• Assegura que el pla de desescalada es treballarà amb els sectors afectats per reobrir-los i mantenir-los oberts malgrat que la pandèmia no marxi
Mendioroz i Ramentol, avui en roda de premsa

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha subratllat avui la importància de prorrogar 10 dies més les mesures avui vigents, un fet que s’espera que entri en vigor amb la publicació demà al DOGC.  En primer lloc, per continuar la tendència ja marcada de disminució de nous contagis, “de doblegar la corba”, fins arribar a un número de casos que permeti guanyar eficiència en el seu rastreig. En segon lloc, per alliberar capacitat assistencial: encara “ara som al pic de pressió” malgrat que ja es comencin a registrar més altes a l’hospitalització convencional i s’hagin estabilitzat els nous ingressos a llits crítics “tot i no baixar”, ha dit. I en tercer lloc, per dissenyar un pla de desescalada que tingui un doble objectiu: “Tornar a obrir progressivament els sectors gràcies als quals s’està doblegant la corba i mantenir-los oberts en un context de pandèmia que no canviarà ni ens abandonarà en els propers mesos”. “Com que mantenir-los oberts es responsabilitat de tothom, els farem arribar el pla per a treballar-lo conjuntament”, ha garantit Ramentol, tot reforçant que el pla haurà de ser sostenible i vetllar, corresponsablement, pel control epidèmic i per la vitalitat econòmica.

Ramentol ho assegurat en la roda de premsa setmanal per explicar la situació epidemiològica i assistencial de Catalunya a causa de la COVID-19, en què ha estat acompanyat pel coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz. Pel que fa a la vessant assistencial, el secretari general ha indicat que a l’atenció primària s’està notant una reducció del nombre de consultes relacionades amb la COVID, que a les urgències dels CAP i CUAP es concreta amb un 15% menys respecte la setmana anterior. Pel que fa a les UCI’s, ara hi ha 585 pacients (ocupant el 58% de la capacitat total de llits crítics), mentre que a les plantes d’hospitalització convencional hi ha uns 2.600 (el 24% de la capacitat total de la xarxa pública). En l’àmbit de les residències, gràcies en part als cribratges massius a residents i professionals, es perceben millores incipients: hi ha un 16,5% de residències amb casos (la setmana anterior eren el 19%), hi ha un 2,6% de residents positius (un 2,9% fa una setmana), i el percentatge de positivitat en aquest àmbit no dista gaire del de la població general.

Millors indicadors i millor rastreig

Per la seva banda, Jacobo Mendioroz ha indicat que la situació epidemiològica és la prevista en els models estudiats per a prendre mesures. Avui, la Rt a Catalunya és del 0,85 i es podria apropar a un nivell ideal del 0,8; també està baixant el grau de positivitat de les proves diagnòstiques que s’estan fent darrerament, i que Mendioroz estima en unes 240.000 setmanals. En concret, en 2 setmanes es va passar de fer 20.000 test antigènics a fer-ne 47.000 i ara ja se’n fan prop de 64.000. “Gràcies al sacrifici i a l’esforç de tothom estem recuperant, poc a poc, les tendències que permeten pensar en recuperar algunes de les activitats i en reforçar la capacitat de testeig i de rastreig”, ha valorat.

Per territoris, destaca primer que a Barcelona ciutat la Rt estigui per sota del 0,9 i que la taxa de positivitat, tot i que encara lluny del 5% ideal, ja sigui inferior al 10%. Mendioroz també ha subratllat que la Rt al Camp de Tarragona estigui per sota del 0,8 tot i haver tingut brots complexes; que a la Catalunya Central sigui inferior a 1 malgrat un brot rellevant a Vic; que a Girona ja estigui a 0,79 tot i brots complexes a Salt; que a l’àrea Metropolitana Nord l’evolució sigui molt bona per la seva densitat de població; i que Terres de l’Ebre sigui un dels llocs on millor evoluciona l’Rt (ara a 0,72).

1  

Fitxers adjunts

Presentació

Presentació
PDF | 1053