Drets Socials

Reunió a l'ajuntament d'Igualada

Treball, Afers Socials i Famílies destina 1 milió d'euros a la Conca d'Òdena per a un pla específic de recuperació econòmica i social

query_builder   3 novembre 2020 18:32

event_note Nota de premsa

Treball, Afers Socials i Famílies destina 1 milió d'euros a la Conca d'Òdena per a un pla específic de recuperació econòmica i social

  • El Departament reforça el suport a la implementació de polítiques actives d’ocupació a Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena per l’especial afectació econòmica que va patir amb el tancament perimetral a l’inici de la pandèmia 
  • S’actuarà en l'àmbit de l’ocupació, per protegir llocs de treball i crear-ne de nous, i la millora del teixit productiu, per garantir la continuïtat dels sectors més afectats
Reunió a l'Ajuntament d'Igualada.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, destinarà 1 milió d’euros a polítiques actives d’ocupació a la Conca d’Òdena (concretament als municipis d’Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena) per l’especial afectació econòmica que van patir amb el tancament perimetral del març i l’abril com a mesura per contenir els contagis per la covid-19.

Aquest pressupost ha de servir per fomentar l’ocupació i ajudar el teixit productiu, a través d’un pla específic de recuperació econòmica i social que elaborarà i implementarà el propi territori amb l’acompanyament del SOC.

Les línies generals d’aquest “pla de xoc” quedaran recollides en un decret llei que està enllestint el Departament per donar suport als territoris especialment afectats per la pandèmia i les restriccions de mobilitat per combatre-la. Es subvencionaran projectes ocupacionals i de millora del teixit productiu que permetin crear i mantenir ocupació de qualitat, consolidar l'activitat dels sectors productius generadors d'ocupació del territori i possibilitar la inserció sociolaboral de les persones més desafavorides.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha presentat aquestes noves ajudes per a polítiques d’ocupació aquesta tarda després de reunir-se amb els alcaldes i alcaldesses dels municipis que conformen la Mancomunitat de la Conca d’Òdena.

“És la resposta a una realitat específica diferenciada –ha subratllat el conseller El Homrani-, fem un esforç supletori per a aquells territoris que han patit un confinament més fort. Es van aplicar unes mesures sanitàries necessàries i ara fem acompanyament amb polítiques de caràcter econòmic i laboral.”

El Homrani ha afegit: “Aquest és un element clau: no li diem al territori què ha de fer, són les administracions del territori qui dissenyen les estratègies i decideixen les mesures que necessiten, a partir de la cartera de serveis del SOC i amb el seu acompanyament. En aquest departament no entenem la feina sense el treball mà a mà amb els ajuntaments, en són un exemple les polítiques del SOC o el contracte programa de serveis socials. I treballem sota quatre principis, en el context actual més que mai: col.laboració, cooperació, coresponsabilitat i subsidiarietat.”

El conseller també ha explicat que la taxa d’atur a la comarca de l’Anoia se situa en el 15,40%, mentre que la mitjana de Catalunya és del 13,12%. Entre març i setembre s’han presentat a la comarca 1.640 expedients de regulació d’ocupació, que han afectat 11.763 persones treballadores.

El pla de recuperació econòmica i social haurà de seguir dos eixos:

  • Foment de l’ocupació. L’objectiu és donar resposta als problemes de les persones aturades i facilitar la seva incorporació al mercat de treball d’acord amb les necessitats del teixit productiu. Es prioritzaran els col·lectius en risc d'exclusió social i laboral, com persones aturades de llarga durada, dones amb baixa qualificació o víctimes de la violència masclista o persones amb discapacitat o problemes de salut mental. Les actuacions en aquest àmbit podran ser plans d’ocupació, programes per millorar la capacitació i qualificació  de les persones treballadores, i altres mesures d’acompanyament a la inserció laboral.
  • Millora del teixit productiu. Suport a actuacions que comportin el manteniment, consolidació i creació d'ocupació de qualitat dels sectors més afectats. També es potenciaran els sectors estratègics o amb més capacitat de crear ocupació, així com la dinamització del teixit empresarial, la promoció del comerç local i de proximitat i els serveis a les empreses o plans de millora. Les actuacions específiques en aquest àmbit podran ser el foment de la contractació amb subvencions a les empreses, l’assistència tècnica als sectors i les empreses del territori per mantenir la seva viabilitat i millorar la competitivitat, i assessorament en prospecció del mercat laboral.

Més suport del Departament per fer front a la crisi laboral per la covid-19

Aquest milió d’euros del SOC per reforçar les polítiques actives d’ocupació a l’Anoia se suma als ajuts del Pla de xoc per a l’ocupació: persones, empreses i territori que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va posar en marxa al maig de manera urgent per fer front a les conseqüències laborals i socials de la crisi sanitària de la covid-19 i l’Estat d’Alarma, amb una dotació total de 59,29 milions d’euros.

En aquest cas, el Consell Comarcal de l’Anoia ha rebut una subvenció de 103.200 euros per dissenyar i implementar mesures de reactivació econòmica.

Una altra línia del pla de xoc covid del Departament era el suport a la contractació a través d’una línia extraordinària del programa ‘Treball i formació’ del SOC. Es tracta de subvencions a les entitats locals per contractar persones aturades durant 9 mesos a jornada completa amb accions de formació dins de la jornada laboral. D’aquesta línia, la comarca de l’Anoia ha rebut un total de 406.622 euros per a la contractació de 28 persones: el Consell Comarcal s’ha beneficiat de 217.894 euros per contractar 15 persones, l’Ajuntament d’Igualada de 101.622 euros per contractar 7 persones i l’Ajuntament de Vilanova del Camí de 29.035 euros per contractar 2 persones.

La inversió del SOC en polítiques actives d’ocupació l’any 2019 a l’Anoia va representar un total de 5.047.596 euros, dels quals 4.334.018 euros als municipis que conformen la Mancomunitat de la Conca d’Òdena, i d’aquests, 3.411.813 euros a Igualada.


1.804 famílies de l’Anoia han rebut un ajut d’urgència ‘covid’ del Departament

A més, durant els mesos més durs de la pandèmia, el Departament va posar en marxa dos ajuts d’urgència per a persones treballadors afectades econòmicament per les conseqüències de l’estat d’alarma.

En primer lloc, el Departament va destinar 20 milions d’euros a un ajut puntual de 200 euros que van rebre 100.000 famílies de tot Catalunya per fer front a les despeses més necessàries del dia a dia. Se’n van beneficiar treballadors afectats per un ERTO que no havien cobrat la prestació del SEPE, autònoms, treballadors fix-discontinus i treballadors temporals acomiadats. Un total de 1.687 famílies de l’Anoia van rebre aquest ajut, de les quals 1.088 dels municipis que conformen la Mancomunitat de la Conca d’Òdena, i d’aquestes, 569 d’Igualada.

El Departament també va destinar 7,5 milions d’euros a un dels col·lectius més afectats econòmicament per la covid-19: els treballadors i treballadores autònoms. Més de 9.000 treballadors per compte propi de tot el país van rebre un ajut puntual de fins a 2.000 euros. En el cas de l’Anoia, se’n van beneficiar 117 treballadors autònoms, el que suposa un total de 105.560 euros. D’aquests, 63 treballadors autònoms dels municipis de la Mancomunitat de la Conca d’òdena (que van rebre un total de 56.449 euros), dels quals 43 treballadors autònoms d’Igualada (amb un total de 36.580 euros).


Suport també a través del contracte programa de serveis socials

Davant la situació d’excepcionalitat d’aquest any, el Departament també ha reforçat el suport als ens locals a través del contracte programa de serveis socials. Concretament, el paquet d’ajuts del Departament per atendre les necessitats socials derivades de la covid-19 a l’Anoia arriba als 175.732 euros, dels quals 81.365 euros s’han destinat a l’Ajuntament d’Igualada.

Aquestes addendes extraordinàries del contracte programa amb motiu de la pandèmia es destinen al Servei d’Atenció Domiciliària, accions de voluntariat, posada en marxa d’equipaments i serveis per facilitar l’atenció i el confinament de persones sense llar, i sistemes de resposta urgent per a dones que es troben es situació de violència masclista i per als seus fills i filles.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia