Acció Exterior i Govern Obert

Bernat Solé reunit en la presentació del pla de mesures per a les eleccions 2021

El conseller Solé presenta un pla de mesures per garantir les eleccions al Parlament en un context de COVID-19

query_builder   23 octubre 2020 13:30

event_note Nota de premsa

El conseller Solé presenta un pla de mesures per garantir les eleccions al Parlament en un context de COVID-19

  • El document s’ha enviat al PROCICAT per elaborar el protocol electoral
  • L’informe d’Exteriors pretén minimitzar els riscos sobre la salut, garantir el dret de vot i protegir la legitimitat del procés electoral
Bernat Solé reunit en la presentació del pla de mesures per a les eleccions 2021

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha presentat aquest migdia un informe sobre les mesures a tenir en compte per a la celebració de les properes eleccions del Parlament de Catalunya. El document ha estat presentat al grup interdepartamental sobre eleccions que integra el Departament de la Presidència, el Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, el Departament de Salut i el Departament d’Interior, juntament amb Acció Exterior.

El conseller ha presentat al grup interdepartamental el document que ha elaborat la Sub-direcció General de Processos Electorals i Democràcia directa després d’estudiar el precedent d’altres països i comunitat autònomes de l’Estat, així com la literatura acadèmica en l’aplicació de mesures COVID en un context electoral. Així mateix s’han tingut en compte les reflexions i observacions de la Comissió Jurídica Assessora sobre les possibilitats que ofereix el marc jurídic actual. 

L’Informe s’estructura en tres eixos - minimitzar els riscos sobre la salut, garantir el dret de vot i protegir la legitimitat del procés electoral – i recull un seguit de mesures entre les quals destaquen extremar la seguretat sanitària als locals electorals de forma coordinada i auditada públicament, obrir la possibilitat de votar a persones contagiades i confinades amb temps limitat i espais prioritaris, recomanar del vot per correu i mesures per facilitar-lo, i crear una mesa de partits amb representants de cada grup parlamentari, així com del Departament i ampliable a la resta de candidatures un cop estiguin proclamades, per consensuar la diagnosi sobre l’evolució del procés electoral. Aquest llistat de propostes s’ha realitzat en previsió dels efectes de la pandèmia en la convocatòria d’eleccions, prevista pel 14 de febrer de 2021.

Després de la reunió, el conseller Solé ha enviat al PROCICAT- òrgan competent per decidir les mesures per contenir els contagis de COVID-19- el document per a la seva aprovació com a pla sectorial. Aquesta aprovació està prevista que passi entre dilluns i dimecres. Com ha succeït al llarg de la gestió de la pandèmia, les mesures aniran evolucionant per adaptar-se a les recomanacions sanitàries durant els quatre mesos que queden fins a la jornada electoral.

La voluntat del Govern de Catalunya és garantir el dret de tota la ciutadania a exercir el vot i que es faci d’una manera segura per a tothom. És per aquest motiu que el Departament d’Acció Exterior Relacions Institucionals i Transparència, encarregat de l’organització d’aquest procés electoral, ha elaborat les darreres setmanes aquest informe de mesures presentat avui.

La reunió d’avui ha estat la primera trobada del Grup de treball interdepartamental d’eleccions, que lidera el Departament d’Exteriors, per coordinar de manera transversal els dispositius de les eleccions en temps de pandèmia. A la trobada hi han participat: el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, el secretari general del Departament, Aleix Villatoro; el secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz; el director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López; el secretari general de Salut, Marc Ramentol; la secretària general d'Interior, Elisabeth Abad; el viceconseller de la Presidència per al Desplegament de l'Autogovern, Pau Villòria; i el director de l'Oficina del Vicepresident del Govern, Bernat Costas.

1  

Fitxers adjunts

Consideracions per a l'organització d'una convocatòria electoral amb seguretat per la salut, garanties pel vot i legitimitat democràtica

Consideracions per a l'organització d'una convocatòria electoral amb seguretat per la salut, garanties pel vot i legitimitat democràtica
PDF | 708