Chakir El Homrani i Jaume Collboni signen un conveni estable que reforça el treball conjunt i la coordinació entre el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i Barcelona Activa

Les dues administracions avancen en la seva bona col·laboració en polítiques de treball davant d’un escenari laboral que es preveu complex per l’impacte de la covid 19

signatura del conveni

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, i el primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni, han signat aquest matí un conveni entre el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) i Barcelona Activa per reforçar la col·laboració, coordinació i treball conjunt entre les dues administracions en l’àmbit de les polítiques actives d’ocupació a la ciutat.

L’acord recull la voluntat del Departament i el Consistori de reforçar la bona col·laboració per avançar en la creació d’un model integral de serveis que multipliqui l’impacte i potenciï la feina i el coneixement tant del SOC –l’organisme que ordena, planifica, programa i fa el seguiment i control de les polítiques d’ocupació- i Barcelona Activa –entitat municipal que impulsa el desenvolupament econòmic de la ciutat, dissenyant i executant polítiques d’ocupació des de fa més de 30 anys.

Aquesta concertació, que el Departament i l’Ajuntament ja desenvolupen satisfactòriament des de fa temps, té una especial importància en el context actual davant un escenari que es preveu complex per l’impacte de la pandèmia de la Covid 19 en el mercat de treball.

Davant d’aquest nou escenari, l’Ajuntament i el Departament consideren important i necessari aprofundir i intensificar els mecanismes de col·laboració amb la finalitat d’oferir un servei de qualitat a les persones treballadores i a les empreses per ajudar-los a mantenir l’ocupació o a generar noves oportunitats de creació de llocs de treball.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha explicat que “amb aquest conveni situem la persona al centre de les polítiques. Les dues administracions col·laborem per optimitzar recursos i evitar duplicitats, amb una idea molt senzilla: el veí i la veïna de Barcelona no han de distingir quina administració l’atén, sinó beneficiar-se d’unes bones polítiques en matèria d’ocupació. Vam començar a treballar en aquest conveni abans de la pandèmia, però en l’actual context pren encara molt més sentit. També perquè en un context de crisi sociolaboral les polítiques actives d’ocupació són més importants que mai: no hi ha millor política social que el treball de qualitat”. El conseller també ha destacat la importància de la concertació social i territorial en les polítiques públiques: “Les polítiques d’ocupació són més efectives quan es planifiquen des del propi territori. En aquest cas, s’han de realitzar amb la mirada particular de la ciutat de Barcelona, amb les seves especificitats i capacitats pròpies com a motor del país”. El Homrani també ha detallat que l’any 2019 el SOC va destinar a la ciutat de Barcelona un total de 60,25 milions d’euros per a polítiques actives d’ocupació, tant implementades per l’Ajuntament i Barcelona Activa (10,67 milions d’euros) com realitzades per altres entitats, organitzacions i empreses.

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha assegurat que “el govern municipal de coalició vol protegir tots els barcelonins i barcelonines quan es queden sense feina o quan hagin de canviar de feina. És moment d’unitat i de col·laborar, tant entre sector públic i privat, com també entre administracions. En el marc d’aquest nou acord, desde Barcelona Activa aportem més de 250 profesionals i uns 50 punts territorials d'atenció repartits per tota la ciutat, que sumats a la xarxa del SOC, ens permetrà multiplicar el resultat de les polítiques actives d'ocupació a Barcelona. Des de l’Ajuntament, volem que aquest conveni ens permeti passar, d'atendre a 25.000 persones a l'any, a arribar fins unes 35.000, aproximadament. Per això, també hem previst que pel 2021, el pressupost destinat a polítiques d’ocupació suposi gairebé la meitat de tota l’aportació destinada a Barcelona Activa. Sabem que el 2021 serà un any difícil però farem tot el possible per fer que sigui l'any de sortida de la crisi, superant les greus dificultats que ens està deixant la pandèmia".

El principal objectiu del conveni és situar les persones treballadores i les empreses de la ciutat en el centre de l’acció pública i ajustar a les seves necessitats totes les polítiques d’ocupació i les actuacions que es duguin a terme. Aquest model pivotarà sobre una xarxa integrada de punts d’atenció que aprofitarà els recursos de les dues administracions.

El conveni es concretarà a través d’un Pla d’actuacions pel bienni 2021-2022  (prorrogable dos anys més) que inclourà actuacions d’orientació professional, intermediació, formació ocupacional, programes integrals i per a col·lectius, especialment joves, i desenvolupament local. Aquest paquet serà finançat pel SOC i executat per part de Barcelona Activa.

En paral·lel es crearà una Oficina Tècnica integrada per membres del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i de l’Ajuntament que definirà un model estratègic i unificat. Aquest nou sistema respondrà als diferents reptes plantejats a la ciutat i garantirà un tractament adequat a la seva especificitat. Els principals beneficis seran:

 

  • Alinear i integrar l’estratègia i la planificació de les polítiques actives d’ocupació a Barcelona, així com el model de finançament. Amb aquest propòsit s’avança cap a un marc comú de les polítiques ocupacionals i econòmiques en un moment de crisi global.
  • Disposar d’una visió tranversal i assegurar una coordinació adequada entre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, el SOC, l’Ajuntament de Barcelona, així com amb les entitats col·laboradores i agents socials (sindicats, organitzacions empresarials, entitats prestadores de serveis i programes, etc.).
  • Posar a la persona usuària al centre del sistema (demandants d’ocupació, treballadors, empreses, entitats i centres prestadors de servei, etc.) i millorar la seva satisfacció.
  • Millorar la qualitat de les polítiques actives, el seu impacte i establir mecanismes per al seu control i seguiment, com la figura d’un tutor de referència que faci el seguiment en el decurs de tota la vida laboral.
  • Optimitzar i adaptar l’oferta a les necessitats locals de treballadors/es i empreses de Barcelona i als reptes del mercat i model de treball de les properes dècades.
  • Identificar els instruments més adequats per assolir els objectius que garanteixen polítiques actives d’ocupació i serveis d’orientació a la ciutadania.
  • Desenvolupar mecanismes que permetin l’establiment d’un sistema d’informació que proporcioni una visió compartida de l’historial laboral de les persones treballadores demandants d’ocupació.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i l’Ajuntament de Barcelona entenen que un model de treball amb major interconnexió optimitzarà l’aplicació dels recursos disponibles. També confien en l’atractiu i l’èxit del nou model per influir en l‘agenda catalana i estatal en el debat de les carteres de servei i els sistemes de gestió i avaluació.

Podeu descarregar el vídeo i l'àudio de la roda de premsa en aquest enllaç: https://www.dropbox.com/sh/ppdr5cjjyjelj3s/AADUHxtqyYXIqQKzNbW4Tgc0a?dl=0

1  

Imatges

Imatge de la signatura del conveni

Imatge de la signatura del conveni 249