• Del 21 al 29 de novembre s’organitzen arreu d'Europa accions de sensibilització sobre la prevenció de residus

 

  • El focus de l’edició d’enguany són els residus “invisibles”, per conèixer i ser conscients de la motxilla de residus que arrosseguen els productes

 

  • La major part de les activitats seran virtuals i es presenta com a novetat a Catalunya el portal català de recursos virtuals de la Setmana
Cartell de la Setmana

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC), en coordinació de diverses regions d’Europa, organitza del 21 al 29 de novembre la dotzena Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR). Durant aquests dies se celebraran milers d’activitats arreu d’Europa, de les quals 808 es faran a Catalunya. Unes activitats que serviran per sensibilitzar i donar a conèixer estratègies de reducció de residus.

Malgrat la situació de pandèmia, a Catalunya enguany hi participen 260 entitats, entre administracions públiques, associacions, empreses, institucions educatives, altres institucions i ciutadans particulars. La major part de les accions proposades són virtuals, des de concursos i reptes, a sessions o seminaris en línia, “neteges digitals” i algun petit acte presencial, tallers de reparació i de residu zero a casa. Es poden consultar totes les activitats per demarcacions, municipis, tipus d’activitat, nom de l’entitat organitzadora, tipus d’entitat, públic a qui van dirigides a l’agenda d’activitats de la Setmana.

Els residus “invisibles”

Cada edició de la Setmana posa èmfasi en una temàtica específica. Enguany és la dels residus “invisibles”, en referència a la gran quantitat de residus generats durant el procés de fabricació dels productes. Una gran part d’aquests residus no es poden reciclar i acaben en abocadors i incineradores. Juntament amb la petjada que generen sobre el medi ambient, també produeixen emissions de CO2 i suposen un cost molt elevat per al clima. Per a una producció i consum sostenibles, els productes han de tenir una vida útil més llarga, ser més fàcils de reparar i reciclar i, en definitiva, no ser tòxics quan es reciclen. L’augment de la vida útil del producte redueix la necessitat de nova producció i, per tant, la quantitat de residus generats en el procés de fabricació.

EWWR

Models de consum i producció més sostenibles i inclusius

Entre les activitats proposades, destaca la trentena de conferencies i seminaris virtuals per aprofundir des del món associatiu, educatiu, empresarial o públic diferents aspectes de la prevenció de residus. A les xarxes socials s’hi trobaran reptes per fomentar bones pràctiques per reduir la generació de residus, des del #RepteAdéuResidu! de l’Ajuntament de Rubí, al concurs per a joves a Instagram #FundaMascaretaRenova, de l’Ajuntament de Barcelona, el concurs fotogràfic per compartir idees de l’Ajuntament de Manlleu, el repte Catalunya Clean Up Challenge als parcs i espais naturals per identificar abocaments de residus incontrolats, o el Clean up digital de l’empresa Ingecal que promou una competició per eliminar arxius informàtics del núvol per reduir l’emissió de CO2.

Entre les institucions educatives, la Universitat de Barcelona se centra en la presència de productes d'un sol ús innecessaris i en les estratègies per evitar-los. En el cas de les escoles, el Consell Comarcal del Pla d'Urgell ofereix un escape room per fomentar la prevenció i l’ICM-CSIC un altre anomenat “Alerta plàstic!”. En l’àmbit d’un projecte de cooperació, l’Institut Jaume Callís de Vic i tres centres de Portugal, Creta i Istanbul aprofundeixen en la contribució del malbaratament alimentari al canvi climàtic.

La reutilització és un tema destacat. El Grup d'Esplai Blanquerna proposa un BRICOBOX: un give-box per compartir amb materials i eines de bricolatge per evitar el malbaratament de recursos i donar l’oportunitat a les famílies del casc antic de Tortosa a millorar les seves condicions de vida. El Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental promou un gran recapte d’objectes en bon ús a través dels punts de reutilització de  la xarxa de deixalleries, per incorporar-los al RNova, un projecte d’inclusió laboral mitjançant la reutilització.

Accions arreu d’Europa

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus (European Week for Waste Reduction, EWWR) va néixer al 2009 en el marc del Programa LIFE, gràcies a l’empenta de diversos estats i regions i a la participació continuada de diferents entitats. En 12 anys ha esdevingut un projecte referent a Europa, amb la participació de més 40 regions de 33 països que celebren la Setmana, cada any, amb més de 16.000 accions, de les quals gairebé un miler són catalanes.

El projecte ha rebut diversos reconeixements, des del Premi Best of the Best dels Projectes LIFE de l’any 2013 fins al reconeixement del Parlament Europeu l’any 2015. Actualment, fora del Programa LIFE, té un comitè directiu format per membres destacats de la Comissió Europea i del Comitè de Regions d’Europa, on hi ha 10 altres entitats, entre les quals, l’Agència de Residus de Catalunya.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 309