- Les dues institucions col·laboren en una campanya per a donar a conèixer a la població la diversitat d’orientació sexual, d’identitat de gènere i promoure la denúncia d’actituds LGBTIfòbiques
- Ferrocarrils ha vinilat tres trens de les seves línies amb motius d’aquesta campanya, que incideix en les vies de denúncia que té la ciutadania davant una situació de discriminació per motiu d’orientació sexual, d’identitat o expressió de gènere
Des d’avui, tres trens de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) circularan vinilats amb motius de la campanya contra la LGBTIfòbia que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies du a terme conjuntament amb FGC per donar a conèixer a la població la diversitat d’orientació sexual, d’identitat de gènere i promoure la denúncia de fets LGBTIfòbics.
El Departament i FGC van endegar aquesta iniciativa l’any 2018, coincidint amb el quart aniversari de la Llei 11/2014 per a garantir els drets LGBTI i per erradicar l'LGBTIfòbia. La campanya se centra en promoure la denúncia d’aquest tipus d’actituds i és per això que destaca les vies de denúncia que té la ciutadania davant una situació de discriminació per motiu d’orientació sexual, d’identitat o expressió de gènere: es pot denunciar per telèfon (112, 012), per Internet (lgbti.gencat.cat), a les oficines d’atenció al ciutadà (OAC) que hi ha a totes les comissaries dels Mossos d’Esquadra (24 hores al dia) o a qualsevol punt de la XARXA de Serveis d’Atenció Integral LGBTI de Catalunya repartits per tot el territori.
A banda dels combois vinilats que circularan per les línies Barcelona-Vallès, Llobregat-Anoia i Lleida-La Pobla, les estacions d’FGC emeten també un espot que mostra com dur a terme aquestes denúncies. El vídeo també es pot veure a més de 380 centres d’assistència de salut, a 16 sales de cinema de la ciutat de Barcelona, a les seus dels departaments de la Generalitat i s’ha ofert als ens locals del país per fer-ne difusió.
La directora general d’Igualtat, Mireia Mata, argumenta que “la campanya té una doble funcionalitat: d’una banda, l’apoderament de les persones LGBTI i molt especialment les que pateixen o han patit qualsevol situació de discriminació o agressió, per a que siguin conscients que tenen al seu servei una xarxa de suport legal, acompanyament i assessorament. D’altra banda, interpel·lem el conjunt de la societat a ser conscients del dret de les persones LGBTI a viure lliures de discriminacions i el deure del conjunt de la societat a defensar els drets LGBTI, que són Drets Humans.”
La directora general d’Igualtat també ha recordat que: “Treballem un país i una societat on la diversitat sexual i opció de gènere sigui un valor afegit i un dret garantit arreu del territori.”
Per la seva banda, el president d’FGC, Ricard Font, destaca que “des de Ferrocarrils expressem la nostra solidaritat amb les persones víctimes d’aquest tipus d’atacs que volen estigmatitzar a la gent per la seva orientació sexual. FGC sempre participarà en les iniciatives a favor dels drets civils i els drets humans individuals. Volem que les nostres instal·lacions, trens i estacions siguin espais segurs, lliures d’aquest tipus d’actituds, i és per això que amb aquesta campanya no només promovem el nostre rebuig contra la LGBTIfòbia sinó que posem l’accent en la manera de com denunciar-la”.
En aquest sentit, Font també posa en valor la funció d’alertes incíviques de l’app d’FGC amb la qual les persones usuàries que pateixen o presencien qualsevol tipus d’actitud de violència o d’intolerància poden alertar directament el Centre de Comandament Integrat d’FGC, indicant el número de tren o l’estació on es troben. “Amb aquests avisos”, destaca el president d’FGC, “podem gestionar la incidència de manera immediata, assegurant una ràpida atenció a la víctima dels fets i garantint l’activació dels recursos de seguretat que disposa FGC i/o policials en cas que existeixi un risc per a les persones. Per Ferrocarrils és primordial poder donar resposta a aquestes situacions. Volem que la ciutadania se senti el màxim d’inclosa i atesa possible i és per això que prenem part per tal de no donar espai a la impunitat”.
La Xarxa SAI LGBTI dona servei a tot el territori
Des del 2017 el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través de la Direcció General d’Igualtat ha posat en marxa, en coordinació amb els ens locals, la Xarxa Pública de Serveis d'Atenció Integral LGBTI de Catalunya (Xarxa SAI).Els SAI LGBTI pretenen sensibilitzar i informar a persones i entitats, per tal de mostrar la diversitat d'orientació sexual i d'identitat de gènere i prevenir LGBTifòbia. Aquest recurs dona resposta a les situacions de discriminació, i també, a qualsevol necessitat d'acompanyament, suport o informació que tingui la ciutadania en relació a la diversitat sexual i de gènere, i s’ha consolidat com un referent local LGBTI. Avui Catalunya disposa 100 punts SAI amb cobertura a totes les comarques catalanes.
FGC, un servei i una gestió inclusius i no discriminatoris
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya manifesta la seva voluntat de ser una empresa responsable socialment i compromesa amb totes aquelles persones i col·lectius que tenen interessos en FGC. En aquest marc, els valors de l’ètica i la transparència s’estenen a tots els àmbits i persones que conformen el dia a dia de la companyia.
La companyia està especialment compromesa amb les polítiques d’igualtat de gènere. En aquest sentit, FGC va aprovar l’any passat el segon Pla d’Igualtat de dones i homes a FGC que inclou un conjunt de mesures que han de servir per assolir la igualtat de tracte i d'oportunitats a l'organització, eliminant qualsevol tipus de discriminació per raó de sexe.
D’altra banda, Ferrocarrils ha signat convenis de col·laboració i acords amb diferents institucions i organismes per tal de fomentar les polítiques d’igualtat i paritat, col·laborar amb l’atenció a les dones víctimes de violència masclista i impulsar la prevenció de la discriminació LGTBI. En aquest sentit, tot el personal d’FGC podrà realitzar el curs “Com afrontar la discriminació LGBTI”, impulsat per la Direcció General d’Igualtat de la Generalitat, que sensibilitza i dona eines per saber com reaccionar davant de situacions de discriminació de les persones LGBTI.
En la mateixa línia, la responsable de Gestió de la Seguretat i coordinadora del Pla d’Igualtat, Adrina Bachiller, és la representant d’FGC en el primer grup de treball per a la gestió de la diversitat LGTBI a empreses i organitzacions impulsat per la Fundació Factor Humà i Barcelona Activa. Aquest grup de treball, que es va constituir l’any passat, s’ha creat com a espai per a compartir experiències, reflexionar, trobar sinergies i proposar accions per avançar en un model de societat més inclusiva i igualitària.