Direcció General de Comunicació

El Parlament debat el decret llei de modificació de l'impost sobre les emissions de diòxid de carboni i la taxa turística

query_builder   20 octubre 2020 20:36

event_note Nota de premsa

El Parlament debat el decret llei de modificació de l'impost sobre les emissions de diòxid de carboni i la taxa turística

  • La cambra també votarà el decret llei que regula la votació electrònica de les organitzacions agràries
  • Dimecres al matí tindrà lloc la sessió de control al Govern de la Generalitat

El ple del Parlament celebrarà una nova sessió aquest dimecres i dijous, que comptarà amb la sessió de control al Govern dimecres al matí i el debat, a la tarda, de dos decrets llei, presentats per la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà i el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès.

Eleccions agràries electròniques

El primer dels decrets llei que es debatran a la cambra és el 32/2020, del 22 de setembre, pel qual es modifica la Llei 17/2014, del 23 de desembre, de representativitat de les organitzacions professionals agràries. La consellera Jordà detallarà el decret llei, que té per objectiu que les properes eleccions agràries, previstes per al febrer de l’any que ve, es puguin fer amb la modalitat de vot electrònic. El text del decret llei regula aquest procediment.

Impost sobre les emissions de diòxid de carboni i taxa turística

La sessió de la tarda s’iniciarà amb el debat del Decret llei 33/2020, del 30 de setembre, de mesures urgents en l’àmbit de l’impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica i de l’impost sobre les estades en establiments turístics. El text modifica decrets anteriors i, en aquest cas, deixa sense efecte l’obligació per a turismes i furgonetes de pagar l’impost de diòxid de carboni el 2019 i aplica la tarifa més baixa per al 2020, així com estableix un sistema de càlcul de les emissions de les motocicletes i una bonificació del 100% per als vehicles clàssics. Pel que fa a l’impost sobre establiments turístics, el decret llei preveu que puguin demanar un ajornament o fraccionament del pagament corresponent a l’hivern del 2019 i l’estiu del 2020.

Sessió de control al Govern

Dimecres al matí, després que el president del Parlament comuniqui la impossibilitat de proposar un candidat a la presidència de la Generalitat, s’iniciarà la sessió de control al Govern, en què els membres de l’Executiu respondran les preguntes orals formulades pels grups parlamentaris.  

La consellera de Salut, Alba Vergés, obrirà el torn responent dues preguntes sobre les mesures adoptades per a controlar la Covid-19 i la situació sanitària a Catalunya. Tot seguit serà el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, qui respondrà tres preguntes sobre les compensacions i mesures preses per als sectors empresarials més afectats pel coronavirus i també sobre la situació de les empreses.

El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, s’ocuparà de sis preguntes: una sobre els recursos pressupostaris destinats a donar suport als sectors econòmics més afectats per la pandèmia, i la resta sobre la situació política.

Tornant a l’activitat pròpia de les conselleries, la consellera de Justícia, Ester Capella, respondrà una pregunta sobre memòria democràtica; i el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, dues preguntes sobre les aplicacions digitals en el marc de la pandèmia i sobre l’avantprojecte de llei general de telecomunicacions del Govern espanyol. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, parlarà sobre els canvis en el reglament de la mesa d’emergència de l’habitatge, i clourà la sessió de control el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, amb una explicació sobre el nou número d’identificació dels Mossos d’Esquadra.