Territori

llevaneus vialitat hivernal

Territori i Sostenibilitat disposa de 150 màquines llevaneus i un centenar de punts d'emmagatzematge de sal per al Pla de vialitat hivernal 2020-2021

query_builder   24 novembre 2020 09:08

event_note Nota de premsa

Territori i Sostenibilitat disposa de 150 màquines llevaneus i un centenar de punts d'emmagatzematge de sal per al Pla de vialitat hivernal 2020-2021

  • El Departament de Territori i Sostenibilitat engega aquests dies el dispositiu per a facilitar la mobilitat a les carreteres durant l’època de fred i nevades

 

  • En la temporada 2019-2020, les màquines van recórrer 485.375  quilòmetres durant un període de 153 dies, en operacions tant preventives com de neteja de neu
llevaneus vialitat hivernal

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha engegat aquests dies les actuacions incloses dins del Pla de vialitat hivernal 2020-2021, per a la qual disposa de 150 màquines llevaneus i un centenar de punts d’emmagatzematge de sal arreu del territori, per a facilitar la mobilitat a les carreteres durant l’època de fred i nevades en la xarxa de carreteres de la Generalitat. El Govern té actualment 5.945 quilòmetres de carreteres, la meitat dels que conformen la xarxa de carreteres de tot Catalunya.

 

Territori i Sostenibilitat activa, cada any, entre el 15 de novembre i el 15 d’abril el Pla de vialitat hivernal, amb l’objectiu de garantir la comoditat, la fluïdesa i la seguretat a les carreteres, així com de minimitzar el temps de restriccions o de tancament al trànsit de les vies que puguin ser afectades.

 

Aquesta temporada, el Departament de Territori i Sostenibilitat disposa de 149 màquines; en concret, 116 d’empenta i 6 equipades amb fresadora, i 103 punts d’emmagatzematge de sal. Aquests mitjans es distribueixen segons les característiques de cada àmbit i de les incidències que es produeixen, per mitjà de 32 centres de conservació i manteniment repartits per tot el territori.

 

El programa consta de dos tipus d’operacions: preventives, que consisteixen principalment en l’estesa de sal per evitar que es formin plaques de gel o que qualli la neu, i curatives, corresponents a la retirada de neu o de plaques de gel.

La temporada passada, els equips de vialitat hivernal van recórrer 485.375 quilòmetres entre operacions preventives i operacions curatives. En un dia, les màquines llevaneus poden recórrer fins a 15.000 quilòmetres per a dur a terme les diverses operacions.

 

El nombre d’incidències durant cada campanya és força variable d’un any a un altre, en funció de les condicions meteorològiques. Les afectacions més rellevants que es van registrar a la xarxa viària de la Generalitat de Catalunya són les següents: 

Carretera tallada per neu 11
Carretera tallada per risc d’allaus 5
Carretera on cal l’ús de cadenes 90
Total 106

A més d’activar el Pla de vialitat hivernal anualment, el Departament de Territori i Sostenibilitat participa en els plans especials d’emergències, el NeuCat (per nevades) i l’AllauCat (per allaus), que s’activen davant d’episodis de fred i neu extraordinaris.

 

2  

Imatges

Fotografia

Fotografia 56

Fotografia

Fotografia 73

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 273