- La consellera ha denunciat l’infrafinançament que pateix Catalunya perquè “afecta a la capacitat de fer polítiques del Govern. I té relació directa amb el finançament del món local”
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha destacat el treball “col·laboratiu, rigorós i de gestió eficaç” del món local en aquesta crisi sanitària, econòmica i social. Per això, la cooperació entre l’Executiu i les administracions locals “són l’aliança imprescindible per fer avançar aquest país”. Budó ha recordat que “el Govern de Catalunya és municipalista i la cooperació amb el món local és la nostra determinació i prioritat. Tenim la convicció que els ens locals són els còmplices necessaris per dur a terme les polítiques públiques. Són el millor canal per poder fer de les institucions uns servidors públics eficients des de la proximitat”. En aquest sentit, ha assegurat que “els ajuntaments són per al conjunt de les polítiques públiques el que l’atenció primària ho és pel sistema sanitari, és a dir, la porta d’entrada de tots els ciutadans i ciutadans a l’administració pública”.
Durant la seva intervenció al ple del Parlament, la portaveu del Govern ha reconegut que “són les administracions locals les que estan en primera línia, donant resposta” a la situació derivada de la crisi de la Covid-19. Per això, “treballem amb els ajuntaments des d’una òptica bilateral” i “incorporant el concepte de singularitat” perquè “la diversitat territorial es tradueix en una diversitat de tipologia municipal”. Per això
Des del Govern s’han fet diferents actuacions amb l’administració local per donar resposta a la crisi sanitària com: garantir la seva participació en la presa de decisions en es mesures de la gestió de la pandèmia; vehicular la participació del món local a la Comissió per a la Reactivació Econòmica i la Protecció Social (CORECO); executar polítiques d’inversió local a través del PUOSC; i dotar els ens locals de liquiditat per enfortir les seves estructures i garantir línies d’ajut social o emergència a través de l’avançament del pagament del Fons de Cooperació Local, que “ja estem quantificant”.
La consellera Budó ha lamentat que, davant l’esforç del món local, l’Estat espanyol que és “qui té l’obligació i la competència de fer certes polítiques, no les fa”. I ha posat com exemple la manca de mesures econòmiques o socials de l’actual estat d’alarma per donar resposta a les conseqüències de les mesures per combatre la Covid. En aquest sentit, la titular de la Presidència ha recordat que “una vegada feta la coordinació, dissenyades i decidides les actuacions cal implementar-les. I per fer-ho cal liquiditat i finançament”. Per això, ha denunciat l’infrafinançament de la Generalitat perquè “afecta a la capacitat de fer polítiques del Govern. I té relació directa amb el finançament del món local”.
Seguint aquesta línia, Budó ha assegurat que “les prioritats del Govern de Catalunya són clares: protecció de la salut; protecció de l’educació; rescat de les persones vulnerables; donar resposta als sectors productius afectats per la crisi o amb la relació amb el món local”. I s’ha preguntat, “quines són les prioritats del Govern espanyol? Encarregar 348 blindats amb una despesa de 2.100 milions d’euros; pujar la quota dels autònoms i augmentar amb un 6.9% el pressupost de la Casa Reial”.
Davant d’aquestes prioritats del govern de l’Estat, Catalunya pateix incompliments com el del deute històric; el deute de més de 3.800 milions d’euros en concepte de la disposició addicional 3a de l’Estatut, per revertir el dèficit crònic en infraestructures; la manca de finançament de la Llei de la dependència que pertoca a l’Estat, “només paguen el 12%, quan hauria de ser un 50%, i la Generalitat assumeix el 88%, uns 3.418 milions d’euros. Aquests diners podrien anar al món local, però van a finançar el que l’Estat no paga, però la gent necessita”.
A més a més, la setmana passada el govern central va presentar els pressupostos generals de l’Estat, on s’assigna a Catalunya el 16.5% de total, “una proporció encara lluny del nostre pes en l’economia espanyola. Però el problema més important és que, a sobre, el pressupost mai s’acaba executant”. Segons la Cambra de Comerç, durant el període 2001-2018 s’han deixat d’executar 8.000 milions d’euros, l’equivalent al 3.3% del PIB.
Per tant, “pel món local, per la salut, per l’economia i per la gent el millor que podem fer és aconseguir la independència en forma de república, perquè només així podrem donar una resposta real a la ciutadania”, ha conclòs Budó.