Interior

El Departament d'Interior, al costat de les víctimes d'accidents de trànsit

query_builder   15 novembre 2020 08:47

event_note Nota de premsa

El Departament d'Interior, al costat de les víctimes d'accidents de trànsit

  • Avui, com cada tercer diumenge de novembre, es commemora el Dia Mundial en Record de les Víctimes d’Accident de Trànsit
  • Més de 6.200 persones han mort els darrers vint anys en accidents de trànsit a les carreteres i autopistes de Catalunya i 27.000 més han resultat ferides de gravetat

 El Departament d’Interior s’adhereix a la commemoració del Dia Mundial en Record de les Víctimes d’Accident de Trànsit, que se celebra aquest diumenge, 15 de novembre. Enguany l’acompanya el lema “Recorda, dona suport, actua” amb l’objectiu de recordar els que han mort, donar suport als que han sobreviscut i actuar per aconseguir una millor resposta post-accident. Aquest dia també serà commemorat a les xarxes socials amb l’etiqueta mundial #WDoR2020.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, destaca “la importància del Dia Mundial en record de les Víctimes de Trànsit, que ens ajuden a tenir en la memòria a aquelles persones que han patit un accident però també que la implicació de tota la societat, ciutadania i institucions, és essencial per rebaixar la sinistralitat a la carretera”. Assegura que “són moltes les possibles distraccions i només un segon ens pot canviar el nostre futur. Cal conscienciar-nos i fer que la carretera sigui un lloc segur per tots”.

Sàmper afegeix que “tenim un sistema d’emergències i de seguretat al servei dels ciutadans que hi és per actuar i ajudar en situacions dures com els accidents. Des de les institucions ens hi hem d’implicar al màxim; hem de seguir treballant en la prevenció però també, en la resposta post-accident”. “Des del Departament d’Interior, recordem a les víctimes, treballem a favor de la conscienciació i el suport i actuem per una millor resposta”, conclou. 

Per la seva banda, el director del Servei Català de Trànsit (SCT), Juli Gendrau, destaca que “som conscients que estem vivint una situació excepcional amb la pandèmia de la COVID que està suposant molt de patiment, però avui volem demanar que les víctimes de trànsit no caiguin en l’oblit perquè també són vides i famílies trencades.

El titular de Trànsit també demana un esforç a la societat per continuar reduint la sinistralitat viària: la majoria dels accidents de trànsit són fets evitables, darrere hi ha distraccions, excessos de velocitat, positius en alcohol o drogues, entre altres imprudències i ens hauríem d’exigir permissivitat i tolerància zero cap a aquestes conductes poc responsables”.

L’any 2005, les Nacions Unides va declarar el tercer diumenge de novembre com a Dia Mundial en Memòria de les Víctimes de Trànsit. Des de llavors, aquesta és una jornada de record a les víctimes i de suport a les que pateixen seqüeles a conseqüència d’accidents de trànsit. També vol sensibilitzar i donar a conèixer el patiment i les necessitats de les famílies que han perdut algun ésser estimat o bé han de tenir cura de víctimes amb danys greus.

Més de 6.200 víctimes mortals i 27.000 ferits greus

Des de l’any 2000, més de 6.200 persones han mort i 27.000 més han resultat ferides de gravetat a la xarxa viària catalana.

Aquest 2020, fins al 13 de novembre, hi ha hagut 93 víctimes mortals i 449 ferits greus per accident de trànsit a Catalunya. En un any marcat pel descens de la mobilitat a causa de la COVID-19, això representa una disminució d’un 41,5% de persones mortes i d’un 34,35% de ferits greus respecte del mateix període de l’any anterior. Però més enllà de l’estadística darrere de cada xifra hi ha una vida perduda o esquinçada i famílies que passen per una autèntica tragèdia. Per aquest motiu, cal continuar treballant per reduir les víctimes d’accidents de trànsit i aconseguir una mobilitat cada vegada més segura.

Tot i que en relació a l’any 2000 (quan hi va haver 622 morts a la carretera) el nombre de persones mortes a Catalunya en accidents de trànsit s’ha anat reduint, encara hi ha molt camí a recórrer fins assolir els objectius marcats per la Unió Europea alineats amb la Visió Zero i arribar a l’horitzó de l’any 2050 sense víctimes mortals ni ferits greus amb seqüeles per a tota la vida.

 SIAVT (Servei d’Atenció a les Víctimes d’Accident de Trànsit)

L’SCT té entre les seves prioritats les polítiques de seguretat viària adreçades a l’atenció a les víctimes de sinistres viaris i per aquest motiu va impulsar la creació del Servei d’Atenció a les Víctimes d’Accident de Trànsit (SIAVT), un servei pioner a l’Estat espanyol i que es va posar en marxa l’any 2012. El SIAVT ofereix orientació jurídica, legal, psicològica, sanitària i assistencial a totes les persones víctimes o afectades per un accident de trànsit a través d’atenció telefònica, presencial o telemàtica.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia