- La consellera de la Presidència ha demanat que el II Congrés sigui “un espai de reflexió i trobada per donar una millor atenció i suport a les dones en situació de violència masclista”
- El II Congrés se celebra el 26, 27 i 28 d’octubre de forma telemàtica i hi participaran figures internacionals com Sílvia Federici, Rita Segato i Virgínia Vargas
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha inaugurat aquest matí el II Congrés Internacional per a l’erradicació de les violències masclistes, que se celebra del 26 al 28 d’octubre.
En la seva intervenció, Budó ha expressat la seva voluntat que “el Congrés serveixi com un espai de trobada i reflexió, que ens permeti donar una millor atenció i suport a les dones que es troben en situació de violència masclista” i un cop finalitzat “obtenir una radiografia del punt en què ens trobem i quins mecanismes i eines hem de reforçar o impulsar. Perquè volem viure, ens mereixem viure, en una societat lliure de qualsevol violència envers les dones. Hem d’erradicar la violència masclista”.
La situació epidemiològica ha marcat el II Congrés que “té com objectiu específic posar de manifest l’impacte de la pandèmia en les violències masclistes. Així com les aliances i els aprenentatges que s’han generat entre els agents socials encarregats de donar resposta a les situacions de violència masclista en temps de la Covid-19”, ha destacat la consellera.
És per això que, durant aquestes jornades de treball, els diferents professionals que participen en el Congrés analitzaran la Covid-19 i la violència estructural. “Es farà una radiografia de la situació de les violències masclistes des de l’impacte de la Covid-19 i, també, es parlarà dels aprenentatges i aliances que ens deixa el coronavirus i la capacitat d’adaptació de les institucions, les organitzacions i del moviment feminista”, ha puntualitzat.
La consellera Budó també ha recordat, en el seu discurs d’inauguració, que un dels cinc objectius plantejats per ONU Dones, el passat mes d’abril, va ser garantir línies d’atenció telefònica i els recursos necessaris per a les dones en situació de violència masclista, com serveis essencials per atendre les seves necessitats. Seguint aquesta línia, la titular de la Presidència ha explicat les diverses actuacions que s’han fet des del Govern de la Generalitat com: reforçar el servei de la línia 900 i els serveis d’assessorament jurídic i psicològic, mitjançant l’increment de 2 milions d’euros el contracte programa amb els ens locals; impulsar una nova línia de subvencions als ens locals; incrementar les subvencions a les entitats especialitzades; desplegament territorial dels serveis d’intervenció especialitzada i l’increment de places residencials i de serveis d’emergència; impulsar campanyes com ‘Agafa el guant i establiment segur’; i, l’activació de mecanismes de coordinació amb tots els agents implicats.
La consellera de la Presidència ha destacat “l’èxit” de participació de la primera edició del Congrés, així com “la diversitat de les ponents internacionals i la qualitat i profunditat dels continguts posats de relleu”. En aquest sentit, Meritxell Budó ha vaticinat que el II Congrés d’enguany, en format virtual, també “serà un èxit per la capacitat d’organització per part de l’Institut Català de les Dones i per la implicació de totes les entitats i professionals especialitzades”.
Durant aquests tres dies, 26, 27 i 28 d’octubre, les 1.600 persones inscrites al Congrés podran seguir les presentacions i els projectes de desenes de professionals i acadèmics com la de la professora i feminista italiana, Sílvia Federici; l’antropòloga i feminista argentina, Rita Segato, o la sociòloga peruana i líder del moviment de dones al seu país, Virgínia Vargas.