que aplica la nova concepció de l’ensenyament seguint les tendències de la Nova Escola 21 i les de les Escoles al Bosc europees. Consisteix a crear un espai natural amb bosc mediterrani, bosc de ribera, hort i matollar a partir d’un espai degradat del municipi, on l’alumnat podrà aprendre habilitats, coneixements, experiències i vivències a través de la convivència intergeneracional i interescolar. És un projecte obert a la participació de molts alumnes de diversos centres, amb molt potencial de futur. Comparteix aquest segon premi el projecte “Fem un mercat ecològic i sostenible a l’escola”, de l’Escola Enxaneta de Terrassa, que, partint del treball amb l’hort escolar, estudia noves alternatives de consum per treballar en la millora del nostre entorn humà i del medi ambient. Partint d’una sèrie de visites a mercats, ecobotigues i productors, l’alumnat va fer un procés reflexiu que va culminar en el disseny i muntatge d’un mercat sostenible a l'escola per a tot l’alumnat i les seves famílies.
El tercer premi s’ha donat a l’exposició “Què és l’agroecologia?”, a càrrec de l’empresa Simbòlic Comunicació, que itinerarà per espais públics de Cardedeu (mercats, patis d’escoles, biblioteques, etc.) divulgant d’una manera molt visual i didàctica el món de l’Agroecologia en un format molt original, atractiu i complet, modular i transportable, a base de materials naturals. L’altre projecte que comparteix aquest tercer premi consisteix en dues exemplificacions curriculars presentades per Justícia Alimentaria, una associació que promou la sobirania alimentària; les exemplificacions formen part del seu programa socioeducatiu Alimentacció. Es tracta de dues publicacions a base d’unitats didàctiques pensades per explorar la temàtica de l’alimentació, una orientada a educació primària i l’altra a secundària.
Pel que fa a l’accèssit, s’ha atorgat al projecte “Les cistelles ecològiques de la Nau”, de l’Institut de Jardineria i Agricultura Les Garberes, de Castellar del Vallès, que consistia a distribuir els productes ecològics obtinguts en els dos espais de pràctiques d’aquest institut, en format de cistelles a preus reduïts, entre l’alumnat i les seves famílies a fi de promoure el consum de productes ecològics i els hàbits de consum lligats a una dieta saludable i sostenible.
Un premi que es consolida
Aquest premi forma part del Programa de foment de la producció i l’alimentació ecològiques i n’és la 8a edició. Es tracta d’un premi creat per la Generalitat de Catalunya amb la participació dels departaments d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, d’Educació i de Territori i Sostenibilitat, i l’Associació Vida Sana.
L’objectiu del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica és reconèixer i incentivar la realització de projectes i línies de treball dels centres educatius de Catalunya destinats a promoure el coneixement sobre l’agricultura i l’alimentació ecològiques i especialment sobre els seus valors socials, econòmics i ambientals tant entre l’alumnat del centre mateix com entre el conjunt de la comunitat educativa i el seu entorn.
Tots els premiats, que han participat de manera virtual a l’acte de lliurament dels guardons, han tingut l’ocasió de poder presentar breument el seu projecte i agrair el premi que han rebut de les mans dels organitzadors. Aquest acte es podrà veure en diferit a la pàgina Setmanabio.cat.