Justícia

.

L'entitat internacional FIACAT guardonada amb el 8è Memorial Cassià Just

El guardó reconeix la tasca en la lluita per l'abolició de la tortura i la pena de mort

query_builder   11 novembre 2020 10:50

event_note Nota de premsa

L'entitat internacional FIACAT guardonada amb el 8è Memorial Cassià Just

El guardó reconeix la tasca en la lluita per l'abolició de la tortura i la pena de mort

.

La Direcció General d’Afers Religiosos, que depèn del Departament de Justícia, ha atorgat el 8è Memorial Cassià Just a la Federació Internacional de l’Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura (FIACAT), que treballa per l’abolició de la tortura i la pena de mort i per la defensa de la llibertat religiosa i de consciència al món.

La FIACAT es va fundar l’any 1987 i és present en una trentena de països. En formen part  catòlics, protestants, ortodoxos, anglicans i quàquers. L’ACAT (Acció dels Cristians per l’abolició de la tortura) és l’entitat a Catalunya i Espanya adherida a FIACAT i té la seva seu al Monestir de Sant Pere de les Puel·les (Barcelona).

Denúncia de la pena de mort i la tortura 

En el veredicte el jurat ha valorat especialment la seva tasca de denúncia de la pena de mort i la tortura –especialment quan són perpetrades per reprimir el dret de la llibertat religiosa i de consciència–, la defensa dels drets humans –especialment la dignitat de les dones– i el caràcter ecumènic de l’entitat, que agrupa confessions cristianes de quatre continents.

El jurat, presidit per la consellera de Justícia, Ester Capella, està integrat per la subdirectora general d’Afers Religiosos, Isabel Escandell; el president del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa, Francesc Torralba; l’abadessa del Monestir de Sant Benet de Montserrat, Maria del Mar Albajar; i Joan-Andreu Rocha, que és membre del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa. 

Memorial Cassià Just 

L’any 2010 el Govern de la Generalitat de Catalunya va crear el Memorial Cassià Just amb la voluntat de reconèixer persones o institucions que s’han significat per les seves aportacions a la construcció d’un espai comú de convivència de la pluralitat d’opcions religioses.  

El guardó del Memorial Cassià Just consisteix enguany en una obra d’art original d’Albert Asensio.

L’acte, previst per al 17 de novembre al Palau de la Generalitat, queda ajornat sine die a l’espera que les restriccions per la pandèmia ho permetin.

Guardonats d’edicions anteriors 

 En edicions anteriors, el Memorial Cassià Just ha guardonat el pare Carlo M. Martini pel seu treball en l’intercanvi de persones de diverses sensibilitats, la germana Teresa Losada per la seva tasca social en favor de les persones immigrades, la Comunitat Filipense de l’Escola Nostra Senyora de Lurdes (Barcelona) per la seva aportació a la pedagogia i a l’espiritualitat; la Comunitat de Taizé  pel seu treball amb els joves a favor de la reconciliació amb perspectiva ecumènica, l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós per la promoció de  les entitats locals a través de la Xarxa Catalana d'Entitats de Diàleg Interreligiós i Jean Jacques Pérennès pel foment del diàleg entre les tradicions cristiana i islàmica en territoris i ambients poc proclius.  

2  

Imatges

El president de l'ACAT, Emili Chalaux al monestir de Sant Pere de les Puel·les

El president de l'ACAT, Emili Chalaux al monestir de Sant Pere de les Puel·les 149

El president de l'ACAT, Emili Chalaux al monestir de Sant Pere de les Puel·les -II

El president de l'ACAT, Emili Chalaux al monestir de Sant Pere de les Puel·les -II 213