Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Logo

Una jornada ha commemorat avui l'Any Internacional de la Sanitat Vegetal

query_builder   4 novembre 2020 15:16

event_note Nota de premsa

Una jornada ha commemorat avui l'Any Internacional de la Sanitat Vegetal

Infografia Servei de Sanitat Vegetal

El Departament d’Agricultura ha aprofitat per presentar un vídeo que posa en valor la importància de la Sanitat Vegetal

 La Sanitat Vegetal és bàsica per garantir la competitivitat del sector agrícola i salvaguardar la seguretat alimentària

 

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) estima que cada any es destrueixen fins al 40% dels cultius a causa de les plagues i les malalties de les plantes, fet agreujat pel canvi climàtic i les activitats humanes.

Sota el lema “Protegir les plantes, protegir la vida”, les Nacions Unides han declarat l’any 2020 aquesta efemèride per sensibilitzar a escala mundial sobre com la protecció de la sanitat vegetal pot ajudar a reduir la pobresa i la fam, preservar el medi ambient i impulsar el desenvolupament econòmic.

En aquesta jornada virtual, 8 experts han respost en 5 minuts una pregunta sobre diferents aspectes de la sanitat vegetal. Posteriorment, les persones assistents han pogut també formular-los preguntes. L’obertura de la jornada ha estat a càrrec de la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes.

Catalunya, un referent en sanitat vegetal

El Departament d’Agricultura fomenta la gestió integrada de plagues i el bon ús dels fitosanitaris i vigila  la introducció i propagació de plagues perilloses. Catalunya és pionera en el Foment de la Gestió Integrada de Plagues a través de les 7 Estacions d’Avisos i les 120 Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) amb les quals s’implementa la lluita col·lectiva amb tècniques alternatives contra plagues de la vinya, fruiters, tomàquet, olivera o arròs, entre d’altres. D’aquesta manera, s’eviten els tractaments aeris, com els de la mosca de l’olivera i el barrinador de l’arròs. El Servei de Sanitat Vegetal duu a terme la prevenció i lluita contra les noves plagues, amb el suport del Laboratori d’Agricultura i Sanitat Vegetal de Catalunya. També es duen a terme i s’implementen plans d’erradicació, amb èxits recents d’erradicació oficial del cargol poma, el foc bacterià i la flavescència daurada de la vinya a les comarques de Girona.

vídeo

Un vídeo explica de forma molt gràfica la importància de la sanitat vegetal

Durant la jornada d’avui s’ha aprofitat per presentar un vídeo que narra de manera didàctica i entenedora les tasques que es realitzen en benefici d’aconseguir una  òptima Sanitat Vegetal i perquè és important aquesta feina a l’hora d’aconseguir uns aliments sans, segurs i de qualitat. Explica les mesures que s’adopten per evitar la introducció i propagació de plagues, l’assessorament continuat en la seva gestió i també sobre l’ús de fitosanitaris respectuosos amb el medi ambient.

 

La sanitat vegetal és una eina essencial perquè l'agricultura assoleixi els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS),  i és clau per obtenir productes agrícoles segurs, saludables i de qualitat.

 

Podeu veure el vídeo en aquest enllaç:  https://bit.ly/2TRxmU9

 

 

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.

 

 

1  

Imatges

Infografia Servei de Sanitat Vegetal

Infografia Servei de Sanitat Vegetal 2411

1  

Vídeos

Vídeo Any de la Sanitat Vegetal