- Afirma que el turisme és una font de valor afegit pel conjunt de l’economia catalana.
- Demana al Govern central que utilitzi la seva força econòmica per ajudar a les empreses mitjançant una hivernació fiscal.
- En el marc de la cloenda del XX Fòrum ACAVe Tremosa explica que els fons europeus de recuperació poden ser un paraigües que ajudin a sobreviure el sector.
El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha presidit avui la cloenda del XX Fòrum de l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe), que ha tingut lloc a la seu de Foment del Treball a Barcelona. Sota el títol “El renéixer del turisme”, la jornada ha constat de quatre sessions on experts de diversos àmbits han analitzat la situació i promoció de les destinacions, la realitat de les empreses turístiques i les seves perspectives econòmiques.
Durant la seva intervenció, Tremosa ha demanat al Govern espanyol, que és qui té capacitat recaptatòria i d’endeutament, que “es mogui i que utilitzi tota aquesta força econòmica per ajudar a les empreses més afectades pels efectes de la pandèmia”. El conseller ha recordat que el Govern català “fa tot el que està a les seves mans per estar al costat del sector”, com ara ajornar un altre semestre la taxa turística, que l’any passat va permetre recaptar 73M€, tal com han fet altres països. “Hem d’evitar que les empreses s’endeutin com va passar el mes de juliol per pagar l’IVA i l’Impost de societats. Animem que els ajuntaments també segueixin aquesta línia, ja que el nostre objectiu és que no tanquin les empreses i per aconseguir-ho caldrà fer microcirurgia fiscal per fer arribar els diners a aquelles empreses que ho necessiten”.
El titular d’Empresa i Coneixement ha assegurat que “nosaltres com a govern dedicarem tants recursos com sigui possible per tal que els agents afectats tinguin el màxim suport, però qui ha de salvar les empreses via congelació de càrregues fiscals és el Govern central”.
Segons el conseller ens trobem davant una crisi singular on el turisme, contràriament al que havia passat en altres moments complicats econòmicament, s’ha vist greument afectat, sobretot aquell que depèn de l’arribada de viatgers internacionals. “El turisme és un sector clau per al futur de la nostra economia, és un sector tractor de la resta de sectors i per això s’ha de reivindicar la seva importància”.
“La nostra estratègia és defensar les PIMES i aguantar-les tant com sigui possible, l’objectiu és arribar a la primavera que ve on esperem que sigui possible disposar, per exemple, de testos ràpids, fiables i varats que ens permetin normalitzar molts àmbits d’activitat, ja sigui omplir avions, congressos i fires i recuperar moltes activitats a les que estem acostumats”. Segons el conseller, a tot el món, Catalunya inclosa, els dipòsits bancaris estan en rècords històrics. Això vol dir que quan desaparegui la incertesa actual, el consum i el creixement econòmic es recuperaran ràpidament.
El conseller també s’ha referit als fons europeus de recuperació que “poden ser un paraigües que ajudin a sobreviure el sector”. Per tant, segons el titular d’Empresa i Coneixement “cal posar en valor aquest fons, finançat amb deute emès conjuntament pels països europeus, ja que pot permetre que el sector turístic accedeixi a uns recursos que potenciïn la digitalització i remodelació energètica del sector”.
Finalment, Tremosa ha afirmat que “s’ha de resistir, s’ha d’aguantar, s’ha de demanar a les administracions que congelin impostos i lloguers, i s’han d’allargar els ERTOs a banda de seguir posant tots els esforços en mantenir viu el sector”.
El fòrum ACAVe congrega anualment més de 700 professionals i directius del sector turístic. Aquesta edició s’ha desenvolupat en un format híbrid presencial i virtual, i ha volgut posar l’enfocament en analitzar el futur del turisme en l’escenari post COVID-19.
Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________
- Twitter: @turismecat | @empresacat | @coneixementcat
- Youtube: https://www.youtube.com/turismecat