Segons dades de l’AGAUR, només un 19% de les recerques amb participació del sistema català de coneixement i suport del Consell Europeu de Recerca estan encapçalades per dones

ERC investigadores

Només un 19% dels projectes de recerca amb participació catalana i finançament del Consell Europeu de Recerca (ERC, de les sigles en anglès de l’European Research Council) són liderats per dones investigadores integrades al sistema català de coneixement. Aquest percentatge és lleugerament inferior a la mitjana europea, que se situa en el 23% segons dades publicades a Gender Statistics 2007-2016.

Aquestes dades formen part del fact sheet European Research Council - Participació catalana, elaborat per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca, i es difonen en ocasió de la commemoració dimecres 25 de novembre del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones.

La participació de projectes encapçalats per dones investigadores al nostre sistema de recerca s'incrementa fins al 27% dels projectes receptors dels Consolidator Grants, ajuts per a la consolidació de programes o grups de recerca independents per a un màxim de cinc anys de durada. El pes de la recerca liderada per dones també és superior (24%) en el cas dels Starting Grants destinats a projectes per a la creació de programes o grups de recerca.

Per contra, només estan encapçalades per investigadores un 13% de les recerques objecte de la línia de suport Proof of Concept, adreçada a mostrar potencial innovador i convertir els resultats de la recerca en una proposta amb valor comercial o social. Per sota de la mitjana  (11%) també se situen els ajuts Advanced Grants a projectes liderats per investigadors/ores sènior en actiu amb historial d’èxits de recerca destacats en els darrers 10 anys. La diferència de gènere és encara més gran en el cas dels Synergy Grants (suport a petits grups d’investigadors/ores excel·lents), amb cap investigadora del sistema català de recerca com a líder.

 

Motor de la recerca europea

Des de la seva posada en funcionament l'any 2007, l'ERC ha destinat un total de 369 ajuts a projectes de recerca amb participació d'investigadors i investigadores del sistema català de coneixement. Aquesta xifra representa el 3'2% dels ajuts totals a l'Àrea Europa de Recerca (European Research Area, ERA), més del doble de la proporció entre la població catalana i la del conjunt dels territoris que l'integren (1'5%). Aquests 369 projectes finançats suposa el 53% dels ajuts concedits per l'ERC a l'Estat.

Amb aquestes dades, Catalunya se situa en la quarta posició dels països de l’ERA en nombre d’ajuts per milió d’habitants, només superada per Suïssa, Israel i els Països Baixos, i en segona posició si es consideren només els territoris integrats a la Unió Europea.

Distribució per països
Pel que respecta a la distribució dels ajuts per àmbits d'avaluació, els projectes pertanyents a l'àrea de les ciències físiques i l'enginyeria són els que obtenen major finançament, un 44% del total, una proporció per sobre de la mitjana de participació per àmbits de l’ERA (42%). Les recerques en ciències socials i humanitats amb suport de l’ERC a Catalunya representen un 30% i també estan per sobre de la mitjana ERA (26%). Finalment, els projectes en ciències de la vida (26%) representen un pes percentual inferior al del global de l’ERA (32%).
Per àmbits