Polítiques Digitals

El 95% de la població del Ripollès quedarà coberta amb la xarxa de fibra òptica de la Generalitat aquest 2021

query_builder   2 novembre 2020 12:59

event_note Nota de premsa

El 95% de la població del Ripollès quedarà coberta amb la xarxa de fibra òptica de la Generalitat aquest 2021

  • El Govern inverteix 3.387.884 euros per connectar 8 municipis nous, que se sumen als 253.600 euros ja invertits a la comarca i que van possibilitar la connexió de la capital i tres municipis

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha presentat avui el projecte de desplegament de la fibra òptica de la Generalitat a la comarca del Ripollès, que consta de quatre trams: Sant Joan de les Abadesses - Camprodon, Camprodon - Setcases, Camprodon - Molló i Campdevànol - Planoles.

Un cop finalitzades les obres d’aquest projecte, el 94,7% dels habitants de la comarca del Ripollès disposaran d’accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat aquest 2021. La comarca passa de tenir 17.332  habitants amb accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat a oferir accés a 6.437  habitants nous.

Amb una inversió de 3.387.884 euros, s’estendran 52,1 quilòmetres nous de fibra òptica, que se sumaran als 36,4 quilòmetres ja existents a la comarca, i permetran connectar un total de vuit municipis nous. D’aquesta manera, la comarca passa de tenir quatre municipis connectats (Ripoll, Campdevànol, Sant Joan de les Abadesses i Queralbs) a tenir-ne 12: Sant Pau de Segúries, Camprodon, Llanars, Vilallonga de Ter, Setcases, Molló, Ribes de Freser, Planoles, Ripoll, Campdevànol, Sant Joan de les Abadesses i Queralbs. El Govern ja va invertir 253.600 euros al Ripollès, i amb aquest projecte, en total el Govern haurà invertit a la comarca 3.641.484 euros.

El conseller Puigneró ha destacat que “el Govern ha prioritzat aquesta legislatura la connexió del Ripollès”, i ha recordat que “aquest agost el Govern va aprovar una inversió específica al Ripollès de 3,6 milions d’euros per connectar uns quants municipis d’aquesta comarca”. En aquest sentit, Puigneró ha remarcat que “és de les inversions més importants que fem a tot Catalunya”.

El titular de Polítiques Digitals ha fet valer que, un cop acabades les obres, gairebé el 95% de la població d’aquesta comarca tindrà accés a la fibra òptica de la Generalitat, i que això no és només un progrés social, sinó que econòmic també perquè “no només connectem els municipis i els seus habitants, sinó que el desenvolupament d’aquesta infraestructura fa més competitiu el sector turístic tan important per aquesta comarca”.

 

Desplegament per trams del Ripollès

Pel que fa al tram Sant Joan de les Abadesses – Camprodon, l’11,8% dels habitants disposaran d’accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat aquest 2021. Amb una inversió de 989.264 euros es desplegaran 15,2 quilòmetres nous de fibra òptica que connectaran els municipis de Sant Pau de Segúries i Camprodon, i nuclis com la Colònia Llaudet, la Ral i la Colònia Estevenell.

Amb les obres del tram Camprodon – Setcases, s’estendran 11,6 quilòmetres nous de fibra òptica, que connectaran els municipis de Llanars, Vilallonga de Ter i Setcases. En total, amb una inversió de 755.630 euros, el 4,3% dels habitants disposaran d’accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat.

En relació amb el tram Camprodon – Molló, s’invertiran 518.548 euros, que serviran per estendre 8 quilòmetres nous de fibra òptica per connectar els 337 habitants del municipi de Molló.

Respecte al tram Campdevànol – Planoles, el 8,1% dels habitants disposaran d’accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat. Amb una inversió de 1.124.442 euros es desplegaran 17,3 quilòmetres nous de fibra òptica i connectaran els municipis de Ribes de Freser i Planoles, i els nuclis Sant Martí d’Armencies i l’Herand.

 

Impuls al desplegament de la fibra òptica

Les obres, previstes per al 2021, s’inclouen en l’acord de Govern del 4 d’agost per accelerar el desplegament de la xarxa de fibra òptica al territori.

Cal recordar que l’acord de Govern preveu un increment de 57 milions d’euros més d’inversió, que se sumen als 13,5 ja executats per connectar les capitals de comarca.

D’aquesta manera, el Govern destinarà fins al 2021 un total de 70 milions d’euros en l’extensió de la xarxa de fibra òptica arreu del territori amb l’objectiu de connectar tots els municipis de més de 50 habitants. En total, més de 6.000 quilòmetres de fibra que garantiran la connectivitat, l’equilibri territorial i la cohesió social a tot el país.

El projecte del Govern d'articular una xarxa de fibra òptica neutra, oberta i amb una tarifació pels serveis de connectivitat independent de la distància ha demostrat la seva efectivitat per fomentar el desplegament de xarxes finalistes per part dels operadors. Gairebé la totalitat dels municipis que disposen de xarxa de fibra òptica de la Generalitat, tenen demanda per part d’operadors privats.

El projecte d'extensió de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat de Catalunya està cofinançat pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.