Drets Socials

Foto acte CNIAC

El CNIAC reivindica el dret dels infants i joves a estar informats de les mesures que prenen els governs sobre la covid-19

query_builder   21 novembre 2020 18:45

event_note Nota de premsa

El CNIAC reivindica el dret dels infants i joves a estar informats de les mesures que prenen els governs sobre la covid-19

El Consell Nacional de la Infància i l’Adolescència de Catalunya celebra el Dia Universal dels Drets dels Infants i premia el Club Super 3 per haver “inspirat” i “ajudat” milers de persones

El 20 de novembre és el Dia universal dels Drets dels Infants i el Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya (CNIAC) n’ha mantingut la commemoració, adaptant-la –això sí- al context de la pandèmia.

Durant l’acte (que aquest any ha sigut un híbrid entre telemàtic i presencial i en format reduït) el Sergi, de14 anys i en representació del CNIAC, ha llegit el Manifest en defensa dels drets dels infants i dels adolescents, que ha estat redactat amb la col·laboració dels diferents Consells Territorials mitjançant el recull d’opinions dels infants i adolescents dels diferents municipis.

El manifest d’aquest any –que té una versió més extensa i una de resumida per a infants de 3 a 7 anys- esta molt centrat en el coronavirus. Els infants i joves representats en el CNIAC hi reclamen el dret a estar informats i informades de les mesures que els governs prenen.

El document es desenvolupa en 4 eixos: l’adaptació de les escoles, la seguretat dels infants i els adolescents, els sentiments que ha generat la situació i el període de confinament. També plantegen una sèrie de reivindicacions. Són aquestes:

1. Més empatia amb els alumnes, més recursos i més acompanyament per part del professorat.
2. Més i millor vigilància per part dels policies, professors, botiguers, etc., i també demanem a tots els infants i adolescents que siguin responsables amb les mesures que hem de seguir.
3. Que hi hagi més material sanitari i que es proporcioni a qui li faci falta, també a instituts, botigues, etc., i que hi hagi una bona desinfecció dels llocs públics.
4. Que les persones adultes tingueu més en compte què necessitem els infants i adolescents a través del CNIAC, consells municipals, escoles, instituts, etc.
5. Que els mitjans de comunicació utilitzin un llenguatge que els infants i adolescents puguem entendre.

El document sencer en les 2 versions es pot consultar en els documents adjunts.

En aquest marc, el CNIAC ha fet lliurament del premi de reconeixement de la infància i l’adolescència al Club Super 3 per la “força” i “capacitat” per defensar els drets dels infants “en uns moments tan difícils com els que hem viscut aquest any” i per haver “inspirat i ajudat milers de persones”.

En el transcurs del lliurament, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha dit que se sent “representat per aquest premi. Sóc de la generació que va començar amb el Club Super 3, amb el Doctor Slump i l’Arale, Bola de Drac, el Tomàtic i el Petri... Jo no vinc d’una família catalanoparlant, el català era la llengua de l’escola, i el Club Super 3 em va fer estimar la meva llengua en altres àmbits, com el lleure. El català és un element que afavoreix la cohesió i la igualtat d’oportunitats al nostre país, i reconèixer el paper que han tingut en aquest sentit TV3 i el Club Super 3”.

Per la seva banda el director de TV3, Vicent Sanchis, ha agraït el guardó en uns moments complexos i de transformació de la televisió convencional, i ha expressat als representants del CNIAC que “continuem fent el Club Super 3 amb la mateixa força que aquella gent que va començar fa 30 anys, i aquest premi ens anima a millorar i a tenir Club Super 3 per a dos-cents anys més, per exemple”. Sanchis ha explicat que durant el confinament, de març a juny, es van realitzar 17 milions de reproduccions de vídeos del Club Super 3, “el que demostra que és més que un club, més que un canal”.

Durant l’acte, el conseller també ha volgut fer un reconeixement als infants i adolescents: “Primer, perquè a la primavera vau aguantar un confinament molt dur, i segon, perquè durant les activitats de lleure de l’estiu i després en el retorn a l’escola vau demostrar la vostra capacitat i vau ser els primer a adaptar-vos a les tres normes: mascaretes, mans i distància social. Si hem après una lliçó, és que a la primera onada de la covid-19 us hauríem d’haver escoltat més”.

“Hi ha una llarga llista de drets dels infants que hem de protegir, però sempre ens oblidem d’un, que el CNIAC ens recordeu: el dret a la participació. No podem fer polítiques públiques per a la infància i l’adolescència, no ja sense escoltar-vos, sinó sense prendre les decisions conjuntament. Hem d’acceptar aquesta coresponsabilitat, i això és el que representeu el CNIAC”, ha reblat El Homrani.

El Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya està format per una cinquantena d’infants i adolescents d’arreu del territori d’entre 8 i 17 anys. La seva creació s’emmarca en els articles 27 i 34 de la Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats de la infància i l’adolescència a Catalunya, on es reconeix el dret de participació dels infants i els adolescents. Entre d’altres funcions, el CNIAC representa els interessos i els punts de vista de la infància i l’adolescència de Catalunya, vetlla pel compliment i el desplegament  de la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de l’Infant i promou l’associacionisme i la participació democràtica dels infants i els joves.

2  

Imatges

Foto acte CNIAC.

Foto acte CNIAC. 5732

Foto acte CNIAC.

Foto acte CNIAC. 6183

2  

Fitxers adjunts

Manifest CNIAC 2020.

Manifest CNIAC 2020.
PDF | 209

Manifest CNIAC 2020 (infantil).

Manifest CNIAC 2020 (infantil).
PDF | 922