En el marc de l’Assemblea General de l’Euroregió Pirineus Mediterrània (EPM), s’ha celebrat el traspàs de la presidència rotatòria de l’agrupació europea de cooperació territorial. La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol ha passat el relleu de la presidència de l’EPM a Carole Delga, presidenta de la regió d’Occitània.
El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, Bernat Solé, ha intervingut a l’acte per felicitar la presidència balear i desitjar tots els encerts a la presidència occitana: “Des de Catalunya, estem plenament compromesos amb la futura presidència, que ha de consolidar la visió de l’Euroregió com una eina útil en el marc de la cooperació territorial europea i en l’espai mediterrani”.
Solé ha reivindicat la importància d’unir esforços i treballar conjuntament: “Ara més que mai, ens en sortirem si sumem; si ens reforcem els uns als altres projectant el conjunt del territori; si liderem projectes a escala euroregional que promoguin la recuperació social i econòmica. En definitiva, si posem les persones al centre de les nostres decisions”. Per fer-ho, ha dit, “des del Govern de Catalunya apostem decididament per l’Euroregió, perquè estem convençuts que el present i, sobretot, el futur passa inexcusablement per reforçar aquest treball compartit”.
El conseller ha volgut reconèixer “la tasca que hem fet els tres governs implicats per tirar endavant accions coordinades”. “Hem consolidat una manera de treballar que ha donat fruits i que n’ha de seguir donant, sobretot si ens fixem com a objectiu que les accions que impulsem tinguin un impacte directe en la ciutadania”, ha destacat.
“La cooperació entre territoris europeus és imprescindible, i ara especialment en un context de pandèmia”, ha subratllat el conseller, que ha insistit que “calen respostes conjuntes a la COVID19, i és per això que xarxes com l’Euroregió són més necessàries que mai”. Solé ha remarcat que “ens en sortirem si som capaços d’oferir respostes col·lectives, i les Balears, Occitània i Catalunya ho hem demostrat tot aquest temps en qüestions tan rellevants com la innovació i la recerca, l’ensenyament superior, el medi ambient, la cultura o el turisme”.
Solé ha celebrat la capacitat de reacció de l’EPM per respondre a l’impacte de la crisi sanitària, econòmica i social, amb la creació del fons d’ajut euroregional: “hem de ser capaços de fer més passos decidits en aquesta direcció, perquè el futur el construïm treballant conjuntament”.
“Des del Govern de Catalunya fa temps que apostem per contribuir activament a la construcció europea i regional amb una mirada oberta al mediterrani i conscients de l’especificitat de l’espai transfronterer”, ha dit el conseller. “Volem ser presents en tots aquells espais de decisió en els que, a partir del treball en xarxa i la col·laboració multinivell, puguem aportar millors respostes als reptes de la nostra societat”, ha afegit.
L’acte ha servit per fer el balanç dels vint darrers mesos, en que l’EPM s’ha consolidat com a actor clau de la cooperació a escala europea. També s’ha presentat el programa de la nova presidència per als dos propers anys. Aquest 2020 l’EPM ha hagut de fer front a la COVID-19 i ha presentat un fons d’ajut específic per pal·liar els efectes de la crisi sanitària i tornar a impulsar l’economia dels territoris que la integren.