- A l’Aliança Europea d’Hospitals Universitaris (EUHA) col·laboren destacats hospitals europeus per fomentar l'excel·lència i la innovació en l'assistència sanitària, la investigació i l'educació per millorar la qualitat de l'atenció
- L’hospital català aprendrà i compartirà models de gestió i bones pràctiques i resultats en els pacients, i oferirà oportunitats d'intercanvi de coneixement als seus professionals
- També col·laborarà en projectes d’R+D+I, posicionant-lo com un dels hospitals universitaris europeus capdavanters i de referència de l’ecosistema biomèdic europeu
Des d’avui, el sistema públic de salut de Catalunya participa en un nou projecte per a seguir impulsant l’excel·lència en tots els àmbits clau per a l’assistència sanitària del present i del futur al país. Des d’avui és oficial la inclusió, per part del Departament de Salut, de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron en l’Aliança Europea d’Hospitals Universitaris (European University Hospital Alliance, EUHA). El Govern ho va aprovar el passat dimarts i avui ho ha ratificat la pròpia Aliança en la seva assemblea.
L'Aliança Europea d'Hospitals Universitaris (European University Hospital Alliance, EUHA) és un grup estratègic format per nou dels hospitals universitaris més rellevants d'Europa conjurat per a fomentar l'excel·lència i la innovació en l'assistència sanitària, la investigació i l'educació per millorar la qualitat de l'atenció sanitària a nivell europeu. Es va fundar l’any 2017 promoguda per l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i el Karolinska University Hospital d’Estocolm. A part d’aquests dos centres formen part de la EUHA: l’Assistance Publique - Hòpitaux de Paris (AP-HP) (França), el Charité Universitatsmedizin de Berlín (Alemanya), l’Erasmus MC de Rotterdam (Holanda), l’Ospedale San Raffaele de Milà (Itàlia), el King's Health Partners de Londres (Regne Unit), l’UZ Leuven de Lovaina (Bèlgica) i l’AKH Wien & MedUni Wien de Viena (Àustria).
Cadascun dels membres és un hospital universitari líder dins del seu país amb una capacitat de més de 1.000 llits que ofereixen l'atenció sanitària més avançada i especialitzada en la majoria d'especialitats clíniques. Són llocs de referència nacionals i, en conjunt, abasten el 100% de les Xarxes Europees de Referència (ERN) existents. A més, tots els membres de l'Aliança tenen centres d'excel·lència en recerca i estan associats a una universitat. La recerca, l'educació i la innovació i transferència de coneixement ocupen un lloc central en la seva estratègia present i futura.
L'objectiu general dels seus membres és exercir un paper actiu en la configuració del futur de l'assistència sanitària a la Unió Europea, compartint les millors pràctiques per al benefici del pacient i maximitzant els esforços per impulsar una recerca d'alta qualitat. Una de les eines per aconseguir-ho serà la creació una xarxa d’ecosistemes sanitaris sostenibles a Europa que assoleixin la millor qualitat assistencial possible amb els recursos disponibles. Tanmateix, l'Aliança pretén ampliar les oportunitats perquè investigadors, clínics i altres treballadors obtinguin experiències en altres hospitals universitaris europeus i desenvolupin xarxes professionals.
Des d’un punt de vista d’oportunitat i estratègia, la participació de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de l’Institut Català de la Salut en aquesta associació internacional permetrà treballar conjuntament amb els millors hospitals universitaris d’Europa i assolir l’objectiu d’aprendre i compartir bones pràctiques en diferents àmbits (gestió, assistència, docència, recerca), alhora que permetrà també establir col·laboracions i sinèrgies rellevants d’alt valor afegit en l’àmbit europeu. Així, es potencia el posicionament del centre com un dels hospitals universitaris europeus capdavanters i de referència de l’ecosistema biomèdic europeu, amb capacitat d’influència dins d’aquest entorn.
La consellera de Salut, Alba Vergés, valora que la incorporació de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron a la principal aliança estratègica d’hospitals a nivell europeu “no només posa en valor i certifica l’alt nivell d’excel·lència d’aquest centre sanitari, sinó que posiciona el Sistema Català de Salut com a model de referència d’entre els millors sistemes sanitaris d’Europa”. “Formar part d’aquesta aliança ens permetrà enfortir les relacions internacionals amb els nostres homòlegs europeus però, principalment, compartir experiències i bones pràctiques que es transformin en una millora en la salut i el benestar de la nostra ciutadania”, emfatitza Vergés abans d’afegir que en uns moments d’emergència sanitària com els actuals, i al mig d’una pandèmia amb afectacions globals, les col·laboracions entre centres hospitalaris “no només són estratègiques sinó imprescindibles: l’EUHA és l’aliança de màxima excel·lència on debatre i configurar el futur dels sistemes sanitaris europeus”.
“L'Hospital Universitari Vall d’Hebron lidera el pilar de Recerca i Innovació dins de l’EUHA, fet que ens posiciona estratègicament per poder contribuir a la presa de decisions en polítiques sanitàries i de finançament de la recerca en salut a nivell europeu mitjançant una interlocució directa amb la Comissió Europea”, afirma el Dr. Albert Salazar, gerent de Vall d’Hebron.
En aquest sentit, i amb la vocació de ser part activa de l’agenda estratègica europea en salut, la EUHA ja està treballant per conceptualitzar un llibre blanc (white paper) d’estratègies basades en dades de salut per apoderar els pacients i promoure els principis de la RRI (recerca i innovació responsable) en les organitzacions sanitàries, en el futur de les ERNs a Europa, en la conceptualització d’un Espai Europeu de Dades de Salut, en la potenciació de las teràpies avançades en Europa i molt especialment en el disseny de solucions sistèmiques que dinamitzen la transformació dels ecosistemes de salut per respondre de manera sostenible i eficaç als nous desafiaments globals als que la societat s’enfronta.