Drets Socials

El conseller Chakir el Homrani amb la directora del SOC, Ariadna Rectoret

Treball, Afers Socials i Famílies inverteix 185,7M€ més en polítiques actives d'ocupació per fer front a la crisi generada per la covid-19

query_builder   22 octubre 2020 15:18

event_note Nota de premsa

Treball, Afers Socials i Famílies inverteix 185,7M€ més en polítiques actives d'ocupació per fer front a la crisi generada per la covid-19

  • El Departament reajusta les seves polítiques actives d'ocupació davant el context de la pandèmia i la seva afectació en el mercat laboral: “No tenia sentit mantenir una programació clàssica. Hem fet una redefinició, com ja vam fer al maig”, explica El Homrani
  • Aquest pressupost es destinarà al foment de la contractació, ajuts a autònoms i microempreses per al manteniment de l’ocupació, foment de la formació de persones treballadores afectades per un expedient de regulació i suport al desenvolupament econòmic i social local
El conseller Chakir el Homrani amb la directora del SOC, Ariadna Rectoret

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies reajusta les seves polítiques actives d'ocupació davant el context de crisi socioeconòmica provocada per la crisi sanitària de la covid-19 i hi destina 185,7 milions d’euros més per fer front a les conseqüències laborals de la pandèmia i donar suport a persones treballadores, microempreses, autònoms i ens locals. El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha presentat aquestes mesures en roda de premsa aquest dijous, acompanyat de la directora del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), Ariadna Rectoret.

Aquest pressupost es destinarà bàsicament al foment de la contractació (especialment de col·lectius amb més risc i dificultats d’accés al mercat laboral), ajuts a treballadors per compte propi i microempreses per al manteniment de l’ocupació, foment de la formació (prioritzants les persones treballadores que han estat o estan afectades per un expedient de regulació d’ocupació), reforç de les polítiques d’orientació laboral, i suport a ajuntaments i consells comarcals per al desenvolupament econòmic i social local. També inclou una nova partida de suport a la inserció laboral de persones amb discapacitat a través dels Centres Especials de Treball.

El conseller ha destacat que “l’objectiu que centra totes i cadascuna de les accions del Departament en aquests moments és donar suport a la persona, mantenir els llocs de treball, i la idea bàsica que la millor política social és el treball, i el treball de qualitat”.

“Davant un impacte important de la covid-19 en el món del treball, hem decidit reajustar les polítiques actives d’ocupació per poder donar una millor resposta a persones treballadores, microempreses, autònoms i ens locals”, ha explicat. “No tenia sentit mantenir una programació clàssica, hem fet una redefinició en l’actual context, com ja vam fer prèviament en el primer pla de xoc per l’ocupació del maig”. Chakir el Homrani ha explicat que “un exemple de l’adaptació al context són les ajudes directes a persones autònomes i microempreses, amb el compromís de mantenir l’ocupació: La primera convocatòria ha tingut molt èxit i per això hem decidit ampliar-la”.

El conseller també ha ressaltat l’aspecte fonamental que suposa la formació dins les polítiques actives d’ocupació: “En un mercat de treball en constant canvi i transformació, la qualificació i requalificació professionals són fonamentals per millorar la capacitat d’inserció o la promoció laboral de les persones” així com perquè puguin desenvolupar amb millors condicions la seva trajectòria vital i professional. En aquest sentit, Ariadna Recoret ha remarcat que “més del 60% de la formació acaba en contractació”, segons ha avaluat el SOC.

Chakir el Homrani ha volgut fer un agraïment als servidors i servidores públiques del SOC per aquesta redefinició “en temps rècord” de la programació, i també per l’adaptació que van fer a l’inici de la pandèmia per assegurar l’atenció als ciutadans i alhora protegir la salut dels treballadors, reconeguda per un guardó de l’Organització de les Regions Unides (ORU Fogar) que rep avui.

El conseller Chakir el Homrani amb la directora del SOC, Ariadna Rectoret

185,7 milions

Aquests 185,7 milions d’euros s’afegeixen als prop de 60 milions d’euros que el Departament ja va comprometre el passat mes de maig en un primer Pla de xoc per a l’ocupació de mesures d’urgència per l’afectació de la covid-19 i l’Estat d’Alarma sobre el mercat de treball.

La durada de la crisi sanitària i els seus efectes en el mercat laboral ha dut el Departament a mobilitzar de manera trasnversal tots els recursos possibles per a polítiques actives d’ocupació, que procedeixen fonamental del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), però també del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya i altres unitats.

Amb aquest nou paquet de polítiques actives d’ocupació, el Departament preveu arribar, de manera directa, a un mínim de 153.000 persones destinatàries.

Cal recordar que Catalunya afronta aquesta crisi amb una retallada per part de l’Estat de 86 milions d’euros, el 22,14% dels fons per a polítiques actives d’ocupació, el que limita les competències de Catalunya i que desproveeix el mercat de treball i les persones treballadors de valuosos recursos que provenen justament de les cotitzacions d’empreses i treballadors.

El conseller Chakir el Homrani amb la directora del SOC, Ariadna Rectoret

Línies d’actuació del nou paquet de polítiques actives d’ocupació

  1. Foment de la contractació: 40,9M€
  • Es prioritzen els ajuts a la contractació de persones aturades de col·lectius amb especials dificultats d’accés al mercat laboral:
  • Dones (10,3M€). Subvencions per a la contractació durant 12 mesos amb formació de dones en situació d’atur (especialment víctimes de violència masclista).
  • Jovent (9,5M€). Ajuts per incentivar la contractació en pràctiques de persones joves titulades beneficiàries de la Garantia Juvenil, i també programes de formació i contractació de joves tutelats i extutelats.
  • Persones migrants (3M€). Línia de subvencions a entitats per a la contractació i formació durant 12 mesos de persones immigrades.
  • Autònoms i microempresa (5M€). Davant la important afectació que estan patint, s’amplia el pressupost dedicat a ajuts per a treballadors autònoms i microempreses per al manteniment de la plantilla amb 5 milions d’euros que se sumen als 5 milions inicials del Pla de xoc per a l’ocupació.
  • Ajuts a la contractació majors de 30 anys (13,1M€). Formació vinculada a un contracte de treball d’entre 6 i 9 mesos per afavorir la inserció de persones desocupades de més de 30 anys (preferentment entre 30 i 45 anys) amb baix nivell formatiu i la possibilitat d’obtenir un certificat de professionalitat.
  1. Polítiques de formació: 62,4M€

Es prioritzen els programes de formació per a persones en situació d’atur i per a persones ocupades que estan o han estat afectades per un expedient de regulació d’ocupació. D’aquesta manera, s’afavoreix la seva qualificació i requalificació professional, la promoció laboral i es millora la productivitat i competitivitat de les empreses.

Concretament, es destinaran 38,4 milions d'euros a la formació de persones treballadores aturades i 24 milions d’euros a persones ocupades (a través del Consorci per a la Formació Contínua).

  1. Reforç de les polítiques d’orientació laboral: 26M€

Subvencions a ajuntaments, entitats i agents socials per a programes de suport i acompanyament a les persones treballadores per a la seva inserció al món laboral.

  1. Suport al desenvolupament econòmic i social local: 42,6M€
  • Subvencions a ens locals per un valor de 7,8 milions d’euros per a la contractació de personal tècnic per a l’elaboració de plans de promoció econòmica local i foment de l’economia productiva.
  • “Treball als barris” (32,6M€). Subvencions a ajuntaments per a programes d’orientació, formació i foment de la inserció laboral a barris desafavorits. Es beneficiaran 93 municipis.
  • “7 comarques” (2,1M€). Programa que promou projectes que combinen accions ocupacionals i de desenvolupament local a les set comarques que tenen una major necessitat de reactivació econòmica: l'Anoia, el Baix Ebre, el Montsià, el Pallars Jussà, la Ribera d’Ebre, el Ripollès i la Terra Alta.
  1. Suport a la inserció laboral de persones amb discapacitat: 13,6M€

Es destinen 13,6 milions d’euros al Centres Especials de Treball per a la integració laboral de persones amb discapacitat física, intel·lectual i malaltia mental.

Aquests pressupost es destinarà a ampliar l’ajut al salari per als treballadors amb discapacitat d’especial dificultats que passarà del 50% al 55% del SMI. També consolidarà el programa per a la concessió de subvencions destinades al foment de la integració laboral de persones amb discapacitat igual o superior al 33% contractades en els CET per a l'any 2020 amb un ajut del 25% del SMI per a cada treballador i l’ajut als equips tècnics de suport.

Aquest import és la continuïtat del primer desconfinament de les polítiques actives d’ocupació per a persones amb discapacitat per un valor de 74,6 milions d’euros presentat al maig.

Programes que se sumen al ‘Pla de xoc per a l’ocupació’ del maig

Totes aquestes actuacions se sumen al Pla de xoc per a l’ocupació presentat pel Departament al mes de maig i que va suposar una inversió de prop de 60 milions d’euros.

Gràcies a aquestes mesures, entre d’altres, s’han contractat 1.033 persones en el marc del programa ‘Treball i Formació’, s’han tramitat 965 sol·licituds de subvencions per al manteniment de l’ocupació en microempreses i persones treballadores autònomes, s’han finançat 64 plans de reactivació socioeconòmica d’ajuntaments i consells comarcals, s’han impulsat projectes de transformació digital i de nous models de negoci, i s’ha donat suport a Projectes Singulars per a la reactivació socioeconòmica per a empreses cooperatives.

Podeu descarregar el vídeo i l'àudio de la roda de premsa en aquest enllaç: https://www.dropbox.com/sh/o79wrley64tzjfd/AACIouSVcd12x8d8yCvwJn9qa?dl=0

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia