El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha adaptat els seus formularis, documents d’inscripció i altres processos relacionats per garantir que les persones trans puguin fer servir el nom sentit (aquell amb el qual s’identifiquen) mentre no puguin tramitar el canvi al DNI. En paral·lel, també s’ha eliminat el tractament senyor/senyora per incloure les persones que no se senten identificades en cap dels dos gèneres.
Aquesta adaptació ha estat treballada conjuntament entre el SOC i la Direcció General d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per donar compliment a la Llei que garanteix el dret de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGBTI) i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.
Per incorporar el nom sentit a la demanda d’inscripció al SOC la persona haurà de presentar la seva Targeta Sanitària (que sí està adaptada). També el certificat ‘Faig Constar’ (que es tramita a la Xarxa Pública de Serveis d’Atenció Integral LGBTI de Catalunya) i que certifica que els DNI / NIE / Passaport / Llibre de família corresponen a la persona que aporta els documents demostrant la veracitat del nom sentit.
Aquesta adaptació es reflectirà en tots els documents utilitzats al SOC relacionats amb la inscripció de la demanda d’ocupació on es mostri el nom de la persona usuària. Això inclou des de l’alta com a demandant d’ocupació fins el document de cita prèvia; el justificant acreditatiu de cita a l’Oficina de Treball, el justificant per acreditar la situació laboral de la persona i l’informe de la seva situació laboral i administrativa actual. En una segona fase s’incorporaran els formularis i documents que corresponen a altres tramitacions, com ara la documentació que acredita la participació en polítiques actives d’ocupació.
Amb l’adaptació dels formularis i processos relacionats amb la inscripció de la demanda d’ocupació el SOC s’incorpora a l’estratègia impulsada per la Direcció General d’Igualtat -a través de la Comissió Interdepartamental LGBTI- que elabora diferents protocols i instruccions per facilitar el nom sentit de les persones trans a documents i identificacions mentre no pugui tramitar el canvi del nom del DNI.
La Xarxa SAI LGBTI dona servei a tot el territori
El desplegament de la llei 11/2014 de drets de les persones LGBTI té com a objectiu la garantia de drets d’aquest col·lectiu, que són drets humans, i la lluita contra qualsevol mena de discriminació. Aquesta mesura ens acosta a la societat que desitgem, en la que no només hi ha tolerància zero cap a qualsevol discriminació, sinó que aplanem totes les dificultats administratives i adaptem els nostres procediments a l’exercici de l’autodeterminació de gènere.
Des del 2017 el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través de la Direcció General d’Igualtat ha posat en marxa, en coordinació amb els ens locals, la Xarxa Pública de Serveis d'Atenció Integral LGBTI de Catalunya (Xarxa SAI).
Els SAI LGBTI volen sensibilitzar i informar a persones i entitats, per tal de mostrar la diversitat d'orientació sexual i d'identitat de gènere i prevenir LGBTifòbia. Aquest recurs dona resposta a les situacions de discriminació, i també, a qualsevol necessitat d'acompanyament, suport o informació que tingui la ciutadania en relació a la diversitat sexual i de gènere, i s’ha consolidat com un referent local LGBTI. Avui Catalunya disposa 100 punts SAI amb cobertura a totes les comarques catalanes.