Acció Exterior i Govern Obert

10è aniversari dades obertes

Conseller Solé: "Amb polítiques de Govern Obert apoderem la ciutadania i augmentem la transparència de l'administració"

query_builder   12 novembre 2020 16:06

event_note Nota de premsa

Conseller Solé: "Amb polítiques de Govern Obert apoderem la ciutadania i augmentem la transparència de l'administració"

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha donat la benvinguda a l'acte commemoratiu del 10è aniversari de dades obertes de la Generalitat de Catalunya. A la jornada hi han participat com a ponents la directora general de Transparència i Dades Obertes, Núria Espuny, el director general d'Atenció Ciutadana, Jordi Graells, i la directora general d'Administració Digital, Ester Manzano, en un acte que ha tancat el secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz.
10è aniversari dades obertes
El conseller Solé ha destacat que “el moment actual posa de manifest el vessant transformador de les dades obertes. Perquè, amb les polítiques de govern obert en general, i de les dades obertes en particular, apoderem la ciutadania i augmentem la transparència de l’administració”. En aquest sentit, ha remarcat que l’obertura de dades “és una eina molt potent per conèixer la realitat i prendre millors decisions” alhora que contribueixen a la reactivació econòmica.

Solé ha recordat l’experiència i el reconeixement internacional de què gaudeix el model català de dades obertes, per una banda amb la seva participació activa en l’Open Data Charter i, per l’altra, amb la incorporació recent a l’Open Government Partnership, dues organitzacions referents internacionalment de les dades obertes i la cogovernança.

Precisament, en línia amb la voluntat del Govern de comptar amb l’experiència i opinió de la ciutadania alhora de definir les polítiques públiques, Solé ha reconegut que “deu anys de dades obertes han permès cuinar un model a foc lent per aconseguir un canvi radical”. Un canvi que, segons el conseller, requereix “una transformació interna de l'administració i una implicació ciutadana”.

La jornada “10 anys de dades obertes: la clau del coneixement ciutadà” ha comptat amb la participació de diversos protagonistes de les dades obertes a Catalunya i al món, i commemora una dècada d’obertura de dades a l’administració catalana, de les primeres en fer-ho a l’Estat- després del País Basc. L’acte posa en relleu la importància de les polítiques de govern obert i l’estratègia de l’obertura de dades del Govern que persegueix dos objectius clau: facilitar el retiment de comptes de les polítiques públiques i generar valor econòmic i social.