• Defensa el “protagonisme” del sector públic en “el benestar i el progrés col·lectiu de la ciutadania”¨
  • Exigeix al Govern de l’Estat que articuli un pla de rescat amb ajudes directes als sectors més afectats per la crisi “com ha fet la Generalitat en l’àmbit de les nostres possibilitats”
El vicepresident Aragonès durant la presentació del Decret Llei al Parlament de Catalunya

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha assegurat avui que, en l’actual context de pandèmia, “cal una forta inversió pública per construir una societat més justa i igualitària, i invertir en la transició cap a un model econòmic més sostenible, inclusiu i resilient”. Aragonès ha fet aquestes declaracions en la presentació del Decret llei 36/2020, de 3 de novembre, de mesures urgents en l’àmbit de l’impost sobre les estades en establiments turístics i de l’impost sobre la renda de les persones físiques.

Aragonès ha defensat el “protagonisme” del sector públic en “el benestar i el progrés col·lectiu de la ciutadania” i ha apostat per la necessitat que el Govern inverteixi en serveis sanitaris i assistencials, “per atendre a totes aquelles persones que ho estan passant malament per la crisi provocada per la covid-19”. “No podem caure en els mateixos errors de la crisi financera del 2008, el que cal ara és fer polítiques expansives i rescatar les persones”, ha reblat.

Durant la seva intervenció, el també conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat ha recordat que aquestes mesures se sumen a d’altres ja aprovades pel Govern des de l’inici de la pandèmia. “La Covid-19 ens preocupa i ens ocupa cada dia, cada hora. És la principal prioritat del Govern”, ha subratllat. Aragonès, però, ha lamentat la poca capacitat competencial de la que disposa l’executiu català i ha instant una vegada més el Govern de l’Estat a articular un pla de rescat amb mesures de xoc per salvar l’economia amb accions com la moratòria dels principals tributs, les cotitzacions socials i els subministraments bàsics i ajudes directes als sectors més afectats per la crisi “com també han fet altres països europeus i la Generalitat en l’àmbit de les nostres possibilitats”.  “Si tinguéssim les eines d’un Estat i poguéssim recaptar també tots els impostos ja ho hauríem fet també”, ha reivindicat. Malgrat tot, “el Govern de la Generalitat no defugirà de les seves responsabilitats: hi és i hi serà”, ha assegurat.

Rebaixa de l’IRPF

El Parlament ha convalidat avui el Decret llei 36/2020 que inclou un nou ajornament de la posada en marxa de l’increment de les tarifes de l’impost sobre les estades en establiments turístics i una deducció autonòmica en l’IRPF per a les rendes més baixes  L’objectiu és doble: d’una banda, donar resposta a les dificultats econòmiques del sector del turisme a Catalunya com a conseqüència dels efectes econòmics de la pandèmia; i, de l’altra, protegir els treballadors amb major precarietat laboral que aquest any s’han hagut d’acollir a un ERTO, es troben a l’atur o que han encadenat diversos contractes per l’actual situació provocada per la Covid-19.

La regulació actual de l’IRPF estableix que no estan obligats a presentar la declaració els contribuents que hagin percebut rendiments íntegres del treball d’un mateix pagador per import inferior a 22.000 euros bruts anuals. En canvi, si els rendiments provenen de dos o més pagadors, la declaració s’haurà de presentar a partir de 14.000 euros bruts anuals rebuts. És el cas dels treballadors que, durant el 2020, hauran cobrat una part del sou de la seva empresa i una altra de l’Estat, en forma de prestacions contributives derivades de situacions d’ERTO COVID-19 o la prestació corresponent per haver-se quedat a l’atur. 

Per evitar que aquests treballadors es vegin penalitzats a l’hora de fer la declaració de la renda corresponent a l’any 2020, el Govern català ha creat una deducció autonòmica de l’IRPF equivalent a la diferència entre la quota íntegra catalana i la quota íntegra estatal, sempre que aquesta diferència sigui positiva, és a dir, la Generalitat deixarà de cobrar el diferencial català.

S’estima que aquesta mesura, que com ha explicat el vicepresident Aragonès neix amb la voluntat de mantenir-se en el temps, podria beneficiar unes 250.000 persones a Catalunya i que la pèrdua d’ingressos per a la Generalitat serà d’uns 16,3 milions d’euros en el pressupost del 2022.

Ajornament de l’increment de les tarifes de l’impost sobre les estades en establiments turístics

Pel que fa a l’impost sobre els estades en establiments turístics, el text convalidat avui per la cambra catalana ajorna fins a l’1 de juny del 2021 l’entrada en vigor de l’increment de les tarifes i l’aplicació del recàrrec a la ciutat de Barcelona, que havia d’entrar en vigor el passat mes de juliol d’aquest any, però que el Parlament ja va posposar fins a l’1 de gener del 2021. No obstant això, i davant la situació sanitària actual que fa difícil preveure que els establiments turístics funcionin amb normalitat el mes de gener, el Govern va decidir aprovar un nou ajornament dels esmentats increments.