Territori

Imatge

Calvet: "La compra de la finca de La Plana del Vinyet per part de la Generalitat complementarà la protecció d'aquest àmbit en consens amb el territori"

query_builder   18 novembre 2020 14:07

event_note Nota de premsa

Calvet: "La compra de la finca de La Plana del Vinyet per part de la Generalitat complementarà la protecció d'aquest àmbit en consens amb el territori"

  • El conseller de Territori i Sostenibilitat ha fet pública la intenció del Departament de comprar els terrenys que acullen aquest espai natural emblemàtic al costat del riu Gaià, de 23 hectàrees, i propietat d’Endesa
Imatge
  • L’actuació respon a la voluntat del Departament d’integrar al patrimoni públic un espai natural amb un potencial natural, paisatgístic, cultural i social molt elevat.

 

  • L’actuació s’emmarca dins de l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya, i està previst que es financi a través del Fons del Patrimoni Natural

 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat avui durant una visita a l’espai de la Plana del Vinyet, la intenció de la Generalitat de comprar aquests terrenys situats al marge esquerre del riu Gaià, per tal de millorar la preservació d’aquest paratge natural emblemàtic, situat en una posició estratègica i que presenta un potencial natural, paisatgístic, cultural i social molt elevat.

 

Calvet ha  destacat que “és una compra important, de 23 hectàrees que ajudaran a consolidar aquest entorn únic de protecció, que és Xarxa Natura 2000, Zona d’Especial Conservació i reserva de fauna salvatge”. Ha explicat que l’adquisició serà una realitat “gràcies a una sèrie d’instruments que ha desplegat el Govern, dins l’estratègia de país de posar en valor el medi natural i la biodiversitat”. En concret, del Fons del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, que es nodreix de l’impost del CO2 inclòs a la Llei del canvi climàtic, que s’aplicarà a partir del 2021. El conseller ha recordat que serà la nova Agència de la Natura, creada pel Parlament, l’ens que gestionarà el fons, d’acord amb l’Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat.

 

El conseller ha assegurat que “feia molts anys que perseguíem poder completar la propietat d’aquest àmbit per desenvolupar polítiques de protecció del medi natural i la biodiversitat des d’un pla concret i consensuat amb les entitats que fa anys que treballen en aquest espai per a la preservació i difusió dels valors de la natura”.

 

Calvet ha afegit que “ha prevalgut l’interès públic”. “Ens interessa protegir els cursos baixos dels rius i el litoral, espais que han tingut històricament molta pressió, perquè podrem ajudar a què el planeta sigui més viu”, ha conclòs.

 

 

Les converses amb la propietat, que ha mostrat una molt bona disposició a tancar un acord amb la Generalitat, estan força avançades. La finca objecte de la compra ocupa 23 hectàrees de superfície, propietat d’Endesa. Es tracta d’una finca que en aquests moments presenta un cert aprofitament agrícola i que es troba en una posició estratègica de cara a reforçar els ecosistemes fluvials i costaners en una zona del litoral català molt pressionada pel creixement urbanístic i les infraestructures.

 

La compra d’aquests darrers terrenys no urbanitzats vol evitar, en primer lloc, que un nou propietari pogués donar a la finca algun ús de menor interès general i, en segon lloc, vol possibilitar més endavant, actuacions d’infraestructura verda i de millora ambiental per potenciar la biodiversitat.

 

La Plana del Vinyet presenta un interès paisatgístic, natural, cultural i social singular. Està pràcticament aïllada respecte a infraestructures viàries i ferroviàries, fet que no és gaire habitual a l’àrea del litoral de Tarragona i Barcelona. Tampoc no està afectada per infraestructures urbanes o industrials i presenta un aprofitament agrícola baix. Tot plegat, ha contribuït a preservar aquesta zona dels impactes que afecten bona part dels trams baixos dels rius a Catalunya.

 

La compra permet reforçar l’espai d’interès natural de la desembocadura del Gaià que es troba just al costat i que està protegit com a refugi de fauna salvatge i com a Zona d’Especial Conservació (ZEC) de la xarxa Natura 2000 amb el nom de Costes del Tarragonès.

 

L’adquisició per part de la Generalitat respon a una necessitat d’incrementar el grau de protecció d’aquesta àrea, i va en la línia de la demanda històrica de l’Associació Mediambiental La Sínia, que té la seva seu al marge dret del riu i que des de fa anys té cura del manteniment del bosc de ribera i la llera del Gaià, a través d’acords de Custòdia amb l’Agència Catalana de l’Aigua. Els ajuntaments d’Altafulla i Tarragona també han mostrat el seu interès en què la finca passi a mans públiques.

 

L’interès de la Generalitat sobre aquesta finca es remunta a l’any 2013, quan des del Departament de Territori ja es va proposar a Endesa signar un Acord de custòdia sobre la finca amb l’Associació Mediambiental La Sínia, fet que ha permès l’establiment d’una relació fluida entre els diferents actors durant aquests anys.

 

L’actuació s’emmarca dins de l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya, que aposta per recuperar natura, i és un dels primers resultats tangibles del Fons del Patrimoni Natural que entra en vigor el 2021.

 

Acords de custòdia fluvial del riu Gaià

 

En el tram baix del Gaià, la Generalitat fa anys que promou la millora del medi ambient. A través de l’ACA manté un acord amb l’associació Sínia per a desenvolupar actuacions de custòdia fluvial a 65 quilòmetres de trams fluvials de la conca del riu Gaià. Des de la signatura d’un conveni fa tres anys, s’han potenciat actuacions de recuperació del bosc de ribera, la retirada i eliminació de vegetació invasora com la canya americana i treballs per estudiar la biodiversitat de la conca, entre d’altres.

 

Des de 2010, l’ACA té també un conveni amb Repsol, propietària de la presa del Catllar, per tal de fixar un cabal ecològic al riu i garantir els seus hàbitats. Les diferents maniobres de generació de cabals permeten reperfilar la llera, arrossegar la vegetació i afavorir els diferents hàbitats del riu.

 

 

Finalment, a través de l’INCASÒL s’estan restaurant els terrenys de l’antiga Fàbrica de la Roca de Gaià, situada al sector sud del Vinyet, just davant de la platja. L’Institut és propietari d’aquesta finca des de l’any 1990, en la qual s’hi troben diverses espècies protegides.

6  

Imatges

Imatge

Imatge 207

Imatge

Imatge 277

Imatge

Imatge 372

Imatge

Imatge 137

Imatge

Imatge 337

Imatge

Imatge 209

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 425