Titular
Pere Vila i Fulcarà
Responsable premsa
Joaquim Lladó
Contacte amb mitjans
Plaça Pompeu Fabra, 1Tel. 872975096
Fax. 872975159
Web del departament
Mail de contacte
query_builder 3 novembre 2020 15:38
event_note Nota de premsa
El Govern ha donat llum verda a la consulta pública prèvia al desplegament reglamentari de la Llei 3/2020, de l’11 de març, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari. Segons la disposició cinquena de la mateixa llei, el Govern ha d’aprovar un reglament per a desplegar-la. La consulta pública aprovada avui té l’objectiu d’obrir un canal de participació perquè els agents de la cadena alimentària i la ciutadania puguin fer arribar les seves aportacions en relació amb les qüestions sobre les quals té previst pronunciar-se el reglament.
La Llei dona eines per prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentari i augmentar l’aprofitament dels aliments al llarg de la cadena alimentària, des de la producció primària fins al consumidor final. A diferència de la llei francesa o italiana, la llei catalana prioritza la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari en origen davant la redistribució d’aliments.
Es preveu que el reglament desplegui, entre altres, les qüestions següents:
La participació del sector
La consulta pública és fonamental per comptar amb la participació i les aportacions de les empreses de la cadena alimentària, les entitats, organitzacions, i la ciutadania sobre els aspectes que preveu la llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari que es despleguin per reglament.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), com a coordinador de la Comissió Interdepartamantal per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, promourà activament la participació de tots els agents de la cadena alimentària, i impulsarà trobades amb els actors interessats durant el procés d’elaboració del reglament.
El malbaratament alimentari a Catalunya
A Catalunya, el malbaratament alimentari a les llars, comerços al detall, i en la restauració va ser de 262.471 tones anuals, segons dades de l’estudi Diagnosi del malbaratament alimentari a Catalunya (Agència de Residus de Catalunya –ARC- i Universitat Autònoma de Barcelona –UAB-, 2012). La distribució d’aquest volum d’aliments no aprofitats entre la població de Catalunya representa que per cada català es fan malbé 35 quilos l’any, equivalent a un 7% dels aliments adquirits.
També segons l’esmentat estudi, l‘impacte econòmic d’aquestes pèrdues és de 841 milions d’euros anuals, i de 112 euros per persona i any. Pel que fa a l’impacte ambiental, aquest malbaratament suposa una petjada ecològica equivalent a la utilització de 234.022 hectàrees de conreu, xifra corresponent a l’emissió de 520.723 tones de gasos d’efecte hivernacle, que serien els produïts per 20.300 automòbils durant la seva vida útil.