• El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies proposa una pujada de tarifes per als sectors de la gent gran, la discapacitat i la infància, per valor de 35 milions d’euros

 

  • 20 milions d’euros més aniran destinats a uns nous ajuts de 2.000 euros per al col·lectiu dels treballadors autònoms

 

  • També es reforça el suport als professionals de les arts escèniques, música i audiovisuals, i als beneficiaris de la Renda Garantida de Ciutadania, entre d’altres

 

El Govern ha aprovat un paquet de mesures pressupostat en 102,6 milions d’euros que té com a finalitat reforçar el sistema de serveis socials i l’atenció a diversos col·lectius professionals especialment afectats per la crisi sanitària.

 

L’Executiu destina 35 milions d’euros a una pujada de tarifes per als sectors de la gent gran, la discapacitat i la infància, que es desglossa de la manera següent:

 

  • 20 milions per a gent gran
  • 7,5 milions per a discapacitat
  • 7,5 milions per a infància

 

Es tracta del compliment del compromís polític assumit amb la tramitació de la llei de pressupostos del 2020 per a les places públiques del sistema de serveis socials i tindrà efectes retroactius des del gener.

 

El creixement de tarifes oscil·la entre l’1,2% i el 6,8% del preu actual i ha de revertir necessàriament –així consta en el Decret de Govern– en la millora de les condicions laborals i salarials dels treballadors i en la qualitat assistencial als usuaris.  

 

En el cas d’infància, a més de 7,5 milions d’euros per a tarifes, també es preveuen 3,5 milions d’euros per pagar sobrecostos que han tingut les entitats d’infància per la covid19. Serà una compensació temporal i extraordinària per a les entitats d’infància en un sector que, tot i no haver rebut l’impacte de la pandèmia amb tanta força com altres col·lectius, ha fet i continua fent  un sobreesforç per la gestió emocional i la qualitat de vida d’infants i adolescents acollits.

 

També es crea una ajuda extraordinària per a les famílies acollidores, (extensa o aliena,) de menors d’edat tutelats per la Generalitat. Es tracta d’un complement de 100 euros per acolliments realitzats entre el 13 de març i el 31 de desembre de 2020, independentment de la duració.

 

Pel que fa al treball autònom, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha decidit destinar 20 milions d’euros addicionals a aquest col·lectiu. Fins a 10.000 autònoms podran beneficiar-se d’un ajut de 2.000 euros en un pagament únic per afavorir el manteniment de l’activitat econòmica, sempre que estiguin donats d’alta del Règim Especial de Treballadors Autònoms  (RETA) o a mutualitats alternatives, ja desenvolupin la seva activitat com a persona física o amb una empresa amb personalitat jurídica i que compleixin els següents requisits econòmics: la base imposable de la darrera declaració de l’IRPF ha de ser igual o inferior a 35.000 euros, i el rendiment net de l’activitat dels tres primers trimestres de 2020 no ha de superar l’import de 13.125 euros.

 

El Govern també ha aprovat una nova línia d’ajuts a professionals i tècnics de les arts escèniques, visuals, música i audiovisual i altres activitats culturals suspeses per la crisi sanitària per valor de 3,6 milions d’euros. Es podran acollir a aquest ajut de 750 euros aquells qui hagin tingut ingressos fins a 18.555 euros entre gener i setembre.

 

També s’ha aprovat un reforç de 40,5 milions d’euros per fer front a l’augment de sol·licituds de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC).

 

El Govern també ha pres dues mesures més en relació amb l’atenció als col·lectius vulnerables:

 

 

  1. La flexibilització dels mecanismes de bestreta i justificació dels àmbits dels centres especial de treball de persones amb discapacitat per agilitzar-ne el finançament.

 

  1. La pròrroga de l’execució d’actuacions en matèria de reforç social i educatiu per a població en zones d’alta immigració i l’habilitació pel 2021 d’ajuts a contractació de les professionals de la llar.

 

  1. La flexibilització en els períodes d’execució de determinats programes de violència masclista per ajustar-ne el seu desenvolupament a la realitat Covid-19.